1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS CUMHURİYETİ’NE DAVA!
KIBRIS CUMHURİYETİ’NE DAVA!

KIBRIS CUMHURİYETİ’NE DAVA!

Damat dava edilecek... Yurtdışında yaşayan birçok Kıbrıslı Türk mallarının kamulaştırıldığından dahi haberdar değilken....

A+A-

Yurtdışında yaşayan birçok Kıbrıslı Türk mallarının kamulaştırıldığından dahi haberdar değilken, Aşağı Binatlı olarak bilinen Kato Polemidya’daki 38 dönüm arazisinin kamulaştırıldığını, kapılar açıldıktan çok sonra evini ziyarete gittiğinden öğrenen Hatice Hamza’nın hukuk mücadelesi sürüyor.

Hatice Hamza’nın adına yeni avukatları, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarının olur vermesine rağmen kendisine ödenmeyen alacağı için Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı dava açtı.

Kamulaştırma karşılığı devletten alacağı 6 milyon Euro’dan fazla bir para için avukatı aracılığıyla Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’ne başvuran Hatice Hamza, hem avukatının da aralarında olduğu 4 kişi tarafından dolandırıldı hem de alacağının tümünü alamadı.

1974’ten sonra Limasol’a bağlı Kato Polemidya’dan (Aşağı Binatlı) İngiltere’ye göç eden Hatice Hamza, karşılıklı geçişlerin başlamasının ardından Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kamulaştırıldığını öğrendiği 38 dönüm arazisinin karşılığı olan 6 milyon 600 bin Euro’nun tamamını alabilmek için 3 yıldır hukuk mücadesini sürdürüyor.

İngiltere’de yaşadığı için hak sahibi

Birçok Kıbrıslı Türk gibi Güney’de kalan mülkiyetinin devlet tarafından kamulaştırıldığını, köyüne yaptığı ziyaret sonrasında öğrenen 86 yaşındaki Hatice Hamza, Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki yasalar gereği, 1974 sonrasında Kıbrıs dışında yaşadığı için kamulaştırma karşılığında tazminat almaya hak kazandı ancak 2012 yılında başlattığı hukuk mücadelesinde, önce dolandırıldı, ardından da Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından hakkı gaspedildi.

Damadı ve avukatı dolandırdı

Hatice Hamza adına Güney’de hukuk mücadelesini yürüten torunu ve avukatı Hamza Ruso, Kato Polemidya’da kalan ve kamulaştırılan arazi için babaannesi Hatice Hamza’nın önce 2012 yılında Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’ne başvurduğunu aktardı.

Avukat Hamza Ruso’dan alınan bilgiye göre, İngiltere’de yaşaması nedeniyle de kamulaştırılan mülkiyetinin karşılığı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nden tazminat almaya hak kazanan Hatica Hamza, Avukatı Mamas Hji Christofis’i yetkili kıldı.

2012’de 83 yaşında olan ve okuma-yazma bilmeyen Hatice Hamza’ya Avukatı Mamas Hji Christofis ile damadı, Türkçe ve Yunanca dillerinde hazırlanan birçok belge imzalattı.

Kamulaştırma bedeli olan tazminatın devlet tarafından Güney’deki bir bankaya Hatice Hamza adına yatırılmasının ardından, bankadaki hesapta 2 milyon 750 bin Euro bulunmasından şüphelen ailenin girişimiyle, olayın polise intikal etmesi sonucunda Avukat Hji Christofis, işadamı George Kypris ve ortağı Christof Yeranis’in, Hatice Hamza’nın alacağı olan 6 milyon 600 bin Euro’nun 3 milyon 850 bin Euro’sunu zimmetlerine geçirdikleri anlaşıldı ve haklarında dolandırıcılıktan ceza davası açıldı.

Yeranis’in verdiği para hala devlette

Hakkında dava açılan isimlerden Christos Yeranis’in zimmetine geçirdiği 1 milyon 396 bin 893 bin Euro tutarındaki parayı, 2014 yılı başında devlete iade etmesi üzerine Başsavcılık, Yeranis hakkındaki davayı geri çekti.

Davanın geri çekilmesi sonrasında ise Hatice Hamza, Avukatları Hamza Ruso, Marios Gerogiu ve Petros Stavro aracılığıyla, Kasım 2014’te, paranın Hatice Hamza’ya iade edilmesi için Başsavcılığa dilekçe sunuldu.

Avukat Hamza Ruso, yaptıkları başvuruya ve bu konuda İçişleri ile Maliye Bakanlıklarının olur vermesine rağmen Başsavcılık’ın tutumu nededeniyle müvekkili Hatice Hamza’ya hala ödeme yapılmaması nedeniyle girişim başlattıklarını kaydetti.

Karar bekleniyor

Avukat Ruso, 1 milyon 396 bin 893 Euro’yu üzerinden 1 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Hatice Hamza’nın hesabına yatırmayan Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine 19 Mart’taYüksek Mahkeme’ye başvurduklarını ve davanın görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda mahkemenin kararını beklediklerini kaydetti.

Başsavcılık ve bakanlıkların oluruna rağmen paranın Hatice Hamza adına Güney’deki bankada yer alan hesaba aktarılmamasının tamamen siyasi olduğunu ifade eden Avukat Hamza Ruso, “Başsavcılık’tan gelen ilk yanıtta, parayı ödeyecekleri, İçişleri Bakanı ile Maliye Bakanı’nın da onayının alındığı ifade edilmişti. Ancak Başsavcılık Dolandırıcılık Masası Yetkilisi, Maliye Bakanlığı’na yazdığı yazı ile paranın ödenmemesini sağladı. Hiçbir dayanağı yoktur. Tamamen siyasidir” dedi.

Yeranis davasının 30 bin Euro tutarındaki avukat masrafının da Hatice Hamza’nın alacağı paradan düşülmesinin de hiçbir dayanağı bulunmadığının altını çizen Avukat Ruso, açtıkları mandamusun Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilmemesi durumunda ise Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine bu kez Güney’deki Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde dava açacaklarının altını çizdi.

Damat dava edilecek

Avukat Ruso, ayrıca Hatice Hamza’nın dolandırdığı gerekçesiyle Güney’de hakkında ceza davası açılan ancak Kuzey Kıbrıs’ta yaşaması nedeniyle tutuklanmayan damat hakkında ise hukuk davası açmaya hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.