1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS DİYE BİR ÜLKE YOK” İFADESİ YORUMLANDI VE
“KIBRIS DİYE BİR ÜLKE YOK” İFADESİ YORUMLANDI VE

“KIBRIS DİYE BİR ÜLKE YOK” İFADESİ YORUMLANDI VE

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs diye bir ülke yok” açıklamasına

A+A-

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs diye bir ülke yok” açıklamasına Avrupa Komisyonu’ndan yorum bekleyen Rum medyası beklediğini bulamayınca Komisyon’u (Hz.İsa’nın öldürülmesine engel olmayan, öldürülmesinden sonra da ‘ben yapmadım’ diyerek kendini aklamaya çalışan) “Pontius Platus rolünü tercih etmekle” suçladı.

Fileleftheros “Komisyon Pontius Platus... Erdoğan’ın Kıbrıs’la İlgili Kışkırtıcı Sözleri Konusunda Ellerini Yıkadı... Fileleftheros’a Açıklama: Medya Yorumlarını Yorumlamayız” başlığıyla manşete çektiği haberinde “Brüksel bir kez daha Pontius Platus rolünü tercih etti, aslında Erdoğan’ın kışkırtıcılığını örtbas etti” ifadesini kullandı.

Gazete Erdoğan’ın sözlerini AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano’ya aktarıp yorumunu sorduğunu belirterek aldığı cevabı okurlarına şöyle aktardı:

“Stano ‘Bildiğiniz gibi Komisyon çeşitli görüşler veya medyanın bunlara yaptığı yorumlar üzerine yorum yapmaz’ dedi. Türk Başbakan’ın açıkça ‘Kıbrıs diye bir ülke yoktur’ demiş olmasına karşın Avrupalı yetkilinin basın yorumlarının arkasına saklanmaya çalıştığı ortadadır.

Stefan Füle’nin sözcüsü kelimeleri geveleyerek, Komisyon’un Türkiye’yle ilgili son (16 Ekim) raporundaki ‘Komisyon iyi komşuluk ilişkilerini ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne zarar verebilecek her türlü tehdit, sürtüşme kaynağı ve hareketten kaçınılmasını telkin eder’ ifadelere atıfta bulundu. Bu ifadeler Tayyip Erdoğan’ın hezeyanıydı ve Komisyon’un bunlara atıfta bulunması Lefkoşa’yı kapsıyor görülemez.

Brüksel’deki çevreler ‘AB’den, aday bir ülkenin liderinin üye bir ülkeye karşı aşağılayıcı açıklamalarına cevap vermesi beklenirdi’ vurgusunu yaptılar.

Şunu da vurgulamak gerekir ki Komisyon Sözcüsü Fileleftheros’un, Brüksel’in Erdoğan’ın bu hezeyanından sonra Lefkoşa’dan halen Türkiye’nin ‘Temel Haklar’ ve ‘Adalet’ başlıklarını açmasını bekleyip beklemediği sorusuna cevap vermekten kaçındı. Erdoğan’ın hakaretamiz sözlerinin Komisyon’un Şubat 2014’te yayınlanacak Türkiye’yle ilgili raporunda yer alıp almayacağına da cevap vermedi.

Gazetemizin edindiği bilgilere göre Komisyon, Tayyip Erdoğan’ın BM merkezini (2014 başlarında ve muhtemelen önümüzdeki ocak ayında) ziyaret etmesi için kelimenin tam anlamıyla yanıp tutuşuyor, Türk Başbakan’ı eleştirmeye niyetli görünmüyor.”

Aynı gazete “Türkiye’ye Karşı Tedbir Alınmasını İstiyorlar... Avrupa Milletvekillerinin Türk Başbakanı’nın Kışkırtmalarıyla İlgili Müdahaleleri... Çözümün Altını Oyuyor” başlıklı haberinde, Avrupa Parlamentosu’ndaki Rum milletvekillerinin Avrupa Birliği’nden, “Kıbrıs diye bir ülke yok” diyen Erdoğan’a karşı tedbir almasını istediklerini bildirdi.

Gazete DİSİ’li Avrupa milletvekilleri Eleni Theoharus ve Andreas Pitsillidis TC Başbakanı Erdoğan’ın sözlerinin Güney Kıbrıs için de AB için de “hakaretamiz ve kabul edilemez olduğunu, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının altını oyduğunu” ileri sürerken, DİKO’lu Avrupa Milletvekili Antigonis Papadopulos’un Komisyon’un, Erdoğan’a karşı ne gibi tedbirler almak niyetinde olduğunu sorduğunu yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.