1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞEN MEKTUP
KIBRIS GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞEN MEKTUP

KIBRIS GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞEN MEKTUP

Kıbrıs gündemine bomba gibi düşen mektup

A+A-

“ANLAŞMAYI RUM YÖNETİMİ İLE UYGULAMAYACAĞIZ”

Türkiye’nin AB’yle imzaladığı, mültecilerin geri kabulünü öngören “Geri Kabul Anlaşması’ndaki imzasının mürekkebi kurumadan, Ankara’nın AB’ye, bu anlaşmayı Rum Yönetimiyle uygulamasının söz konusu olmadığını bildirdiği” iddia edildi.

Haberi “Kıbrıs Yok… Türkiye: AB’yle İmzaladı, Kıbrıs Cumhuriyeti’yle Uygulamayacağı Konusunda Mektup Gönderdi” başlıklarıyla manşetten yayımlayan Fileleftheros, elde ettiği bilgilere dayanarak, Erdoğan hükümetinin Avrupa Komisyonu’na bir mektup göndererek, geri kabul anlaşmasıyla ilgili görüşlerini bildirdiğini yazdı.

“Kıbrıs için, 1 Mayıs 2004 (Güney Kıbrıs’ın AB’ye girişi) ve 29 Temmuz 2005’te (Protokolün imzalanması) ifade edilen görüşlerin geçerli olmaya devam ettiğinin ifade edildiğini” kaydeden gazete, Ankara’nın bu şekilde, AB’ye üye bir devleti tanımadığına ve 16 Aralık’ta imzalanan anlaşmayı Rum Yönetimi dışındaki bütün AB ülkeleriyle uygulayacağına netlik kazandırdığını iletti.

Türkiye hükümetinin mektubunun yollanmasının ardından, Rum kesiminin iki eksende hareket ettiğini yazan gazete, Rum kesiminin ilk olarak, Türkiye’nin açıklamasının sahip olduğu olası hukuki uzantılar konusunda, Avrupa Konseyi hukuk dairesinden uzman görüşü istediğini belirtti.

Gazete, Avrupa Konseyi Hukuk Dairesinin “Türkiye’nin açıklamasının tek taraflı olduğunu ve bunun geri kabul anlaşmasını uygulama konusundaki yükümlülüğü üzerinde hiçbir etkisi bulunmadığını, çünkü 16 Aralık’ta imzalanan metne bunun eklenmediğini düşünmekte olduğunun bildirildiğini” ifade etti.

Gazete, Protokolün imzalanmasının aksine, Türkiye’nin geri kabul anlaşması örneğinde, “Kıbrıs” aleyhindeki görüşünü sunduğu zaman çok ses çıkarmamayı tercih ettiğini ve yolladığı mektupla “siyasi bir açıklamada” bulunduğunu belirtti.

Öte yandan gazete, her halükarda, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasının imzalanmasının hemen ardından, Rum Yönetimi karşısında uygulayacağı yükümlülüğüne itaat etmeyeceğini açıkladığını ifade etti.

Gazete, Rum kesiminin ikinci olarak ise, Avrupa Komisyonu’ndan Ankara’ya uygun bir şekilde cevap vermesini istediğini ve bunun Rum hükümetiyle istişare edilerek yapılacağını yazdı.

Gazete, “İç Meseleler Müdürlüğünden resmi bir yetkilinin”, Daimi Temsilciler Komitesi COREPER’e, Türkiye’nin mektubunun varlığını doğruladığını da belirtti.

Haberine iç sayfadan “Ankara’dan Bomba Mektup… Flaş Haber: Ankara Geri Kabul Anlaşmasını Kıbrıs’la Uygulamayacağı Konusunda Komisyon’u Bilgilendirdi- Avrupa Komisyonu Yanıt Hazırlayacak” başlıklarıyla yer vermeye devam eden gazete, Ankara’nın AB ile imzaladığı mültecilerin geri kabulünü öngören anlaşmanın temellerine siyasi bir bomba yerleştirdiğini, çünkü Brüksel’e; anlaşmayı Rum Yönetimiyle uygulamasının söz konusu olmadığını net bir şekilde ifade ettiğini haber verdi.

Öte yandan gazete, anlaşmanın imzalandığı gün olan 16 Aralık’ta yer verdiği bir habere dayanarak, Erdoğan hükümetinin bu anlaşmayı Rum yönetimiyle uygulamamak için, siyasi bir karar aldığını ifade etti.

Gazete, elindeki bilgilere dayanarak, Erdoğan hükümetinin, Rum Yönetiminin kontrolünde bulunan topraklara yasadışı bir şekilde giriş yapan Türk vatandaşlarının iadesi için “pratik yöntemler” benimseyeceğini ve muhtemelen bunların Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yunanistan üzerinden geri kabullerine ilişkin mevcut uygulamayı muhafaza edeceğini ekledi.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.