1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS HALKI STATÜKONUN DEVAMINI İSTEMİYOR
KIBRIS HALKI STATÜKONUN DEVAMINI İSTEMİYOR

KIBRIS HALKI STATÜKONUN DEVAMINI İSTEMİYOR

Rum lider Anastasiadis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas’la Kıbrıs sorununu görüştü ve çözüm yönünde mesajlar verdi

A+A-

Rum yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs halkının çoğunluğunun, statükonun devam etmemesi gerektiğini düşündüğüne inandığını söyledi.

Anastasiadis, AB-Afrika zirvesine katıldığı Brüksel’den dönüşünde Yunanistan’a giderek, Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve siyasi parti yetkilileriyle görüştü.


Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in geçtiğimiz gün Atina’ya giderek, “1955-1959 EOKA mensupları” anısına dikilen bir anıtın açılış törenine katıldığını ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas’la görüştüğünü yazdılar.


Habere göre Papulyas’la görüşmesinde Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin gidişatı hakkında bilgi veren Anastasiadis, “uluslararası faktörün hem sürece destek verdiğini hem de mevcut zorlukları anladığını” ifade etti.
 

“Olaylar akışına bırakılamaz”
Kuzey Kıbrıs’ın “Türkleşmesinden” endişe duyduğunu dile getiren Anastasiadis, “koşulların değişeceği umuduyla olayları akışına bırakmayı destekleyenlere kat
ılmadığını ve tarihin, koşulların daima güçlüden yana değiştiğini kanıtladığını” savundu.


Anastasiadis ayrıca “Kıbrıs halkının çoğunluğunun bu acı gerçekleri anladığına ve statükonun devam etmemesi gerektiğini düşündüklerine inandığını” söyledi.


Gazete, Papulyas’ın ise görüşmede, “Türk tarafının ortak metinden ileri gelen sorumluluklarını yerine getirmesi hususunda Anastasiadis’in duyduğu endişeye katıldığını” ve Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a yönelik desteğini dile getirdiğini belirtti.


Gazete, Anastasiadis’in ayrıca, geçtiğimiz Şubat ayında Atina’ya gerçekleştirdiği ziyarette görüşme fırsatı bulamadığı Yunan muhalefet partisi yetkileriyle de temaslarda bulunduğunu yazdı.

Siyasi partileri ziyaret etti
Habere göre Anastasiadis, “Bağımsız Yunanlılar” partisi, KKE, DİMAR ve SİRİZA parti başkanlarıyla, Kıbrıs sorununun gidişatı ve ortak açıklamaya ilişkin görüş alış verişinde bulundu.


Fileleftheros gazetesi ise Anastasiadis’in gerek Papulyas gerekse EOKA anıtının açılışında yaptığı konuşmada, “Kıbrıs’ın demografik yapısının tahrip edici şekilde çiğnendiğini, bunun geriye çevrilmesinin ise aşamalı olarak zorlaştığını” ileri sürdüğünü aktardı.


Gazete ayrıca, Anastasiadis’in Yunan muhalefet partileriyle de görüştüğünü ancak “Hrisi Avgi” (Altın Şafak) partisiyle temasta bulunmadığını vurguladı.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.