1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KIBRIS, IŞİD MİLİTANLARI İÇİN KÖPRÜ İŞLEVİ GÖRÜYOR"
"KIBRIS, IŞİD MİLİTANLARI İÇİN KÖPRÜ İŞLEVİ GÖRÜYOR"

"KIBRIS, IŞİD MİLİTANLARI İÇİN KÖPRÜ İŞLEVİ GÖRÜYOR"

"Kıbrıs, IŞİD militanları için köprü işlevi görüyor"

A+A-

İngiltere basınının gündeme getirdiği ve Kıbrıs’ın IŞİD terörü bağlamında oynadığı role ışık tutan iddialar, hem KKTC’nin hem de Güney Kıbrıs’ın gündemine oturdu. İngiltere basınına göre Kıbrıs, IŞİD mensuplarının Suriye topraklarına basması için bir çeşit ‘köprü’ vazifesi görüyor.

Sputnik, İngiltere basınının gündeme getirdiği bilgileri Kıbrıs’ın terörle mücadele konusunda en yetkin simalarından birisi olan Andreas Pendaras’ın verdiği özel bilgileri ışığında masaya yatırıyor. Birkaç ay öncesine dek, Kıbrıs İstihbarat Kurumu’nun (KİP) Direktörü olan Pendaras konunun ciddiyetine işaret ediyor.

İNGİLTERE-KIBRIS-SURİYE HATTI

İngiltere basınında yer alan haberlere göre, İngiltere ve AB vatandaşı IŞİD sempatizanlarının Suriye yolculuğu İngiltere topraklarında başlıyor. İngiltere’deki ‘İŞİD acentesi’ ile temasa geçen sempatizanlar, Suriye yolculuklarının tüm ayrıntılarını bu ‘acente’ vasıtasıyla hallediyor. Daha sonra, IŞİD sempatizanları İngiltere’nin farklı havalimanlarını kullanıp Kıbrıs’a doğru yola çıkıyorlar. Sempatizanlar yolculukları için Easy Jet, Rynair ve British Airways gibi havayolu şirketlerini tercih ediyorlar.

Kıbrıs’a varan IŞİD sempatizanları, Kıbrıs polisine Avrupa pasaportlarını gösterip rahatlıkla Larnaka Havalimanı’ndaki kontrol noktasından geçiyorlar. Havalimanının dışında taksilere binip Kıbrıs’ın kuzeyinde Magusa’ya doğru yola çıkıyorlar. Kıbrıs’taki barikatlara varan IŞİD ‘gönüllüleri’, Larnaka Havalimanı’nda olduğu üzere gene AB pasaportlarını ibraz etmek suretiyle rahatlıkla Kuzey Kıbrıs’a geçiyorlar.

‘KARPAZ’DAN TEKNELERLE SURİYE’YE GEÇİYORLAR’

IŞİD sempatizanları Kuzey Kıbrıs’ta ilk olarak Magusa’ya geçiyor. Bu kentte IŞİD, sempatizanları otellere yerleştiriyor. Sonrasında sempatizanların Kıbrıs’taki yolculukları Karpaz (İskele) bölgesinde noktalanıyor. Burada kendilerini küçük balıkçı tekneleri bekliyor. Bu tekneler 3’er-4’er kişilik gruplar halinde IŞİD sempatizanlarını Suriye kıyılarına ulaştırıyor.

Kuzey Kıbrıs’ın resmi makamlarından ve adanın kuzeyini askeri olarak kontrol eden TSK’dan konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak önemli iddialar Kıbrıs’ın her iki kesiminde de gündemin ana maddeleri arasında yer aldı.

‘GÜVENLİK AÇIĞI BÜYÜK’

Birkaç ay öncesine dek Kıbrıs istihbaratının bir numaralı elemanı olan Andreas Pendaras, konuyla ilgili tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekiyor. İstihbarat uzmanına göre Kıbrıs’ın önemli güvenlik açıkları bulunmakta. Özellikle adanın kuzeyindeki güvenlik zafiyeti, hem Kıbrıs Rum tarafını hem de Batılı istihbarat kuruluşlarını endişelendirmekte.

‘BATI İLE KIRMIZI HAT GEÇİŞİ ENGELLEDİ’

IŞİD’in Kıbrıs’taki varlığına yönelik olarak KİP’in eski direktörü Pendaras, Lefkoşa ile Batılı istihbarat kuruluşları arasında bir çeşit ‘kırmızı hattın’ devreye sokulduğunu ifade ediyor. Geçmiş aylarda Kıbrıs’ı bir çeşit ‘ara istasyon’ olarak kullanıp Suriye’ye geçmek isteyen IŞİD mensupları, bu ‘kırmızı hat’ sayesinde Kıbrıs makamlarınca engellendi.

Öte yandan Pendaras, IŞİD sempatizanlarının genellikle AB pasaportuna sahip oldukları gerçeği üzerinde duruyor. Bu durum yüzünden Kıbrıs makamlarının eli kolu bağlanmış durumda. Zira her AB vatandaşı gibi, AB pasaportu sahibi olan IŞİD sempatizanları rahatlıkla Kıbrıs’ın havalimanlarını kullanıp ara bölgeden adanın kuzeyine geçebiliyorlar.

Pendaras’a göre adanın kuzeyine geçen ıŞİD sempatizanları ya Türkiye’ye geçiyorlar ya da direkt olarak Suriye kıyılarına varıyorlar. Kıbrıslı Rum istihbaratçıya göre, adanın kuzeyinde IŞİD ile mücadele konusunda hiçbir faaliyet ya da önlem söz konusu değil. Bu güvenlik açığı hem Kıbrıs’ın hem de bölgenin genelinin güvenliğini tehlikeye sokuyor.

Sputnik

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.