1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNU RUM SİYASİ PARTİLERDE TANSİYONU YÜKSELTİYOR
KIBRIS SORUNU RUM SİYASİ PARTİLERDE TANSİYONU YÜKSELTİYOR

KIBRIS SORUNU RUM SİYASİ PARTİLERDE TANSİYONU YÜKSELTİYOR

“Kendi Aramızda Anlaşamazsak Öteki Tarafla Nasıl Anlaşacağız”

A+A-

 

Kıbrıs sorununun Rum tarafında siyasi tansiyonu yükselttiği, partilerin “kırmızıda olduğu” bildirildi.

Politis’in haberine göre Anastasiadis’in New York’ta olması nedeniyle Rum Yönetimi Başkanlığı’na vekâlet etmekte olan Meclis Başkanı Yannakis Omiru “serbest yerleşimi, dolaşımı, meslek icrasını ve mülkiyet hakkını sınırlandıracak ve Kıbrıs vatandaşlarını Avrupa’nın ikinci sınıf vatandaşı haline getirecek bir çözüm, Kıbrıs Helenizmi tarafından asla kabul edilmeyecek, asla onaylanmayacak” dedi.

Omiru “5’inci Tüm Karpaz Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada “aşırı beklentiler ve haksız bereket ortamı” olmadan yeniden başlayan müzakere prosedürüne ümit bağladıklarını belirterek, belirleyici rolü Türkiye’nin oynayacağını savundu ve Türkiye’ye baskı yapılmasını istedi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “gelecekte bir karışıklık çıkmasına ve Kıbrıs’ın Türkiye’ye tam entegrasyonuna yol açabilecek tehlikeli maddelerin kabulünü caydırma” çabasından söz ettiği konuşmasında tehlike edebiyatı yapmak istemediğini belirterek özetle şunları vurguladı:

“Ancak bizim tarafta kimlerin Kıbrıs sorununu istila ve süregelen işgalden toplumlararası anlaşmazlığa dönüştürdüğünü bilmemiz gerekir. Bize göre çıkış yolu vardır. Çıkış yolu Kıbrıs sorununun temel ilkelerine, özellikle uluslararası şartların, uluslararası hukukun ve BM ve AB’nin gerçek kuruluş ilkelerine dayandırılacağı yeni bir stratejidir” dedi.

“KENDİ ARAMIZDA ANLAŞAMAZSAK ÖTEKİ TARAFLA NASIL ANLAŞACAĞIZ”

EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas ise Rum iç cephesinde ancak şer getirebilecek yıkıcı bir bölünme yerleşmekte olduğunu vurguladı. “Kendi aramızda anlaşmanın yolunu bulamazsak öteki tarafla nasıl anlaşacağız?” diye soran Yorgallas, ortak payda olarak Rum Ulusal Konseyi’nin 2009’da oy birliğiyle aldığı Kıbrıs’la ilgili kararları gösterdi.

Fileleftheros’a göre Rum tarafında faaliyet gösteren “Lefkoşa Üniversitesi” tarafından düzenlenen ve Kıbrıs sorununun çeşitli yönleri üzerine alternatif akademik görüşler ortaya konulan panelde, iki bölgelilik başlığında fikir çatışmaları yaşandı.

Haberi  “İki Bölgeli İki Toplumlu Çifte Tanıma” başlığıyla veren gazete, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun insan haklarının tamamıyla normal şekilde uyumlaştırılmasının çok zor olduğuna vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre “Kıbrıs’ta siyasi anlaşmayla çözümden söz ediyorsak, zannederim, başka senaryo yoktur, mecburen iki bölgeli, iki toplumlu federasyondan söz edeceğiz” diyen Prodromu, Rum tarafının bugün iki bölgelilik değil ama sadece federasyon hedefiyle müzakere zeminini değiştirmeyi dayatıp dayatamayacağını sordu. “Niyetimiz bu ise o zaman bize sunulan ilk ve tek fırsatta, 2004’te böyle bir şeyi talep etmedik?” dedi.

“Kıbrıs’ta Özgürlük ve Adalet Hareketi”nden Panos Yoannidis ise Avrupa müktesebatı daha çok özgürlük, daha çok adalet, demokrasi ve insan hakları talep ederken Kıbrıs’ta istenmekte olan iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun AB’de yeri olmadığı görüşünü ortaya koydu. Hareketlerinin kendi “doğru”, AB ilkelerine dayanan çözüm önerisini çok yakında sunacağını söyleyen Yoannidis, “Kıbrıs halkından tek bir öneriye, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon önerisine karşı görüş belirtmesi istenmemelidir, önünde iki öneri olmalı ve daha doğru, daha demokratik olanı seçmelidir” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.