1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS SORUNU UZADIKÇA KRONİKLEŞİR”
“KIBRIS SORUNU UZADIKÇA KRONİKLEŞİR”

“KIBRIS SORUNU UZADIKÇA KRONİKLEŞİR”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığı ile KKTC ve Türkiye hükümetlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Kıbrıs sorunu, uzadıkça kronikleşir" dedi.

A+A-

“ANORMAL DURUM NORMALLEŞİRSE, TEHLİKELİ OLUR”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığı ile KKTC ve Türkiye hükümetlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Kıbrıs sorunu, uzadıkça kronikleşir"dedi.

2003’te sınır kapılarının açıldığını ve Güney’le Kuzey arasında gidiş gelişlerin rahatlatıldığını anlatan Talat, “soğuk savaş dönemi ortamının yumuşadığını ve anormal olan statükonun normal görülmeye başlandığını; bunun da ciddi bir tehlike yarattığını” söyledi.

2. Cumhurbaşkanı’nın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Talat, katıldığı bir televizyon programında çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

“MECLİSTEN UMUTLUYUM”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Meclis’e giren yeni yüzlerden çok ümitli olduğunu söyledi.

Meclisin “otonom olarak çalışan gerçek bir yasama organı haline getirilmesinde” şimdiki Meclis’in çok şeyler yapabileceği inancını kaydeden Talat, bunu bazı milletvekilleri ile de görüştüğünü ve çoğunun bu görüşe katıldığını belirtti.

Birçok yasanın eski olduğunu, bazılarının hiç bulunmadığını kaydeden Talat, bunlarla birlikte Anayasa’nın ele alınması gerektiği üzerinde durdu ve günün şartlarına göre değiştirilebilecek bir hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Mevcut Anayasa’nın Türkiye’den esinlendiğini kaydeden Talat, “demokratikleştirilmesi ve Kıbrıs Türk halkının kültürüne uygun değişikliklerin yapılması gerektiğini”ifade etti.

KARMA OY...

Talat, karma oy konusuna de değinerek, bu seçimlerde karma oyun “tavan yaptığını” ve partilerin iç dengelerinin de etkilendiğini; demokrasinin en temel kurumları olan partilerin işlevlerini yerine getirmesi için yasalarda bazı düzenlemelerin şart olduğunu anlattı.

2. Cumhurbaşkanı Talat, seçmenlerin de kesin olarak belirlenmesinin önemli bir husus olduğunu belirtti. Anayasa’nın prensip olarak bütün vatandaşların oy kullanabileceğini söylediğini belirten Talat, “Ama, öyle vatandaşlıklar veriliyor ki, bunların tümünün oy kullanması halinde seçim sonuçları alt üst olur. Bu nedenle olsa gerek, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda, seçmenlerin daimi ikametgahının Kıbrıs’ta olma şartı var” dedi.

“GÖRÜŞMECİ SORUNU”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in görüşmeci atamasını değerlendiren Talat, bunun, sorunu sürüncemede bırakacak bir tehlike içerdiğini söyledi.

Rum Sözcü Mavroyannis’in sonuçta Ulusal Konsey tarafından bu göreve atandığını söyleyen Talat, bu durumun sonuçsuz tartışmalarla birlikte kaotik bir durum yaratabileceğini belirtti.

Görüşmecinin parti başkanlarından oluşan Başkanlar Konseyi ve Ulusal Konseye karşı sorumlu olacağı doğruysa en ufak bir esnekliğin bile zor olacağını ifade eden Talat, tüm bu değerlendirmelerinin basın haberlerine dayalı olduğunu, gelişmeleri bekleyip görmek gerekeceğini ve umutlu olmaya devam ettiğini söyledi.

EKİM’DE NE OLACAK?

Kıbrıs sorununda Ekim’de ne olabileceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Talat, Anastasiades’in görüşmeci atadığını, ancak doğal olarak Cumhurbaşkanlığı yetkilerini devretmediğini, Ekim’de liderlerin bir araya geleceğini, buna Türk tarafının iyi hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Talat, bu toplantıda, görüşmelerin liderler düzeyinde olması gerektiği konusunda Türk tarafının baskı yapmasının şart olduğunu ifade etti.

“ZOR MESELE MARAŞ”

Talat, Rum tarafının gündeme getirdiği şekliyle Maraş konusunun oyalama taktiği olduğunu, bu konuyu çözümlemenin zor olduğunu söyledi.

Prensip olarak Maraş’ın ele alınmasına karşı olmadığını kaydeden Talat, “Maraş konusunu çözmek Kıbrıs sorununu çözmekten de zor” dedi.
 
Talat, “Rum tarafı Maraş’a karşı Ercan’ın açılmasını reddettiğine ve çözümde elde edeceği bir kazanımı peşinen istediğine göre, günü geldiğinde devletin bölüşülmesini hangi şartlarla kabul edecektir?” diye sordu.

NASIL BİR HÜKÜMET?

KKTC’de koalisyon konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Talat, kendi açısından bu konuyu tartışmayı bitirdiğini, artık görevlendirme aşamasına gelindiğini söyledi.

Talat, kendisinin “UBP ile DP’nin bir elmanın iki yarısı olduğunu” söylediğini anımsatarak  bu yüzden CTP’nin hangisi ile anlaşabilirse onunla hükümet kurabileceğine inandığını, esas olanın da hükümet programı olduğunu ve halkın CTP’den çok şeyler beklediğini kaydetti.

Hükümet programında ekonominin önemli olduğunu söyleyen Talat, ekonomiyi büyütmenin şart olduğu üzerinde durdu.

Başka bir soru üzerine, köy gezilerini seçim nedeniyle bıraktığını ancak yeniden başlayacağını kaydeden Talat, yaptığı ziyaretlerde vatandaşların nabzını tutmaya çalıştığını söyledi.

“KIBRIS KONUSUNDA KRONİKLEŞME...”

Talat, Cumhurbaşkanlığı ile KKTC ve Türkiye hükümetlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek Kıbrıs sorununun uzadıkça kronikleşeceğini belirtti.

“ANORMAL DURUMUN NORMALLEŞMESİ”

2003’te kapıların açıldığını ve gidiş gelişlerin rahatlatıldığını anlatan Talat, “soğuk savaş dönemi ortamının yumuşadığını ve anormal olan statükonun normal görülmeye başlandığını; bunun da ciddi bir tehlike yarattığını” söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.