1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS SORUNUNDA AYRILIK”
“KIBRIS SORUNUNDA AYRILIK”

“KIBRIS SORUNUNDA AYRILIK”

“KIBRIS SORUNUNDA AYRILIK”

A+A-

DP-UG: “CTP, MALİYE BAKANLIĞI İLE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BİRİNİN DP’DE OLMASINI KABUL ETMEDİ”

“HEM MALİYE HEM DE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NI TALEP ETTİĞİMİZ DOĞRU DEĞİL”

Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG), Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP BG) ile koalisyon görüşmelerinin bakanlıkların paylaşımı ile ilgili anlaşmazlık nedeniyle olumsuz sonuçlandığını açıkladı.

DP-UG Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, CTP-BG’ye Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’ndan birinin DP-UG’de olması önerisi götürüldüğü ancak CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun buna itiraz ettiği ve görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı belirtildi.

Açıklamada, DP-UG’nin basına yansıtıldığı şekilde hem Maliye, hem İçişleri’ni talep ettiğinin doğru olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, bugün basında çıkan haberler ve özellikle eski başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer'in açıklamalarının “müzakerelerin özünü doğru yansıtmadığı” belirtilerek, bunun üzerine açıklama yapma gereği duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, CTP-BG içinde bir grubun, “koltuk değneği vazifesi görecek bir ortak arayışı peşine düştüğü” de iddia edildi.

“KIBRIS SORUNUNDA AYRILIK”

Koalisyon görüşmelerinin dün akşam parti başkanları seviyesinde yapılan görüşme sonucunda olumsuzlukla son bulduğu anımsatılan açıklamada, DP-UG’nin "eşit etkinlik" çerçevesinde bir hükümet oluşumu istediğini ve halka hizmet verebilecek bir hükümet modeli için asgari müştereki yakalayabilecek bir yaklaşım içerisinde olunacağını görüşmelerin başında net olarak ortaya koyduğu kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bu doğrultuda başlatılan görüşmelerde öncelikle ana ilkeler üzerinde durulmuş ve çok büyük oranda görüş birliği sağlanmıştır. Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak başlangıçtan itibaren var olan ayrılık ortada durmakla birlikte DP-UG kanadı, başlayacak yeni görüşme sürecini sabote edici bir yaklaşım ortaya koymayacağını ancak kendi siyasetine ters düşen ‘Birleşik Federal Kıbrıs’ ifadesinin kendileri tarafından kabul görmeyeceğini de açıkça ifade ederek konunun başkanlar düzeyinde ele alınması kararına varılmıştır.”

“DÖNÜŞÜMLÜ MECLİS BAŞKANLIĞI ÖNERİSİ”

Açıklamada, bakanlıklar dağılımında 6/4 oranının kabul edildiği, DP-UG tarafından talep edilen Meclis Başkan Yardımcılığı’nın CTP-BG tarafından kabul edilmeyerek bu makamın UBP' ye verilmesi ısrarı karşısında Meclis Başkanlığı’nın dönüşümlü olarak paylaşılması önerisinin ortaya konduğu belirtildi.

Başkanlar düzeyinde yapılan toplantıda bu konunun ötelenerek bakanlıkların paylaşımına geçildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“DP-UG, basına yansıtıldığı şekilde hem Maliye, hem İçişleri’ni talep etmemiştir. DP-UG, bu iki bakanlıktan birinin CTP, diğerinin ise DP-UG’de olması ilkesini ortaya koymuş ve eşit etkin ortaklığın ancak bu şekilde oluşabileceğinin altını çizmiştir. CTP-BG Genel Başkanı'nın bu ilkeye itiraz etmesi ve bu konunun parti meclislerinin kararı olduğunu belirtmesi ile birlikte konuşulacak başka bir şey kalmadığı gerekçesiyle boşa vakit kaybedilmesini de önlemek amacıyla görüşmelerin olumsuz olarak sonuçlandığı açıklaması yapılmıştır.”

“SOYER’İN AÇIKLAMALARI”

Açıklamada, Ferdi S. Soyer'in “Serdar Denktaş'a mecbur değiliz, otursun ve düşünsün" şeklindeki sözlerinin, “CTP-BG içinde bir grubun DP-UG ile göstermelik görüşmeler yapılmasını istediği” iddiasını destekleyen bir açıklama olduğu da ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Halkımız her iki partiye de hükümeti kurma müşterek sorumluluğunu yüklemiş ve DP-UG görüşme sürecini bu anlayış ve sorumluluk bilinciyle yürütmüştür. Ancak öyle anlaşılmaktadır ki CTP-BG içinde bir grup bu samimi anlayışımızı zafiyet olarak algılamış ve kendilerine koltuk değneği vazifesi görecek bir ortak arayışı peşine düşmüştür. Dolayısıyla görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ana nedeninin bu olduğunu kamuoyuna önemle duyururuz.”

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.