1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ, OSMAN ÖREK İÇİN MESAJ YAYIMLADI
KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ, OSMAN ÖREK İÇİN MESAJ YAYIMLADI

KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ, OSMAN ÖREK İÇİN MESAJ YAYIMLADI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin ön saflarında yer alan...

A+A-

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin ön saflarında yer alan, bu mücadele sürecinde yetişmiş devlet adamı Meclis eski başkanlarından ve eski başbakanlardan merhum Osman Örek’i vefatının 15. yıldönümünde rahmet ve saygıyla anmakta olduklarını bildirdi.

Bora yayımladığı mesajda, Osman Örek’in 1944 yılında, İngiliz Sömürge döneminde oluşturulan ‘Kıbrıs Türk Mezunlar Birliği’’, 1946 yılında kurulan ‘’İstanbul Kıbrıs Okullarından Yetişenler Cemiyeti’’ ve 1957’de hayata geçirilen ‘Kıbrıs Türk Ticaret Odası’’nın kurucuları arasında yer aldığını kaydetti.

Bora mesajında şunları belirtti:

“1953 yılından itibaren, Osman Örek’i siyasetin içerisinde görmekteyiz. 1953-1960 döneminde, merhum Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Genel Sekreterliğini yaptığı ‘’Kıbrıs Türk Milli Birlik Partisi’’nin, şube sekreterliğini yürüten Osman Örek, vakıflar idaresinin Türklere devrinden sonra, Evkaf Yüksek Meclisi Asbaşkanlığı ve Lefkoşa Türk Okulları Komisyon başkanlığı görevlerini yürüttü.

1955-1956 yıllarında Kıbrıs Anayasası konularında yapılan müzakerelerde, Dr. Fazıl Küçük’e eşlik etti.

1956 yılında Kıbrıs’ın bağımsızlığı ile ilgili olarak yapılan beşli Londra Konferansı’na, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş ile birlikte katılarak, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmasını hazırlayan komitede, Türk toplumu heyet başkanlığını yaptı.

16 Ağustos 1960 tarihinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, 21 Aralık 1963’te başlatılan, Kanlı Noel Rum saldırılarına kadar, Savunma Bakanlığı görevini yürüttü.

Rumların 21/12/1963’te başlattığı Soykırım saldırıları karşısında, TMT ve Mücahitlerimizin direnişleri sürerken oluşturulan ilk ulusal sivil yönetimimiz olan ‘Genel Komite’de, görev aldı. Lefkoşa’da oluşturulan ilk sınır olan ‘’Yeşil Hat’’ın çizilmesi çalışmalarında yer aldı. 1967’de oluşturulan ‘Geçici Türk Yönetimi’nin oluşumuyla birlikte, 1972 yılına kadar, Savunma ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini birlikte yürüttü.

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sürecinde, BM ile irtibat ve münasebet görevlerini yürüten Osman Örek, Viyana Konferansı’nda, Rauf Raif Denktaş’a eşlik etti. 1974 sonrasında da 17 yıl süreyle Savunma Bakanlığı görevini yürüten Örek, Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi ve Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkan Yardımcılığı görevlerini ifa etti.

3 Temmuz 1976’da Meclis Başkanlığı’nı müteakip, KTFD’nin 2. Hükümeti’nde, (21 Nisan 1978-1 Aralık 1978) Başkanlık, KKTC Kurucu Meclis Üyeliği görevlerini yaptı. 24 Mart 1999 tarihinde, tedavi amacıyla gittiği Londra’da tanrının rahmetine kavuştu.

Siyasi liderlerimizden Osman Örek’i, vefatının 15. yıldönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine yaptığı katkıları unutmayacak, onu kalplerimizde hep yaşatırken, emanetleri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’ni sonsuza dek yaşatma azmi içinde olacağız.”

TAK

 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.