1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRK, “DİMİTRİS” OLMAK İSTEDİ ANCAK..
KIBRISLI TÜRK, “DİMİTRİS” OLMAK İSTEDİ ANCAK..

KIBRISLI TÜRK, “DİMİTRİS” OLMAK İSTEDİ ANCAK..

Londra’da yaşayan bir Kıbrıslı Türk’ün adını “Dimitris” olarak değiştirme talebi

A+A-

Londra’da yaşayan bir Kıbrıslı Türk’ün adını “Dimitris” olarak değiştirme talebini sözde “Girne Kaymakamlığı”nın, Hıristiyan olmadığı gerekçesiyle reddettiği ileri sürüldü.
 
Fileleftheros gazetesi “İsim Konusunda Ayrımcılık... Kıbrıslı Türk’ün Adını ‘Dimitris’ Olarak Değiştirmesini Reddettiler... Hıristiyan Olarak Vaftiz Edildiğine Dair Belge İstediler... Ayrımcılıkla İlgili Makama Başvurdu” başlıklarıyla verdiği haberinde, daimi olarak Londra’da yaşayan bir Kıbrıslı Türk’ün adını “Dimitris” olarak değiştirmek istemesi üzerine sözde Girne “Kaymakamlığı”nın reddiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Kaymakamlığın, Kıbrıslı Türk’e, Hıristiyan olmadığı için ilgili doğum belgesini vermeyi reddettiğini kaydeden gazete, bu gelişme üzerine Kıbrıslı Türk’ün yardım talebiyle ayrımcılık konularıyla ilgilenen yetkili Rum makama (Ombudsman) başvurduğunu yazdı.

Yetkili makamın yıllık raporunda belirtildiği üzere, Kıbrıslı Türk’ün 2008 yılında adını “Dimitris Aleksiu” olarak değiştirmeye karar verdiğini, bu çerçevede (İngiltere’de) yeminli beyanda bulunduğunu ve 2009’dan itibaren İngiltere’deki tüm resmi belgelerde yeni adının kullanıldığını aktaran gazete, Kıbrıslı Türk’ün, 2010 yılının Ağustos ayında, Kıbrıs Rum Mahkemesi önünde de adının değiştirilmesi için yeminli beyanda bulunduğunu belirtti.

Ancak, yapılan şikayete göre, Kaymakamlık yetkililerinin, adını değiştirmesi için, yeni isminde doğum belgesi vermeyi reddettiğini ve Yunan ismi alması için öncelikle dinini değiştirmesi gerektiğini söylediğini yazan gazete, yetkili birimin araştırmasına göre Rum yasalarının, isim değişikliği için sadece, Kaymakam’ın “memnuniyet verici” kabul edeceği tanıklık gösterilmesi önkoşulunu koyduğu bilgisini aktardı.

Kaymakamın, yeminli beyan dışında, vaftiz belgesi de istediğini kaydeden gazete, yetkili makamın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına işaret ederek, Kaymakamlığın böyle bir talepte bulunamayacağına değindiğini aktardı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.