1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA PETROL BULUNDU
KIBRIS'TA PETROL BULUNDU

KIBRIS'TA PETROL BULUNDU

60 MİLYAR EURO DEĞERİNDE PETROL VAR

A+A-

ANASTASİADİS’İN DURUMDAN HABERDAR EDİLDİĞİ VE NOBLE’NİN BUGÜN ABD’DE YATIRIM ŞİRKETLERİNİ BİLGİLENDİRMESİNİN BEKLENDİĞİ BELİRTİLDİ

LAKKOTRİPİS HİDROKARBONLAR KONUSUNDA BUGÜN BRÜKSEL’İ BİLGİLENDİRECEK

DEFA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ARA ÇÖZÜM İÇİN YENİ BİR İHALEYE ÇIKIYOR

Tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’indeki 12’inci parselde, 24 bin 600 ayak derinlikte; 1,2 ile 1,4 milyar varil arasında petrol bulunduğu ve Rum kesiminin bundaki payının değerinin 60 milyar Euro civarlarında olduğunun hesaplandığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “12’inci Parselde 60 Milyar Euro’luk Petrol… Noble’nin Araştırmaları Muazzam Bir Potansiyelin Kapılarını Açıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Noble, Delek ve Avner şirketlerinin faaliyette bulunmakta olduğu 12’inci parselde yapılan ve kısa zaman önce tamamlanan 2 ve 3 boyutlu detaylı sismografik araştırmaların, bu sonuca işaret ettiğini yazdı.

Verilerin tam anlamıyla analiz edilmesinin, en geç 2014 yılının Nisan ayına kadar tamamlanacağını kaydeden gazete, esas görüntünün şekillendiğini ve bundan önemli sapmalar meydana gelmesinin beklenmediğini ifade etti.

12’inci parselde önemli miktarda petrol bulunduğuna dair görüntünün, ortamın esaslı bir şekilde değişmesi anlamına geldiğini de aktaran gazete, petrolden istifade edilmesi için, zaman alıcı çalışmalar yapılmaması gerektiği gibi, milyarlık yatırımlara da gerek olmadığına işaret etti.

Elde ettiği bilgilerin, Noble Energy şirketinin, geçtiğimiz hafta yaptıkları görüşmede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i bugüne kadarki bilgilerden haberdar ettiği yönünde olduğunu kaydeden gazete, analizler tamamlanana kadar bazı kuşkular olduğunu da iletti.

Haberde, Noble Energy şirketinin bugün öğleden sonra saat 15,00’te, ABD’de, dünyadaki büyük bankalar ve yatırım şirketlerinin analistleriyle yapacağı toplantıda, kendilerine, “Kıbrıs’la” ilgili yeni unsurlar sunmasının beklendiği de belirtildi.

Gazete iç sayfalardan “12’inci Parselde Petrol Damarları” başlığıyla yer vermeye devam ettiği haberinde ise, 12’inci parseldeki 2 ve 3 boyutlu sismografik araştırmaların bugüne kadarki analizinin, “Kıbrıs’a” ilişkin oldukça iyimser bir görüntü verdiklerini, aynı zamanda bu durumun bugüne kadarki verileri de önemli ölçüde değiştirdiklerini yazdı.

Gazete elindeki “güvenilir bilgilere” dayanarak, Teksas’ta Noble Energy şirketi ile birlikte verileri yorumlayan uzman şirketlerin, hali hazırda, 12’inci parselde 24 bin 600 ayak (yaklaşık 7 bin 500 metre) derinlikte, doğal gaz yataklarının altında, 1,2 ile 1,4 milyar varil arasında, çok iyi perspektiflere sahip petrol yatakları olduğu sonucuna ulaştıklarını anlattı.

Sismografik verilerin bugüne kadarki analizinin, bu petrol yataklarından istifade edilmesi konusundaki perspektiflerin çok iyi olduğunu gösterdiğini kaydeden gazete, uzmanların hesaplamalarına dayanarak, bunun, yapılan anlaşmalar uyarınca, Rum kesiminin payına yaklaşık 60 milyar Euro gelir düştüğü anlamına geldiğini yineledi.

Gazete petrol konusundaki bilgilerin, Delek ile Avner şirketlerinin, 12’inci parselde yapılan teyit sondajında tespit edilen likit hidrokarbonlarla ilgili olarak Tel Aviv borsasına yönelik ilk raporunu teyit ettiği gibi, 12’inci parselde petrol olduğuna dair başka ifadeleri de doğruladığını ekledi.

Öte yandan gazete, son aylarda ortaya çıkan 2 ve 3 boyutlu sismografik araştırmaların verilerinin analizinin, 12 parseldeki “Afrodit” yatağındaki teyit sondajının sonuçlarının, doğal gaz miktarları açısından gerçeğe çok yakın olduğunu gösterdiğini, aynı zamanda 12’inci parselde istifade edilebilir şekilde en az 6 küçük doğal gaz yatağı daha bulunduğunun teyit edildiğini de izah etti.

Gazete, 12’inci parseldeki petrol ve doğal gazla ilgili görüntünün, sismografik verilerin uzmanlar tarafından değerlendirmesinin tamamlanmasıyla, 2014 yılının Nisan ayında tamamlanmış olacağını da ekledi.

CNN’NİN DOĞAL GAZ KONUSUNDAKİ RÖPORTAJI

Gazete, aynı sayfada yer verdiği başka bir haberinde ise, CNN’in doğal gaz konusundaki röportajına yer verdi.

Enerji, çevre ve altyapı alanında uzman bir danışmanlık şirketi olan “Eco Energy Ltd’nin” direktörü Amit Mor’un açıklamalarının, röportaj olarak CNN’nin web sitesinde yayımlandığını kaydeden gazete, devamla bu açıklamalara kısaca yer verdi.

Habere göre Amit Mor, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’indeki doğal gaz araştırma ve işletme lisanslarından ortaya çıkan kazançların, ekonomi için orta vadede güçlendirici olacağını, bununla birlikte, iş alanları açılması ve geliştirilmesinin gerçek kazanımlarının ise sonradan ortaya çıkacağına dikkati çekti.

CNN’de yer alan röportaj Alithia gazetesinde ise “CNN: Kıbrıs Denizinin Altında Doğal Gaz Hazinesi” başlığıyla yer aldı.

Gazete, Kıbrıs’ın güneyinde, denizin altındaki derinliklerde, ülkenin kötü ekonomik durumunu düzeltebilecek bir doğal gaz hazinesi bulunduğunu ifade etti.

Simerini gazetesi ise “CNN’nin Kıbrıs Doğal Gazıyla İlgili Röportajı” başlıklı haberinde, Amit Mor’un, Rum kesiminin İsrail’le, Tamar ve Leviathan parsellerindeki ek rezervlerin sıvılaştırılması konusunda mutabakata varması halinde, Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan terminalin yaşayabilir olacağına dikkati çekti.

Haber Haravgi gazetesinde ise “Doğal Gaz Lisanslarından Ortaya Çıkan Gelirler Güçlendirici” başlığıyla yer aldı.

LAKKOTRİPİS DOĞAL GAZ KONUSUNDA BRÜKSEL’İ BİLGİLENDİRECEK

Simerini gazetesi ise haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in bugün Brüksel’de, hidrokarbon yataklarıyla ilgili gelişmelerin yanı sıra, Rum kesiminin bunlardan istifade edilmesiyle ilgili planlamalarını ortaya koyacağını  yazdı.

Yapılan resmi açıklamaya dayanarak, Lakkotripis’in bugün önemli düşünce kuruluşları, enerji sanayinde faaliyet göstermekte olan şirketler ve AB organları temsilcileriyle bir araya geleceğini yazan gazete, Lakkotripis’in bugün Brüksel’de, hidrokarbonlar konusunda bilgilendirmede bulunmak amacıyla, AB basını, uluslararası ajanslar ve Avrupa gazeteleriyle bir araya geleceğini de aktardı.

Haberde, Lakkotripis’in yarın adaya dönmesinin beklendiği de belirtildi.

ARA ÇÖZÜM KONUSU

Haravgi gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA)’nın, Güney Kıbrıs’a daha ucuza elektrik üretimi maksatlı doğal gaz tedarik edilmesi için, önümüzdeki haftanın başında yeni bir ihaleye çıkacağı haber verildi.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile çalışma arkadaşlarının dün yaptığı toplantıda bu karara varıldığını yazan gazete, ihalenin, yaşanacak gelişmelere bağlı olarak 1+1+1 yıl daha uzatılması hakkıyla birlikte, Güney Kıbrıs’a 7 yıllığına doğal gaz tedarik edilmesiyle alakalı olacağını belirtti.

Gazete, AB’nin resmi gazetesinde de yayımlanacak olan ihaleye, 2014 yılının Ocak ayının sonuna kadar teklif sunulabileceğini ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.