1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KİP, RUM ADALET BAKANI YOANNA NİKOLAU’YU DA FİŞLEDİ
KİP, RUM ADALET BAKANI YOANNA NİKOLAU’YU DA FİŞLEDİ

KİP, RUM ADALET BAKANI YOANNA NİKOLAU’YU DA FİŞLEDİ

Rum İstihbarat Teşkilatı’nda (KİP) görev yapan 45 yaşındaki bir çavuşun, yaklaşık bir ay önce, Larnaka’daki evinde, ülkenin güvenliğine ilişkin gizli belgeler ve siyasi toplantılardan fotoğraflar, filmler ve belgeler bulunması olayının ardından KİP’in, Ru

A+A-

Rum İstihbarat Teşkilatı’nda (KİP) görev yapan 45 yaşındaki bir çavuşun, yaklaşık bir ay önce, Larnaka’daki evinde, ülkenin güvenliğine ilişkin gizli belgeler ve siyasi toplantılardan fotoğraflar, filmler ve belgeler bulunması olayının ardından KİP’in, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yoanna Nikolau’yu da fişlediğinin ortaya çıktığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Yoanna’yı Da Dosyaladılar- Adalet Bakanının, Grivas Töreninden Fotoğrafı KİP Belgelerinde” başlıklı haberinde, KİP çavuşunun elindeki arşivlerde, ülkenin siyasi hayatının büyük bir bölümü ile ELAM’cıların yer aldığı fotoğraflar ve diğer malzemelerin bulunduğunu yazdı.

Söz konusu çavuşun açığa alındığını da anımsatan gazete, tespit edilen dijital arşivlerde ise özellikle Larnakalı  DİSİ, EDEK ve ELAM üyelerinin çeşitli etkinliklerdeki faaliyetlerinin yer aldığını belirtti.

Gazete, Yoanna Nikolau’ya ait fotoğrafın, Nikolau’nun milletvekili (DİSİ) iken Grivas için gerçekleştirilen Limasol’daki anma törenine katılmasıyla ilgili olduğunu yazarak, bunun, gerek fotoğrafın çekiliş amacı gerekse son zamana kadar Larnaka’da görev yapan bir KİP memurunun dijital arşivinde Limasol’daki bir etkinliğe ilişkin  fotoğrafın yer alması açısından şüpheler yarattığını da belirtti.

Gazete, Larnaka’da görev yapan KİP memurundan, Limasol’a gidip Grivas’ın anma törenine katılanları kaydetmesinin istenip istenmediği konusunun da araştırılacağını yazdı.

Habere göre, gazetenin konu hakkındaki sorusu üzerine Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yoanna Nikolau, konunun polis tarafından araştırılmakta olduğunu söylemekle yetindi.

Gazete ayrıca, konunun siyasi boyut aldığını, KİP’in hedefinde olan siyasi partilerin, bu takip veya fişleme olaylarının ne kadar geriye gittiği konusunu da gündeme getirdiklerini yazdı.

Habere göre, olayı araştıran soruşturma memurlarının hazırlayacağı dosya, Rum Başsavcılığına gönderilecek.

STİLYANİDİS

Politis gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Nikos Anastasiadis’in Rum Yönetimi Başkanlığı’na seçilmesiyle birlikte KİP’in, sadece devletin güvenliği konularıyla meşgul olması konusunda talimat verdiğini belirtti.

Stilyanidis, Hükümet için, vatandaşların demokratik haklarının ve özgürlüklerinin korunmasının özünde siyasi felsefe olduğunu, bu nedenle siyasilerin,  partilerin veya şahısların KİP tarafından izlenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

PARTİLER

DİSİ Başkan Yardımcısı G.Yeorgiu yaptığı açıklamada, söz konusu bilgilerin geçerli olup olmadığının ortaya çıkmasını, ayrıca, KİP tarafından izlenen siyasi kişilerin ve grupların isimlerinin de basına verilmesini talep etti.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, istihbarat birimlerinin, siyasi yetkilileri ve partileri izlemesinin kınanacak bir durum olduğunu belirterek, bunun milli ve kamu güvenlikle ilişkisinin bulunmadığını ifade etti.

DİKO Basın Sözcüsü Angelo Votsis ise açıklamasında, konunun araştırılması ve söz konusu çavuşun talimat gereği faaliyet gösterip göstermediğinin de netleştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

KİP’in izleme olaylarını kınayan EDEK partisi, mutlak şeffaflık temelinde olayın aydınlatılmasını istedi.

EVRO.KO partisi, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı yaptıkları açıklamalarda, olayın açığa çıkarılmasını talep ettiler.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.