1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KITOB TURİZMDE 2013’Ü DEĞERLENDİRDİ...
KITOB TURİZMDE 2013’Ü DEĞERLENDİRDİ...

KITOB TURİZMDE 2013’Ü DEĞERLENDİRDİ...

KITOB, turizmde son üç yıllık verilerle yaptığı değerlendirmede, 5 yıldızlı tesislerin, hak ettikleri fiyatlarla olmasa bile sağladığı doluluk artışıyla, Akdeniz çanağındaki rakiplerin ortalamasını yakaladığını açıkladı.

A+A-

“GELİRLER VE ÖZGÜVEN ARTTI ANCAK ‘NASIL AYAKTA KALABİLİRİZ’ ENDİŞESİ İÇİNDE KIVRANIYORUZ”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), turizmde son üç yıllık verilerle yaptığı değerlendirmede, 5 yıldızlı tesislerin, hak ettikleri fiyatlarla olmasa bile sağladığı doluluk artışıyla, Akdeniz çanağındaki rakiplerin ortalamasını yakaladığını açıkladı.

KITOB yaptığı açıklamada, genel olarak özellikle bu tip tesislerde fiyat artışlarının sağlanmasına yönelik çalışmaların ürün zenginliği sağlanarak yaratıldığını belirterek, yatak satış fiyatlarındaki artışın, hem 5 yıldızlı tesislerin hizmet kalitelerini sürdürülebilir kılacağını, hem de 5 yıldızlı tesisler dışındaki otellerin doluluk ve yatak satış fiyatlarına olumlu yansıyacağını belirtti.

5 yıldızlı tesisler dışındaki tesislerin doluluk ortalamalarının, yaz ve kış sezonlarında olmak üzere ne yazık ki henüz rakiplerin ortalamalarını yakalayamadığını ifade eden KITOB, “Bu tip tesislerimizdeki yatak satış fiyatları, rekabet ortamında ayakta kalabilmek için giderlerini karşılayıp, hizmet kalitelerini iyileştirmek için yapmaları gereken iyileştirme yatırımlarını gerçekleştirebilecek düzeyde değildir” dedi.

“GELİRLER VE ÖZGÜVEN ARTTI ANCAK NASIL AYAKTA KALABİLİRİZ ENDİŞESİ VAR”

Net turizm gelirinin 400 milyon ABD Doları’ndan 700 milyona yaklaşmasının, turizm sektörünün; ülke ekonomisine katkı yaparak, bütçe açıklarına çare olacağı ve reel büyüme sağlayabilecek tek sektör olduğunu gösterdiğini ifade eden KITOB, 2013’ün uzun süreli çabalarla hem sektörü, hem de ülkeyi iyi bir yerlere taşıyacaklarına olan özgüveni sağladıkları bir yıl olduğunu belirtti.

KITOB açıklamasında şöyle denildi:

“Son üç yılda sağladığımız başarılarımıza bakarak 2013 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde, çabalarımızın takdir edileceği, geleceği nasıl daha iyi yapabilirizi konuşmamız gerekirken; masamızda duran yüzde 30 zamlı elektrik faturalarını nasıl öderiz, artan personel giderlerimizle birlikte kalifiye eleman ihtiyacımızı nasıl ve nerelerden karşılayabiliriz, artan elektrik ve akaryakıt giderlerine paralel olarak yükselen girdi maliyetlerimize karşın, artmayan yatak gelirlerimizle nasıl ayakta kalabiliriz endişeleri içerisinde kıvranmaktayız.

Yeni yılın, tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini dilerken, tüm dünyada yaşanan ekonomik krizlerden çıkış yolu olarak görülen turizm sektörünün, ülkemizdeki sorunlara da ilaç olduğunun anlaşılarak gerekli çalışmaların zamanında yapılmasını temenni ederiz.”

ARALIK AYI DOLULUK DEĞERLENDİRMESİ

KITOB açıklamasına göre, Aralık 2013’te 5 yıldızlı otel doluluklarının; 2012 Aralık ayındaki %54 doluluğa göre %20 ve 2013 Kasım ayı doluluğu olan % 65 doluluğuna göre de %9 artarak % 74 olarak gerçekleşti.

5 yıldızlı oteller dışındaki otellerin dolulukları; 2012 Yılı Aralık ayındaki %28 doluluğa göre %6 artış gösterirken,  2013 Yılı Kasım ayı doluluğu aynı kalarak  %34 oldu.

Aralık 2013 ortalama dolulukları Aralık 2012'ye göre %13 ve bir önceki ay olan Kasım 2013'e göre de % 5 artış göstererek % 54’e yükseldi.

5 YILDIZLI OTELLER YILBAŞINDA YÜZDE 97 DOLU

Yılbaşı dolulukları; 5 yıldızlı tesislerde % 97, 5yıldızlı tesisler dışındaki otellerde %74 ve ülke ortalaması  %86 olarak gerçekleşecek.
12 otel ise yeni yıla kapalı olarak girecek.

YILLIK DEĞERLENDİRME

Açıklamaya göre, 2011 yılında 5 yıldızlı tesislerdeki doluluklar % 50, 2012 yılında % 54 ve bu yıl da % 74 olarak gerçekleşerek ciddi bir artış trendi gösterdi.

Buna rağmen 5 yıldızlı tesisler dışındaki otellerin dolulukları 2011’de %22, 2012’de %28 ve bu yıl da %34 olarak gerçekleşti.

Ülke ortalaması 2011’de %36, 2012’de %41 ve 2013’te ise %54 oldu.

SEZONLUK DEĞERLENDİRME

Otellerde 2011-12 kış sezonu ortalama doluluğu  % 39 iken bu rakam 2012-13 kış sezonunda  % 43'e yükseldi.

2013 Yaz (Nisan-Ekim) aylarına ait ortalama doluluk,  2012 yılı yaz doluluğu olan % 61'den % 64'e yükseldi.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.