1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC İLE DOĞRUDAN TİCARETE İLİŞKİN FİKİRLERE HAYIR
KKTC İLE DOĞRUDAN TİCARETE İLİŞKİN FİKİRLERE HAYIR

KKTC İLE DOĞRUDAN TİCARETE İLİŞKİN FİKİRLERE HAYIR

Doğrudan ticaretin başlamasını öngören yeni bir yasa tasarıs

A+A-

RUM YÖNETİMİ BAŞKANI NİKOS ANASTASİADİS BRÜKSEL’E GİDECEK

Rum Hükümeti ile DİSİ partisinin,  Avrupa Parlamentosu (AP) Uluslararası Ticaret Komisyonu Raportörü Niccolo Rinaldi’nin, “AB ile Kıbrıslı Türkler arasında doğrudan ticaretin başlamasını öngören yeni bir yasa tasarısını AP Uluslararası Ticaret Komisyonu’na sunmasına ilişkin” haberler konusunda açıklama yaptığı ve öneri içerisinde yer alan fikirleri reddettikleri belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum basınında dün yer alan Avrupa Parlamentosu (AP) Uluslararası Ticaret Komisyonu Raportörü Niccolo Rinaldi’nin, AB ile Kıbrıslı Türkler arasında doğrudan ticaretin başlamasını öngören yeni bir yasa tasarısını AP Uluslararası Ticaret Komisyonu’na sunduğu ve tasarıda beş yıllık deneme süresinin öngörüldüğü haberine yer verdiler.

Gazete Hükümet ile DİSİ’nin, KKTC ile doğrudan ticarete ilişkin olarak yapılan herhangi bir faaliyeti, öneriyi veya fikirleri reddettiğini yazdı.

Doğrudan ticaret konusunun, AP üyesi Niccolo Rinaldi’nin 13 Mart tarihinde, Uluslararası Ticaret Komisyonu’na öneri sunmasıyla gündeme geldiğini yazan gazete basında çıkan habere atıfta bulunarak bu önerinin, iki toplum arasındaki müzakerelerin başlaması nedeniyle yapıldığını ve bu önerinin yol göstericisinin ise AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle olduğunu belirtti.

Gazete, hükümetin basında çıkan bu habere hemen tepki gösterdiğini ve Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un yazılı bir açıklama yaptığını yazdı.

Habere göre Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, böyle bir görüşme konusunun bulunmadığını söyledi.

Papadopulos, deneme amaçlı olarak  KKTC ile doğrudan ticaret konusunun tekrarlanmasına ilişkin önerilerin kabul edilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Papadopulos, AB’deki çevrelerden gelen,  KKTC ile doğrudan ticaretin tekrarlanması ve önerilmesi şeklindeki bilgiler konusunda Hükümetin, böylesi önerileri veya teklifleri kabul etmesinin herhangi bir şekilde söz konusu olmadığını belirtti.

ANASTASİADİS PERŞEMBE GÜN FÜLE’Yİ GÖRECEK

Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos yaptığı yazılı açıklamada, ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, perşembe günü sabah Brüksel’de AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile bir araya geleceğini ve bu konuda yapılan faaliyetleri veya önerileri ele alacağını söyledi.

Papadopulos ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Füle ile yapacağı görüşmede, hükümetin, “bu tür önerilerin, var olması durumunda, özellikle Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin müzakerelerin yeninde başlamasının ardından, sadece sorun yaratacağı, bu nedenle kabul edilmesinin söz konusu olmadığı” şeklindeki net tezini de ortaya koyacağını belirtti.

DİSİ

DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu yaptığı yazılı açıklamada KKTC ile doğrudan ticarete yönelik herhangi bir fikre karşı çıktıklarını söyledi.

Prodromu, hükümetin de görüşlerini ortaya koyduğu gibi DİSİ partisinin görüşünün de, deneme amaçlı olarak KKTC ile doğrudan ticaret yapılmasına ilişkin olası önerilerin kabul edilmesi durumunun bulunmadığı yönünde olduğunu belirtti.

Bu tür fikirlerin veya inisiyatiflerin sadece katkıda bulunmamakla kalmadığını ayrıca Kıbrıs sorununa tutarlı bir çözüm bulunmasına ilişkin siyasi anlaşma sağlanması çabalarına yönelik de yavaşlatıcı bir hareket olduğunu belirten Prodromu, birleşik bir Avrupa olan doğal siyasi alan içerisinde bazı çevrelerce bu tür fikirlerin ve metodların dolaştırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Prodromos açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs’ın çıkarlarının ve haklılığının talebinde birlikte çalışmaları için güçlerini birleştirmeleri amacıyla siyasi dinamiklere çağrıda bulundu.

EVRO.KO

EVRO.KO partisi ise yaptığı açıklamada, AB’deki değişik çevreler tarafından KKTC ile doğrudan ticaret yapılması şeklindeki yöntemleri ileriye götürülmesi çabalarına tepki gösterdi.

EVRO.KO basında konu hakkında yer alan haberlerin endişe yarattığını belirterek Brüksel’deki bazı kişilerin Ankara’nın planlarına hizmet ederek Kıbrıs Rum tarafının üzerinde Demokles’in kılıcı gibi tehlike olarak durmayı arzuladığını belirtti.

EVRO.KO, hükümetin, Avrupa Parlamentosu’ndaki Rum üyeleriyle işbirliği yaparak Brüksel’deki Türk dostu lobisinin faaliyetlerini derhal savuşturması gerektiğini de ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.