1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC MERKEZ BANKASI’NIN 2014 I. ÇEYREK BÜLTENİ
KKTC MERKEZ BANKASI’NIN 2014 I. ÇEYREK BÜLTENİ

KKTC MERKEZ BANKASI’NIN 2014 I. ÇEYREK BÜLTENİ

KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, kur ve faiz oranlarındaki dışsal belirsizliğin,

A+A-

MERKEZ BANKASI BAŞKANI SAN: “KUR VE FAİZ ORANLARINDAKİ DIŞSAL BELİRSİZLİK, YURT İÇİ TALEBİ VE BÜYÜME ORANLARINI AŞAĞI YÖNLÜ ETKİLEDİ”

“DIŞ TİCARET DENGESİNDE OLUMLU GELİŞMELER KAYDEDİLDİ”

“DÖVİZ MEVDUATI YÜZDE 5,4 ORANINDA ARTTI”

KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, kur ve faiz oranlarındaki dışsal belirsizliğin, KKTC’de yurt içi talebi ve büyüme oranlarını aşağı yönlü etkilediğini belirtti.

San, Devlet Planlama Örgütü’nün 2013 Eylül raporunda yüzde 4 olarak tahmin edilen 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2014 Nisan raporunda yüzde 2,3 olarak revize edildiğini kaydetti.

Buna karşılık, yurt içi talebin azalması ve rekabetçi kur etkisiyle yılın ilk çeyreğinde dış ticaret dengesinde olumlu gelişmeler kaydedildiğini belirten San, “2014 yılının Şubat ayı itibarıyla 97,3 milyon dolara gerileyen ithalat, 2009 yılının Temmuz ayından bu yana gerçekleşen en düşük aylık ithalat tutarıdır” ifadesini kullandı.

KKTC Merkez Bankası’nın yılda dört defa yayımladığı bültenlerin 2014 yılı birinci sayısı bankanın web sitesi (http://www.kktcmerkezbankasi.org/) üzerinden yayımlandı. Bültende yılın ilk çeyreğinde dünya ekonomisinin genel görünümüne ve KKTC ekonomisi ile ilgili güncel bilgilere yer verilirken, ağırlıklı olarak KKTC bankacılık sektörünün son durumu çeşitli istatistiki verilerle ve göstergelerle kamuoyunun bilgisine sunuldu.

“ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDEKİ BOZULMAYA SEBEP OLDU”

KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, bültenin önsözünde, gelişmekte olan ülke para birimleri ve enflasyon oranları üzerinde oluşan baskının yılın ilk çeyreğinde Türk Lirası’nda ve Türkiye ile KKTC enflasyon oranlarında fazlasıyla hissedildiğine işaret ederek, bu durumun enflasyon görünümünde bozulmaya sebep olduğunu belirtti.

San, “İkinci çeyreğin başında TL üzerindeki baskı azalmış görünse ve TL’nin sepet döviz kuru karşısındaki değeri sene başındaki seviyelere gerilese de, gecikmiş kur etkisi ve geçtiğimiz yıl ilk iki çeyrekte görülen düşük enflasyon oranları dolayısıyla oluşacak baz etkisiyle KKTC enflasyon görünümündeki bozulmanın bu yılın ortalarına kadar devam etmesi beklenmektedir” ifadesini kullandı.

“BELİRSİZLİK BÜYÜME ORANLARINI AŞAĞI YÖNLÜ ETKİLEDİ”

Kur ve faiz oranlarındaki dışsal belirsizliğin, KKTC’de yurt içi talebi ve büyüme oranlarını da aşağı yönlü etkilediğini belirten San, Devlet Planlama Örgütü’nün 2013 Eylül raporunda yüzde 4 olarak tahmin edilen 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2014 Nisan raporunda yüzde 2,3 olarak revize edildiğini kaydetti.

Buna karşılık, yurt içi talebin azalması ve rekabetçi kur etkisiyle yılın ilk çeyreğinde dış ticaret dengesinde olumlu gelişmeler kaydedildiğini belirten San, 2014 yılının Şubat ayı itibarıyla 97,3 milyon dolara gerileyen ithalatın, 2009 yılının Temmuz ayından bu yana gerçekleşen en düşük aylık ithalat tutarı olduğunu ifade etti.

San, ihracatın 13,2 milyon dolar olduğu aynı ayda, dış ticaret açığının  2012 yılı Şubat ayından sonra ilk kez 100 milyon doların altına inerek 84,1 milyon dolar olduğunu kaydetti.

San, “Böylece Şubat ayında 13,6, yılın ilk iki ayında ise ortalama yüzde 11,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2004 yılının ilk çeyreğinin ardından görülen en yüksek değerlere ulaşmıştır. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin ülkemizin toplam ihracatındaki payı artarken, toplam ithalatımız içindeki payı azalmaktadır” ifadesinin kullandı.

AB’ye ve diğer Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracatın toplam ihracat içindeki paylarının sırasıyla yüzde 2,8 ve binde 5 seviyelerine düştüğünü belirten San, buna karşılık Orta Doğu ve Arap ülkelerine yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 34,4 seviyesine ulaştığını vurguladı.

“SAĞLAMLIĞIN ARTIRILMASI AMAÇLANDI”

KKTC Merkez Bankası’nın bankacılık sektörü aracılığıyla ekonomik aktivitenin artırılması ve finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla gerekli adımları attığını vurgulayan San, “Yılın ilk çeyreğinde ‘Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de yapılan değişikliklerle ve yayımlanan ‘Çek Hesabı Açma ve Kullanma Yasağı ile Yasağın Kaldırılmasına İlişkin Bildirimler Tebliği’ ile finansal sağlamlığın artırılması amaçlandı” ifadesini kullandı.

San, şöyle devam etti:

“Bankacılık sektörünün bankamız nezdinde tutulan TL cinsinden fonlarına ödenen mevduat faiz oranı yılbaşından itibaren iki kez artırılmak suretiyle yüzde 7 seviyesine çıkarılmıştır. Aynı dönemde bankaların yabancı para yükümlülüklerinde uygulanan yasal karşılık oranları, Türk Lirasında olduğu gibi vadesine göre kademelendirilerek, varlık yükümlülük arasındaki vade uyumsuzluğunun azaltılması amaçlanmıştır. Bankamız gözetiminde sürdürülen bankalar arası para piyasası (BPP) günlük seans sayısı Nisan ayı başından itibaren ikiye çıkarılmış ve bankamızın bu piyasadaki etkinliği artırılarak, piyasada borç alma ve verme noktasında bankaların kaynak yapısını daha öngörülebilir şekilde değerlendirmelerine olanak sağlanmıştır”

“DÖVİZ MEVDUATI YÜZDE 5,4 ORANINDA ARTTI”

KKTC bankacılık sektörü bilançosunun 2013 yılsonuna kıyasla 2014 yılının ilk çeyreğinde küçülerek 13.287 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirten San,  mevduat toplamının 10.709 milyon TL, brüt krediler toplamının 8.456 milyon TL olduğunu kaydetti.

Mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 79’a, takipteki alacakların ise 565 milyon TL’ye yükseldiğini belirten San, “Son bir yıllık dönemde TGA’daki artış 77 milyon TL olmuştur. Sektör bilançosunda dikkati çeken diğer bir gelişme, kurdaki belirsizliğin arttığı Ocak ayından Mart sonuna kadar döviz cinsinden kredilerde görülen yüzde 4,2 oranındaki azalış ve döviz mevduat oranında yıl sonuna kıyasla görülen yüzde 5,4 oranındaki artıştır” ifadesini kullandı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.