1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC VE SU BASKINLARI
KKTC VE SU BASKINLARI

KKTC VE SU BASKINLARI

Maalesef bir kaşık suda boğulduk...

A+A-

TAÇOY: “MAALESEF BİR KAŞIK SUDA BOĞULDUK, SEBEPLERİ BELLİDİR. BUNLARIN TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK”

HARMANCI: “ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA BÜTÇE OLANAKLARI ÇERÇEVESİNDE CİDDİ ANLAMDA GEREKEN YERLERE GEREKEN MÜDAHALELERİ YAPMA KONUSUNDA UZLAŞTIK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, su baskınlarına neden olan sorunların neler olduğunu bildiklerini ve gereken tedbirlerin orta ve uzun vadeli olarak alınacağını bildirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy bugün ilgili birimlerle gerçekleştirdiği toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, su baskınlarıyla ilgili zarar tespit çalışmalarının gelecek günlerde tamamlanacağını ifade etti.

Taçoy, ilaçlama veya su ile ilgili erken çözüm gerektiren sorunlar için Belediye 185, Sivil Savunma 101, Lefkoşa Kaymakamlığı 227 7105, 228 2966, 228 4959 telefon numaralarının aranabileceğini ifade etti.

su-baskini.jpg

MASTER PLAN HAZIRLANACAK

Su baskınlarının tekrardan yaşanmaması için orta vadeli tedbirler de alınacağını belirten Taçoy, uzun vadeli çalışmalar kapsamında İnşaat Planlama Dairesi ile Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından ilk etapta yağmur suyunun Lefkoşa dışına yönlendirilmesi için master planı hazırlanacağını kaydetti.

Taçoy, “Dere yataklarının nereden nereye gitmesi gerektiğinin planı çıkarılacak, tıkanıklıkların uzun vadede nasıl ıslah edileceği ay sonuna kadar gündemimize getirilecek ve planlaması ortaya çıkacak” dedi.

Ev drenajlarının bakımının düzenli yapılmadığını da kaydeden Taçoy, “Maalesef bir kaşık suda boğulduk, sebepleri bellidir. Bunların yaşanmaması için bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bunların kimisi palyatif, kimisi ise kesin kurallarla alınması gereken tedbirlerdir. Bunları yapmakta kesin kararlıyız” dedi.

SU BASKINLARININ NEDENLERİ...

Su baskınlarına neden olan altyapı sıkıntılarıyla ilgili olarak ise Taçoy, Metehan bölgesindeki köprünün çok geniş olması, su kanallarının ise buradan gelen suyu taşıyacak kapasitede olmaması ve Mirage Restoran’ın bölgesindeki köprünün de kapasitesinin yetersiz olmasının gelen suyun sokak aralarına taşmasına neden olduğunu kaydetti.

Sanayi bölgesinde ise drenaj şebekesinin bir bölümünün, su şebekesinde yapılan çalışmalardan dolayı işlev görmediğini kaydeden Taçoy, bunun tedbirinin alınacağını ifade etti.

Üçüncü sorunun ise, Gönyeli Barajı’ndan kaynaklandığını ifade eden Taçoy, barajda boşaltım yaparak tehlikenin bir nebze olsun azaltıldığını, “Gönyeli Barajı patlıyor” yönündeki endişelerin ise yersiz olduğunu belirtti.

Şehir içerisinde derelerin birleştiği noktalardaki yapılaşmadan da kaynaklanan sorunlar bulunduğunu ifade eden Taçoy, bunları da erken zamanda gidermek için çalışacaklarını ifade etti.

baskin.jpg

HARMANCI

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı da, su baskınlarından dolayı vatandaşın yaşadığı sorunların giderilmesine yönelik ilgili birimlerle koordinasyonun erken bir zamanda sağlandığını ifade etti.

Lefkoşa’da fiziki altyapı sorununun geçmiş yıllara dayandığını, su baskınlarına neden olan söz konusu sorunların çözümü yönünde ilgili birimlerin gerekli kararlılığa sahip olduğunu gördüğünü ifade eden Harmancı, sorunun köklü çözümü için gerekli adımların ileriki yıllarda atılacağını ifade etti.

Harmancı, “Önümüzdeki yıllarda bütçe olanakları çerçevesinde ciddi anlamada gereken yerlere gereken müdahaleleri yapma konusunda uzlaştık” dedi.

Sanayi Bölgesi’ndeki sıkıntının “nereye kurulduğuyla” ilgili doğrudan alakalı olduğunu ifade eden Harmancı, 2015 veya 2016’de bu sorunun bütünlüklü çözümüyle ilgili adım atamayı düşündüklerini ifade etti.

Bugün atılacak küçük adımların başka yerde sıkıntılara neden olabileceğini de ifade eden Harmancı, “O yüzden daha planlı bir şekilde oraya müdahale etmek gerek, küçük adımlarla bu kez Taşkınköy’ü riske atabiliriz” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.