1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE ADSL SORUNU KÖKTEN Mİ ÇÖZÜLDÜ
KKTC'DE ADSL SORUNU KÖKTEN Mİ ÇÖZÜLDÜ

KKTC'DE ADSL SORUNU KÖKTEN Mİ ÇÖZÜLDÜ

ADSL sisteminin çökmesiyle 23 bin abonenin uğradığı mağduriyetin bir daha

A+A-
Çalışmalar hızlandırıldı

ADSL sisteminin çökmesiyle 23 bin abonenin uğradığı mağduriyetin bir daha yaşanmaması için bakanlık ve Telekomünikasyon Dairesi harekete geçti

Ülkemizdeki geçtiğimiz hafta ADSL sistemin çökmesiyle 23 bin internet abonesinin yaşadığı mağduriyetin tekrar yaşanmaması için Telekomünikasyon Dairesi’nin yeni projeleri hayata geçirmek için çalışmalarını hızlandırdığı bildirildi.

Ülkenin önemli bölümünü internetle buluşturan Asimetrik Sayısal Abone Hattı (ADSL) geçtiğimiz salı günü çökmüş, aralarında devlet daireleri, bankalar ve büyük şirketler dahil olmak üzere binlerce kişinin internet haberleşmesi sekteye uğramıştı.

Bu gelişmeler üzerine Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Remzi Evram’ın, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif’ten “Kesin bir çözüm bulup sorunu çözün” talimatıyla harekete geçtiği ve daire amirleriyle bir toplantı yaptığı belirtildi. Dairenin sorunun kökten çözümü için elinde üç seçenek bulunduğu da kaydedildi.

Bunlardan birincisinin bozulan kartın yerine yenisinin alınması, ikincisinin Avrupa Birliği projesinin devamı, üçüncüsünün ise yeni bir ADSL sisteminin kurulması yönünde olduğu ifade edildi.
 

Kaşif: Sistemi güçlendireceğiz


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, ADSL’de şu an için herhangi bir sıkıntının bulunmadığını aynı sorunun tekrar yaşanmaması için abone sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

Mevcut sistemdeki kullanıcı sayısının istemi doğrultusunda (sisteme bağlanması) yüklemenin olduğunu ve fazla yüklenme olduğu zaman sistemin çöktüğünü ifade eden Kaşif, “Bu yüzden sistem güçlendirilmesi için aynı sistemin devam etmesi gerekir. Teknik ekipler çalışmalarını tamamladılar. Bakanlar Kurulu’na bir önerge hazırlayıp görüşmelere başlayacağız” dedi.

Teknik ekiplerin verdiği bilgiye göre bugün sipariş verilmesi durumunda en erken bir ay içerisinde cihazların gelip kurulmasının sağlanabileceği, bunun için ise gün kaybına tahammülleri bulunmadığını kaydeden Kaşif, “Telefon Dairemizin yavaş yavaş kendi işlevlerini yapabilecek bir kurum haline getirilmesi gerekir. Gelir giderinin de dengelemesi gerekir” dedi.


“Maliye’den 15 milyon

istedik 5 kuruş alamadık”

Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Remzi Evram da ADSL’i eski halinden daha iyi konuma getirmek için çaba harcadıklarını vurgulayarak, bu konuda çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

Daire olarak sistemlerin yenilenmesi konusunda ocak ayında 15 milyon TL’lik bir proje hazırladıklarını ve bunu Maliye’den talep ettiklerini belirten Avram, “Alınacak para dört yılda kendisini fazlası ile amorti edecekti. Ama, Maliye Bakanlığı’ndan değil 15 milyon, beş kuruş bile yardım alamadık” dedi.

Avram, daireye en son 2008 yılında yeni araç alındığını ve 1980’li yıllardan beridir dairede hizmet aracı sorunu bulunduğunu ifade ederek, 56 araçtan 22 tanesinin değişmesi gerektiğini söyledi

Ana işlem kartı bozuldu

 
Telekomünikasyon Dairesi Transmisyon Teknik Şube Amiri Ali Ayral ise ADSL sisteminin, “yedekli” olarak çalışan ana işletim kartının arızalanmasından dolayı çöktüğünü vurguladı.

Kartın yedekli çalışmasına rağmen ana kartta olan arızanın yedeğine geçerken sistemin konfigürasyonunu yedek karta aktarmadığını kaydeden Ayral, “Yönetim sistemlerimiz üzerinden sisteme erişip arızanın ne olduğunu sorgulamamız ve tespit etmemizde de çalışmadı. Ana kart bütün abonelerin hem bilgilerini işler hem de yönetim sistemini de idare eder” dedi.

Sorunun geçtiğimiz hafta salı günü sabahtan meydana geldiğini ifade eden Ayral, çarşamba günü üretici firma olan Huawei’nin Çin’den internet aracılığı ile sisteme erişmesi üzerine sistemi ayağa kaldırabildiklerini söyledi.

Ayral, “Şansımız, Huawei firmasından teknik bir ekibin devreye almaya çalıştıkları bir soft switch için ülkemizde bulunuyor olmasıydı ve bu ekipten teknik destek aldık. Aynı zamanda Çin ile olan irtibatımızın çok kısa süre olmasını sağladılar ve Çinli firma uzaktan erişim ile çarşamba günü sabaha doğru sistemi ayağa kaldırdı” şeklinde konuştu.

 

İkinci bir sorun ortaya çıktı

 

Ayral, çarşamba günü abone kartlarının bir tanesinin zaman zaman 5-6 bin aboneyle olan bağlantısını koparması gibi ikinci bir sorun ortaya çıktığını söyledi.

Sistemde 16 bin abonenin gayet normal bağlantı sağladığı görülse bile aniden bunun 9 bin 500’e kadar düştüğünün ortaya çıktığını anlatan Ayral, şöyle devam etti:

“Çarşamba günü sabahtan perşembe gününe kadar sistemi bütün gün takip ettik. Bunun sebebini de bulduk. Sebebi, sistemde iki kart vardır. 23 bin abonemiz olmasına rağmen bizim en yoğun saatler olan 08.00 ile 12.00 ve akşamleyin 20.00 ile 24.00 arasında erişim sayısı 16 bindir.

İnsanlar gün içinde internetsiz kaldığı için, internet ayağa kalkar kalkmaz korkunç bir erişim talebi meydana geldi. Bu normal süredeki erişim talebinin çok çok üstünde bir talep olduğu için sistem sınıra ulaştığı zaman halen daha talep geldiği için 5-6 bin aboneyi düşürüyordu.

Ülkemizde bulunan ve ilave iş için gelen Huawei firması teknik ekipleri sistemden anlayanlara perşembe günü İstanbul’a giderken arızalı kartımızı verdik. Ancak, yedek çalışıyor. Huawei firması bize bütün dünyada bu karttan bulmaya çalışıyor. Henüz bulamadı.”

   İki gece sabahladıklarını anlatan Ayral, sistemde anomali yaşandığı gördükleri anda müdahale ettiklerini belirtti.

Bu defa internet iki gün ayakta kalmasıyla birlikte vatandaşların kullanım alışkanlığının normale döndüğünü de kaydeden Ayral, bu yüzden geçtiğimiz cuma gününden bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ancak bunun sürdürülebilir bir yöntem olmadığını da ifade etti.
 
Şu anda üç yol üzerinde duruyoruz


Ali Ayral, ADLS’deki sorunun tamamen ortan kalkması için üç tane yol üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bunlarda birincisinin Huawei firmasının kartı bulması, ikinci formül ise Avrupa Birliği’nin desteği ile kurulan projenin internet erişim konusunun devreye sokulması olduğunu anlatan Ayral, “Aslında bunun normal sırası planlamaya göre iki ay sonra gündeme gelecekti. Bunu firma ve AB ile istişare ederek öne çektik. Geçtiğimiz cuma günü bize arızalı kartın bir tanesinin görevini yapabilecek konfigürasyona dönüştürmeleri ve 30 bin abone lisansı üstüne koymaları için 85 bin dolarlık bir teklif gönderdiler. Aynı gün de cevabını istediler ki dün buraya gelip aktarmalara başlayacaklardı. Ama biz kendilerine cevap veremedik. Amirler tarafından bunun sonucu alındığı zaman firmaya cevabı verilecek” dedi.

Üçüncü seçeneğin ise yeni bir SSC alınması olduğunu, bir firmadan teklif alındığını ve şartname hazırlandığını söyleyen Ayral, “Elektronik cihazlarda her zaman arıza yaşanabildiği için her an her şey olabilir. Bugünlerde ana kart bulunur ve gelir ise kendimizi daha rahat hissedeceğiz” ifadesini kullandı.


En kısa zamanda bir çözüm yaratmalıyız     

 

ADSL’de en kısa zamanda bir sonuç üretilmesi gerektiğini ifade eden Ayral, dairede yer alan ADSL sisteminin 2007 yılında takıldığını ve şu anda aynısının üretilmediği gibi yedek parça desteğinin de bulunmadığını söyledi.

En kısa sürede kendilerini rahatlatacak olan kartın bulunması gerektiğini anlatan Ayral, birinci ve ikinci koşul olması durumunda yedekli sistemlerinin de olacağını ancak her ikisinin de olmaması durumunda yeni bir sistem alınmasının şart olduğunu kaydetti.

Bakım anlaşmaları hiç yenilenmedi


Bakım anlaşmalarının yenilenmeyen santral ve transmisyon sistemleri olduğunu anlatan Ayral, ADSL sisteminin 2007’de devreye girmesiyle birlikte firma ile bir bakım anlaşması yapılmasına rağmen kaynak ayrılmadığı için bakımın da yapılamadığını ifade etti.

ADSL’de üçüncü büyük arızayı yaşadıklarını anlatan Ayral, geçtiğimiz yıl temmuz sonu yine farklı bir arıza yaşadıklarını ve o zamandan beridir her toplantıda sistemin durumunu söylemelerine rağmen “Kaynak yetersizliği” savunmasıyla karşılandıklarını söyledi.

“Bakım anlaşması olmuş olsaydı firmaya ödediğimiz bedel nedeniyle her türlü arıza talebi karşılanacaktı. Ayrıca firma ürünün yazılımını sürekli yenileyebilecekti” diyen Ayral, firmanın 2011 yılında bu sistemin üretimi durdurduğunu ancak, firmanın anlaşma olması durumunda yeni sisteme geçebileceği konusunda kendilerini uyarabileceğini de belirtti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.