1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE BİR İLK...
KKTC'DE BİR İLK...

KKTC'DE BİR İLK...

İlk kez...

A+A-

 

Yüksek Adliye Kurulu dün yaptığı toplantıda Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na oy birliğiyle Narin Ferdi Şefik’i seçti.

Yüksek Mahkeme’den yapılan açıklamaya göre, 56 yaşındaki Şefik’le ilgili karar onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na sunuldu.

KKTC Anayasası’nın 141. Maddesinin 6. Fıkrası “ Yüksek Mahkeme Başkan ve yargıçlarının atanmaları Cumhurbaşkanı tarafından onaylanır” kuralını içeriyor.

Öte yandan soruları yanıtlayan Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, 65 olan yaş haddini 20 Eylül’de dolduracak olmasından dolayı bu görevi Şefik’e devredeceğini söyledi.

Öneri, 20 Ağustos 2014’ten beri Yüksek Mahkeme Başkanlığı yapıyordu.

İlk kez kadın başkan…

İlk kez bir kadın Yüksek Mahkeme Başkanı’nın seçilmiş olduğunu belirten Öneri, yeni adli yılın 16 Eylül’deki açılışını yaptıktan sonra 18 Eylül’den itibaren görevde olmayacağını; 21 Eylül’den itibaren ise yeni başkanın göreve geleceğini anlattı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, 12 kişiden oluşan Yüksek Adliye Kurulu’nda 8 Yüksek Mahkeme Yargıcı yanında Barolar Birliği, Başsavcılık, Cumhuriyet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı’nı temsilen hukukçuların görev yaptığını; bugünkü oylamaya taraf olduğu için Narin Ferdi Şefik dışındaki 11 üyenin katıldığını ve kararın oy birliğiyle alındığını söyledi.

Narin Ferdi Şefik’in özgeçmişi

1959 yılında Lefkoşa’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Kıbrıs’ta, lise öğrenimini İngiltere’de tamamladı. 1980 yılında  King’s College Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Inns of Court, Gray’s Inn’den Barrister-at-Law payesini aldı. 26 Kasım 1981’den itibaren Kıbrıs’ta avukat olarak çalıştı. 1981 yılında Kaza Mahkemesi Yargıcı olarak atandı. 1995’de Kıdemli Yargıç, 2002’de Kaza Mahkemesi Başkanı görevine getirildi.

Bu süre içerisinde muhtelif Kaza ve Ağır Ceza Mahkemelerinde Üye Yargıç ve Başkan olarak görev yaptı.

2008 yılında Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak atandı. Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak Yargıtay ve Yüksek İdare Mahkemesinde Üye ve oturum Başkanı olarak görevde bulundu. Halen Yüksek İdare Mahkemesi oturum Başkanı, Yüksek Adliye Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu Üyesi’dir.

7 Eylül 2015 tarihinde Yüksek Adliye Kurulu tarafından, 21 Eylül 2015 tarihinde göreve başlamak üzere Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na seçilmiştir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.