1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE BİR İLK DAHA!!
KKTC'DE BİR İLK DAHA!!

KKTC'DE BİR İLK DAHA!!

KKTC dün yine bir “ilki” yaşadı! ...Yaşanan ve insanlık dışı olarak nitelendirilen durum;

A+A-

Cezaları “mezar kazmak”

KKTC dün yine bir “ilki” yaşadı. Çalışanlara kızan belediye başkanı, ellerine çapa kürek verip mezarlığın yolunu gösterdi. Yaşları 45 ile 53 arasında değişen dört çalışan, öğle sıcağında enteresan bir ceza ile yüzleşti

Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu’nun talimatı üzerine yaşları 45 ile 53 arası değişen belediye çalışanı dört kişi, dün 40 derece sıcak altında saatlerce kazma kürek mezar kazdı.

Tirmen Mezarlığı’na gitti, mezarı kazan çalışanlarla görüştü. “Başkana değil, ölüye saygımızdan kazıyoruz” diyen çalışanlar, içine düştükleri durumu, “İnsanlık ayıbı” olarak niteledi.

Belediye çalışanı dört kişinin ilkel şartlarda çalışmaya zorlanması, Serdarlı köyünde tepki ile karşılandı.

Serdarlı Belediye Başkan adayları, olayı “insanlık dışı ve emek düşmanı” olarak niteledi.
Kıbrıs Türk Belediye Çalışanları Sendikası (Bel-Sen) Başkanı Fikret Keleş, konunun aynı gün akşam saatlerinde bilgisine ulaştırıldığını belirterek, daha detaylı bilgi almak üzere Serdarlı Belediyesi mevcut yönetimi, mezarı kazan dört işçi ve Serdarlı Belediyesi başkan adayları ile Pazartesi günü bir toplantı gerçekleştireceklerini kaydetti.

Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu ise olayı doğrulayarak, “Tirmen Mezarlığı’nın toprağı yumuşaktır. Bu nedenle dozere gerekçe duymadım. Dört çalışan, bu işi rahatlıkla yapabilir diye düşündüm ve yolladım” dedi.

Aç susuz saatlerce mezar kazdılar
Serdarlı Belediyesi çalışanı Saim Payas (depo görevlisi), Ramazan Yıldırımlar (makinist), Metin Büyüksoy (teknisyen) ve Ahmet Karabaşak (yapıcı ustası), içine düştükleri durumu, “İnsanlık ayıbı” olarak niteledi.

Dört belediye çalışanı şunları söyledi: “Ustabaşı saat 11.30 sıralarında mezarı kazmamız için bize talimat verdi.

Ustabaşına kepçe önerisinde bulunduk, lastiğinin patlak olduğunu mezarı elimizle kazacağımızı söyledi. İtiraz edince de ‘ya elle kazacaksınız ya da 2 gün işten uzaklaştırılacaksınız ve 2 günlük yevmiyeniz kesilecek’ dedi. Sırf rahmetliye saygımızdan uzatmadık, mezarı kazmaya başladık. Ancak cenaze saatine yetiştiremeyeceğimizi düşündük ve 25’er TL vererek dışarıdan kepçe kiralamak için biri ile anlaştık. Kepçe belediye başkanının talimatı ile yoldan geri çevrildi.

Saatlerce aç, susuz mezar kazıyoruz. Üstelik hepimiz orta yaşın üzerindeyiz, Hava 40 derece. Birimize bir şey olsa hastanede ücretsiz tedavi de olamayacağız çünkü yıllardır Sosyal Sigorta yatırımlarımız yapılmıyor. İçine düşürüldüğümüz durum ne insanlığa ne de yöneticiliğe sığmaz.

Kerimoğlu: Toprak yumuşaktı
Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu, belediyeye ait kepçenin iş yapamaz durumda olmasından ötürü, çalışan kazma-kürek ile mezar kazmaları konusunda talimat verdiğini söyledi.

Kerimoğlu konuya ilişkin açıklamasında, “Ustabaşına belediye işçisi uygun durumda olan arkadaşların gidip mezarı kazmaları konusunda talimat verdim, neticesini de istedim. Belediyeye ait kepçenin lastiği patlak olduğundan iş yapamaz durumda, Tirmen Mezarlığı’nın da toprağının yumuşak olduğunu biliyorum. Bu yüzden kazma kürek kazılmasını söyledim. Bu arkadaşlar da reddetmedi.

Eğer rahatsız olduklarını veya mezarı kazmak istemediklerini belirtselerdi veya da bu mezarı istenilen vakte kadar yetiştiremeyeceklerini bildirseydiler takviye işçi gönderirdim”  ifadelerine yer verdi.


Çalışanın Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları konusunun ise hükümet gündeminde olduğunu belirten Kerimoğlu,  dışarıdan hizmet alımını engellediği iddialarını da yalanladı.


Bayraktar: İnsanlığa yakışmayan bir durum
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Serdarlı Belediyesi başkan adayı Salih Bayraktar, olayı duyar duymaz Tirmen Mezarlığı’na giderek dört belediye çalışanının maruz kaldığı durumu birebir gördüğünü kaydetti.


Serdarlı Belediyesi dört işçinin ifadelerine göre, mezarın daha kolay kazılabilmesi için kendi imkanları ile kepçe çağırdıklarını ancak belediye başkanının bunu engellediğini kaydeden Salih Bayraktar, “Bunun mantığı izah edilemez” dedi.


Bayraktar, olayı insanlığa yakışmayan bir durum olarak niteledi


Pınardan: Çalışanın mağduriyetini birebir gördüm
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Serdarlı Belediyesi başkan adayı Özel Pınardan, Serdarlı Belediyesi çalışanı dört işçinin yaşadığı olayın birebir içinde olduğunu belirterek, “Belediye başkanı, çalışanın ifade ettiği söylemlerde bulunduysa bu hiç doğru değil” yorumunda bulundu.
Pınardan, “Ben birebir olayın içindeydim. Tirmen Mezarlığı’na Serdarlı Belediyesi personelinin yanına gittim, maruz kaldıkları durumu görünce kepçe çağırmayı bile teklif ettim. Mesai biter bitmez de yine Serdarlı belediyesi çalışanı bir gurup çalışan gönüllü olarak arkadaşlarına yardıma geldi ve mezar kazıldı. Belediye çalışanlarının belediye başkanının kendilerine olan tavrı ve söylemleri konusundaki iddiası doğru ise bence bu başkana hiç yakışmadı” dedi.


Karagözlü: Hangi çağda yaşıyoruz?

Serdarlı bağımsız belediye başkan adayı Vijdan Karagözlü, yaşanan olaya “Hangi çağda yaşıyoruz” sorusu ile tepki gösterdi.

Karagözlü, cenaze ve benzeri acil durumlarda belediyenin imkanı yoksa bile dışarıdan hizmet alımı ile konunun çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.


Keleş: Konu pazartesi masaya yatırılacak
Kıbrıs Türk Belediye Çalışanları Sendikası (Bel-Sen) Başkanı Fikret Keleş,  konunun aynı gün akşam saatlerinde bilgisine geldiğini, hemen akabinde konuya ilişkin Serdarlı Belediyesi Yönetim Kurulu, belediyede ustabaşı olarak görev yapan çalışan ve belediye başkan adayları ile telefon ile görüştüğünü kaydetti.

Serdarlı Belediyesi mevcut yönetimi, mezarı kazan dört işçi ve Serdarlı Belediyesi başkan adayları ile Pazartesi günü konuya ilişkin bir toplantı gerçekleştireceklerini kaydeden Fikret Keleş, şunları söyledi:

“Durum hem cenaze sahipleri hem de mezarı kazan arkadaşlar açısından insanidir. Makine, dozer dururken elbette 45-50 yaşındaki adamlara mezar kazdırmak insani değil. Ancak henüz tüm detayları tüm taraflarla konuşup değerlendirmedik. Şuan için tek söyleyebileceğim, bugüne kadar hiçbir çalışanımızı zor durumda bırakmadık, bugünden sonra da bırakmayız.”

Havadis

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.