1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE KÖPEK BALIĞI TEHLİKESİ...
KKTC'DE KÖPEK BALIĞI TEHLİKESİ...

KKTC'DE KÖPEK BALIĞI TEHLİKESİ...

Konu dilden dile yayıldı, “Kıyılar güvensiz” tartışmaları ortaya çıktı.

A+A-

KKTC’de son günlerde ağlara takılan köpek balıkları kamuoyunda endişeye yol açtı. Konu dilden dile yayıldı, “Kıyılar güvensiz” tartışmaları ortaya çıktı. Lapta Alsancak Karşıyaka Balıkçılar Birliği ise vatandaşın içini rahatlatacak açıklamayı yaptı: 

KÖPEK BALIKLARI DERİNDE: Ertunç Birinci, KKTC karasularında avlanan köpek balıklarının daha fazla ortalama 150 metre derinlikte olduğunu belirterek “Denizde köpek balığı tehlikesi yok. Vatandaşların içi rahat olsun” dedi

BALON BALIKLARI BÜYÜK SORUN: Bu yıl denizlerimizde balon balıklarının artış gösterdiğini kaydeden Ertunç Birinci, balon balıklarının ağ ve baragadi malzemelerini ısırdığını ve ağlardaki balıkları yediğini, bu balıklara karşı mücadele için ciddi devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti
BARINAKLAR DÖKÜLÜYOR: Ertunç Birinci, Gemikonağı, Kayalar ve Lapta’da bulunan balıkçı barınaklarının en kısa zamanda elden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Birinci, kış aylarında birçok teknenin zarar gördüğünü, mendireklerin fırtınalarda işlevini yerine getiremediğini kaydetti


BALIKÇI PAZAR İSTİYOR: Ertunç Birinci, KKTC’de yakalanan balıkların pazarlanabileceği bir pazar, tesis veya fabrikalar kurulması gerektiğini söyledi. Birinci, “Ülke ihtiyacını karşılayıp, ihracata da yetecek kadar balık var ancak bu yönde bir politika yok” diye dert yandı.

 

KKTC’de son dönemlerde çeşitli boylarda görülmeye başlanan köpekbalıkları kamuoyunda endişeye neden olurken sayıları artan balon balıkları, balıkçıları canından bezdirdi.
Lapta Alsancak Karşıyaka Balıkçılar Birliği Başkanı Ertunç Birinci, sosyal medyada yaygınlaşarak toplumda endişeye neden olan “KKTC’de kıyıda köpek balığı var. Kıyılarımız güvenli değil” iddialarına açıklık getirdi.
Birinci, “Avlanılan köpek balıkları kıyılarda yaşamıyor. Onlar denizin 150 metre ve daha derininde. Kıyılar güvenli. Vatandaşın içi rahat olsun” dedi.
Balıkçıların sorunlarına da değinen Birinci, KKTC’de balıkçıların yaşadığı en büyük sorunlardan birinin de balon balıkları olduğunu ifade etti.
Balon balıklarının ağ ve baragadi malzemelerini ısırdığını ve ağlardaki balıkları yediğini söyleyen Birinci, bu balıklara karşı mücadele için ciddi devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Ertunç Birinci, balıkçılığın yaygın olmasına karşın ülkede halen daha bir balık pazarı veya balıkların işlenip, satışa sunulabileceği bir tesis veya fabrika olmadığını kaydetti.
Balıkçıların yakaladıkları balıkları kendi imkanları ile sattığını söyleyen Ertunç Birinci, kurulacak olan bir balık pazarının hem sektöre hem de ülke ekonomisine büyük kazançlar sağlayabileceğini dile getirdi.
Gemikonağı, Lapta ve Kayalar Balıkçı Barınağı başta olmak üzere ülkedeki balıkçı barınaklarının da bir an önce tadil edilmesi gerektiğini kaydeden Ertunç Birinci, balıkçılar için büyük sıkıntı yaratan ve denizde bu yıl fazlaca görülen balon balıkları ile mücadele edilmesi için sürdürülebilir politika üretilmesi gerektiğini savundu.


Onlarca kilo balık elimizde kalıyor


Ertunç Birinci, KKTC’den Güney Kıbrıs’a en çok ticareti yapılan ürünlerden birinin de balık olduğuna vurgu yaparak, balıkların ülkede de satışı yapıldığını, gerek sektörün sürdürülebilirliği gerekse ülke ekonomisine bulunacağı katkıdan ötürü gerekli devlet girişimlerinin yapılması gerektiğini kaydetti.
Birinci, “KKTC’de balıkçılık oldukça yaygın olmasına rağmen halen daha bir balık pazarı veya bu balıkların pazarlanabileceği bir tesis, fabrika yok. Balıkçı tüm gün avladığı balığı akşam yorgun argın satmaya çalışıyor. Birçok balıkçı da Güney Kıbrıs’a ithal ediyor. Ancak, Kıbrıslı Rumlar inançları gereği belli dönemlerde balık yemiyorlar. O dönemde ihracat duruyor, onlarca kilo balık elimizde kalıyor. Biz balıkçılar olarak, hem sektörün sürdürülebilirliği bakımından hem de ülke ekonomisine ciddi katkısı olacağına inandığımız için avlanılan balıkların pazarlanması hususunda devletten ciddi politikalar üretmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Balon balığı teşviki arttırılma


KKTC’de balıkçıların yaşadığı en büyük sorunlardan birinin de balon balıkları olduğunu ifade eden Ertunç Birinci, “Bu yıl denizlerimizde balon balıkları arttı. Kızıldeniz’den gelen bu balıklar zehirli olduklarından yenilmiyor. Balon balıkları, ağ ve baragadi malzemelerini ısırıp zarar veriyor. Ağlardaki balıkları yiyor. Dolayısıyla hiçbir gerekliliği olmayan bu balıklar sektöre zarar veriyor” dedi.
Balon balıklara karşı mücadele için ciddi devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Ertunç Birinci, “Devlet, bir süre önce balon balıklarına karşı mücadele başlattı ve avlanılan her balon balığı için 2 TL teşvik verdi. Ancak bu sürdürülebilir bir yöntem olmadı. Çünkü, 2 TL’lik teşvik, balıkçının mazot parasına bile yetmedi. Bugün Güney Kıbrıs’ta avlanılan her balon balığına 6 TL teşvik verilmektedir. Dolayısıyla bu yöntem güneyde sorunsuz uygulanmaktadır” dedi.


“Balıkçı barınakları içler acısı”
Ertunç Birinci, ülke genelindeki balıkçı barınaklarının da elden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Özellikle Gemikonağı, Lapta ve Kayalar’da balıkçı barınaklarının durumlarının çok kötü olduğunu kaydeden Birinci, bu barınaklarda demir atan birçok teknenin kış aylarında zarar gördüğünü, mendireklerin fırtınalarda işlevini yerine getiremediğini kaydetti.
Ertun Birinci, “Aslında, balıkçı barınaklarının iyileştirilmesi konusunda Türkiye’den gelen kıyı mühendisleri ile yaptığımız çalışmalar neticesinde projeler hazırladık ve bunu ilgili bakanlığa sunduk. Fakat, bakanlık projenin hayata geçirilmesi için yeterli kaynak olmadığını kaydetti” dedi.
Birinci, söz konusu projelerin hayata geçirilmesi için gerekli kaynağın bir an önce oluşturulması için bakanlığın çalışma başlatmasını istedi.


“Gırgır ve troller artık gelmeyecekmiş”
Ertunç Birinci, orkinosların üreme zamanlarında KKTC’de balık avının yasaklandığı ancak yıllardır o tarihlerde Türkiye’den gırgır ve trollerin gelerek KKTC’de karasularında ve daha fazla Karpaz bölgesinde rahatça avlandığını anlattı.
Bu yıl bu sorunun yaşanmaması için bir protokol imzalandığını söyleyen Birinci, “Bize verilen bilgiye göre, Türkiye ile KKTC arasında bir protokol yapılmış ve orkinosların üreme tarihlerinde gırgır ve trollerin KKTC karasularında avlanmayacakları taahhüt edilmiş. Dilerim protokole sadık kalınır ve bu sorun bir daha yaşanmaz” dedi.


“Av ve baragadi malzemesi teşviki yetersiz”
Lapta Alsancak Karşıyaka Balıkçılar Birliği Başkanı Ertunç Birinci, “Devlet KKTC’de her balıkçıya ağ ve baragadi malzemesi alımı için 3 bin TL’ye kadar yüzde 50 teşvik verileceği yönünde karar aldı. Ancak bu yeterli bir teşvik değildir” dedi.
Ertunç Birinci, av ve baragadi malzemesi teşvikinin arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Havadis

 

 

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum