1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE KORKUTAN SUSSUZLUK TEHLİKESİ!
KKTC'DE KORKUTAN SUSSUZLUK TEHLİKESİ!

KKTC'DE KORKUTAN SUSSUZLUK TEHLİKESİ!

KKTC'DE KORKUTAN SUSSUZLUK TEHLİKESİ!

A+A-

Ülke genelindeki 17 gölette ocak ayında yüzde 23.6 oranında olan doluluk, ağustosta yüzde 16.2’ye geriledi. Kuraklıktan etkilenen içme suyu kuyularında ise su seviye düştü, susuzluk kapıda.

KURAKLIK GÖLETLERİ KURUTTU: Su İşleri Dairesi’nin Ocak-Ağustos 2014 ölçümlerine göre, ocak ayında 3 milyon 896 bin 073 doluluk hacmiyle yüzde 23.6 oranında dolan göletler, ağustos ayında 2 milyon 391 bin 639 doluluk hacmi ile yüzde 16.2 oranına geriledi

9 GÖLET KURUDU: Ülkedeki 17 göletten 1’inde ölçüm yapılmadı. Değirmenlik Çataldere, Geçitkale Eğridere, Ergazi Sayadere, Haspolat ve Gönendere Göleti tamamen kurudu. Yılmazköy Polatdere, Arapköy Ayanidere, Dağyolu Üçparmakdere, Gemikonağı Madendere dipsavakaltı (kurak) olarak açıklandı

SU KUYULARINDA DA DURUM VAHİM: Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Hoşsöz, kuraklığın boyutuna dikkati çekerek mevcut göletler arasında yalnızca ikisinden sulama amaçlı su çekildiğini söyledi. Hoşsöz, ülke genelinde içme suyu kuyularında da seviyenin çok düştüğü uyarısında bulundu. Hoşsöz: İçme suyu için yeni kuyu açma çalışmalarına ağırlık verildi

KKTC’de bu kış yeteri kadar yağış olmaması tarlalardaki verimi düşürürken sulama alanlarında büyük öneme sahip olan göletlerdeki su seviyesinin de düşmesine neden oldu.
Su İşleri Dairesi’nin Ocak-Ağustos 2014 ölçümlerine göre, ocak ayında 3 milyon 896 bin 073 doluluk hacmiyle yüzde 23.6 oranında dolan göletler, ağustos ayında 2 milyon 391 bin 639 doluluk hacmi ile yüzde 16.2 oranına geriledi, 9 gölet ise tamamen kurudu.

degirmenlik-goleti-mustafa-senal-(6)-001.jpg

1 gölette ölçüm yapılamadı, 9 gölette su buhar oldu
KKTC’deki 17 göletten 1’inde ölçüm yapılmadı. Değirmenlik Çataldere, Geçitkale Eğridere, Ergazi Sayadere, Haspolat ve Gönendere Göleti tamamen kurudu.
Yılmazköy Polatdere, Arapköy Ayanidere, Dağyolu Üçparmakdere, Gemikonağı Madendere dipsavakaltı (kurak) olarak açıklandı.

Su İşleri Dairesi’nin ölçümlerine göre, ocak ayında 168 bin 197 doluluk hacmi ile yüzde 56.7 dolu olarak belirlenen Değirmenlik Çataldere Göleti, ağustos ayında kuru olarak açıklandı.
Ocak ayında yüzde 16.8 dolan Ergazi Sayadere ağustos ayında kuru, ocak ayında yüzde 41.4 dolu olan Dağyolu Üçparmakdere ağustos ayında dipsavakaltı (kurak), ocak ayında 5.7 dolu olan Gemikonağı Madendere ağustos ayında dipsavakaltı olarak açıklandı.

kuru-golet-(3)---copy-001.jpg

Hoşsöz: 7 göletten 2’si sulama amaçlı kullanılabiliyor
Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Hoşsöz, ülkenin ciddi kuraklık sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Ülkede 14 milyon 695 bin 11 metreküp kapasitesi olan 17 göletin 9’unda su kalmadığını kaydeden Hoşsöz, doluluk oranları oldukça düşük olan 7 göletin sadece ikisi sulama amaçlı kullanılabildiğini söyledi.
Turgay Hoşsöz, göletlerde bulunan 2 milyon 391 bin 639 metreküp suyun 1 milyon 101 bin 603 metreküpünün Akdeniz Göleti’nde olduğunu bu göletteki suyun da çok tuzlu olması nedeni ile sulama amaçlı kullanılamadığını kaydetti.

“Göletler temizlenecek”
Su İşleri Dairesi Turgay Hoşsöz, Havadis’e yaptığı açıklamada, suyun toplandığı yer olan göl alanlarının yağmurlarla birlikte mil toprak ile dolduğunu belirtti.
Göl alanlarının kısa zamanda temizlenmemesi halinde milin göletin su alma yapısının içerisine dolacağını ve birçok göletin işlevselliğini kaybedeceğini söyledi.
Geçitkale Göleti’nde 3 yıl önce temizlik yapıldığını ve gayette başarılı bir sonuç alındığını dile getiren Hoşsöz, bütçe de göz önünde bulundurularak Değirmenlik Göleti’nden başlanarak tüm göletlerin sırası ile temizleneceğini kaydetti.

“Su kuyuları hayati önem arz ediyor”
Kuraklık sebebi ile ülkedeki içme suyu kuyularındaki su seviyesinin de oldukça düştüğünü belirten Turgay Hoşsöz, yaşamsal önem taşıyan içme suyu kuyularının mevcut hali ile ihtiyaca cevap vermeyeceğinden yeni su kuyusu arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Hoşsöz, “Aslında göletlerden önce içme suyu kuyularına önem verilmelidir. Çünkü göletler sulama amaçlı kullanılırken içme suyu kuyuları hayati önem arz etmektedir. Ne yazık ki, kuraklık sebebi ile de bu yıl ülkenin dört bir yanındaki içme suyu kuyularında su seviyesi oldukça düşmüştür. Dolayısıyla bakanlığın ve dairemizin işbirliğinde yeni içme suyu kuyusu arama çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.