1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'NİN BORCU DAĞ GİBİ OLDU!
KKTC'NİN BORCU DAĞ GİBİ OLDU!

KKTC'NİN BORCU DAĞ GİBİ OLDU!

“Türkiye’ye borcumuz artıyor”

A+A-

Ödül Muhtaroğlu: “Devletin bankalara ve yurt içindeki kurumlara borcu 11 milyar TL’dir”

 

Özge Kizir

KKTC Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, “Devletin borcu toplamda 16 milyar TL’dir. 2016 bitince 17 civarlarına gelecek. Dolayısıyla şuanda Türkiye bunu bizden talep etmedi ama en azından iç borçların faiz ödemelerinin bir şekilde önleyelim ki bu rakam artmasın” dedi. 

KKTC Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, katıldığı televizyon programında orta vadeli programı değerlendirdi. İç borcun 5 milyar TL civarında olduğunu belirten Muhtaroğlu, “Devletin bankalara ve yurt içindeki kurumlara borcu 11 milyar TL’dir. Toplamda 16 milyar TL’dir. 2016’da bitince 17 civarlarına gelecek. Dolayısıyla şuanda Türkiye bunu bizden talep etmedi ama en azından iç borçların faiz ödemelerinin bir şekilde önleyelim ki bu rakam artmasın” dedi. 

“Bugüne kadar başlamadık”

Faiz ödemelerine başlanılması gerektiğine dikkat çeken Muhtaroğlu, “Bugüne kadar başlamadık. Çünkü bütçe imkânsızlıkları ve devletin acil kaynak ihtiyacından dolayı yapılamadı. Fakat bu yıl bütçeye 200 milyon TL faiz ödemeleri için bir kaynak kondu. Bu faiz ödemelerinde kullanılmak üzere konmuş bir paradır. Bunu her sene yapabilirsek en azından faiz ödemelerini bir şekilde durdurmuş oluruz. İlerde de anaparayı ödeyip azaltma yoluna gidebiliriz” ifadesini kullandı.

“Yaklaşık 5 milyar 73 bin TL’lik bütçemiz var”

Muhtaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 bütçesi meclis alt komitesinde onaylandı ve şuanda da genel kurulda da görüşülmeye başlandı. Yaklaşık 5 milyar 73 bin TL’lik bütçemiz var. Gelirlerimiz bellidir. Hükümette gelirleri artırma yoluna gidiyor. Son yıllarda da devletin gelirlerinde artış var. Aslında doğrudan vergiler, dolaylı vergilere göre daha az artıyor. Dolaylı vergilerde artış daha fazladır. Direkt vergileri daha da artırmamız gerekiyor. Vergi adaletinde bu önemli bir unsurdur. Çünkü dolaylı vergide çok kazanan da, az kazanan da aynı şekilde öder.

“Eskiye bakıldığı zaman 300-400 milyonluk bütçe açıkları oluyordu”

Eskiye bakıldığı zaman 300-400 milyonluk bütçe açıkları oluyordu. Şimdi son 5 seneye göre baktığımızda bütçe açıkları 30-40 milyonlarda gerçekleşiyor.  Türkiye’nin gönderdiği kaynaklar zaten bütçeye giren kaynaklardır. Bu giren bütçe oluştuktan sonra ekstra bir kaynaktan bahsetmiyorum.”

“Hem Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan iş birliği protokolü hem de hükümetin programı dikkate alınarak bu program hazırlanıyor”

Orta vadeli programa değinen Muhtaroğlu, “Hem Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan iş birliği protokolü, hem de hükümetin programı dikkate alınarak bu program hazırlanıyor. Düşünce tarzı ve beklentiler hem ülkenin ekonomisinin büyümesi hem de halkın refahının artması yönünde hedef konmuştur” şeklinde konuştu.

“Devletin borcunun da bir şekilde süreç içerisinde ödenebilir bir pozisyona gelmesi gerekiyor”

Borç stoku konusunda açıklamada bulunan Muhtaroğlu, şunları söyledi: “Meclisteki bütçe görüşmelerinin açılış konuşmalarında da hem iktidar mensubu bakanlar, hem de muhalefet milletvekilleri de bu konuya dikkat çekti. Çünkü bu neticede borçtur. Hükümetler gelip geçiyor ama devlet kalıcıdır. Devletin borcunun da bir şekilde süreç içerisinde ödenebilir bir pozisyona gelmesi gerekiyor.”

“Dış borcu aldığımız ülke ise Türkiye’dir”

Muhtaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Uygulanan nokta ise şudur, kamu borç stoku dediğimiz devletin diğer ülkelere veya ülke içerisindeki kurum kuruluşlara olan borcunu anlatır. İç borçta devletin ülke içerisindeki kurum kuruluşlara olan borcunu ifade eder. Dış borcu aldığımız ülke ise Türkiye’dir. Dış borçta Türkiye’ye olan borcu ifade ediyor.

“Önümüzdeki dönemde ne olur onu bilemeyiz ama bu bir şekilde borçtur ve kayıt altındadır”

Borç olarak söylediğimiz kredidir. Türkiye’nin bize hibe ettiği rakamlarda vardır ve onlar bunun içerisinde yoktur. Bu kredi şeklinde verdikleridir. Şuanda bunları talep etmiyor. Fakat önümüzdeki dönemde ne olur onu bilemeyiz ama bu bir şekilde borçtur ve kayıt altındadır.”

Haberal Kıbrıslı

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.