1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'NİN İLK BAŞBAKANI 25’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMDE ANILDI
KKTC'NİN İLK BAŞBAKANI 25’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMDE ANILDI

KKTC'NİN İLK BAŞBAKANI 25’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMDE ANILDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı,

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ HEPİMİZE ÖRNEK OLACAK DAVRANIŞLAR SERGİLEMİŞTİR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı Mustafa Çağatay,  ölümünün 25’inci yıldönümünde bugün Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda kabri başında anıldı.

Törende, protokol sırasına göre kabre çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, konuşmalar yapıldı.

Törende konuşmaları, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ünal Üstel ve Mustafa Çağatay’ın eşi Tuncay Çağatay gerçekleştirdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ünal Üstel, Başbakan Özkan Yoagncıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’ni temsilen Büyükelçilik 1’inci Müsteşarı Ayşegül Aksoy,  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen Yarbay Hasan Faraşat, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen Tuğgeneral Erdinç  Korkuter, Yüksek Mahkeme Başkanlığını temsilen Yüksek Mahkeme Yargıcı Talat Refiker,  Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Mustafa Çağatay’ın eşi Tuncay Çağatay, oğulları Ersan ve Erek Çağatay, bazı milletvekili, siyasi parti, dernek, kurum kuruluşların başkan ve temsilcileriyle merhumun sevenleri katıldı.
 
EROĞLU: “ HEPİMİZE ÖRNEK OLACAK DAVRANIŞLAR SERGİLEMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, Mustafa Çağatay’ın Kıbrıs Türk halkına önemli hizmetler verdiğini belirterek, zamansız vefatının, ailesi ve Kıbrıs Türk halkı için büyük kayıp olduğunu vurguladı.

Çağatay ile aynı partide aynı amaç doğrultusunda çalıştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “siyasette sabır ve dinlemesini bilmek önemli özelliklerdir ve bu özellikler rahmetli Çağatay’da vardı. Hepimize örnek olacak davranışlar sergilemiştir” dedi.

Merhum Çağatay’ın, fikirleri en iyi şekilde savunan önemli bir siyaset bilimcisi olduğunu da anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Çağatay’ın TMT’den başlayarak Başbakanlığa kadar uzanan hizmetlerinin her zaman takdirle anılacağını kaydetti.

Geçmişte, siyaset yapmanın hiç de kolay olmadığını ve bu  günlere  birçok zorluklarla gelindiğini anımsatan Eroğlu, “bugün çok şükür bir devletimiz vardır. Bu  devletimiz üzerinde pazarlıklar yapılsa da neticede devletimiz,  hükümetimiz, meclisimizle  KKTC bugün bir demokratik devlettir. Devlet  noktasına gelmeyi hepimiz arzulamış, çalışmalarımızı ona göre planlamıştık ve neticede bu amaca ulaştık. Şimdi yeni bir çalışma içindeyiz. Kıbrıs’ta yaşayabilir kalıcı bir anlaşmaya varılabilir mi? Onun üzerine müzakereler başladı ve devam ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu süreçte Çağatay gibi  önemli hukukçulara ihtiyaç olduğunun da altını çizdiği konuşmasında, Çağatay’ın ailesine  huzurlu sağlıklı yaşam, merhum Çağatay’a ise tanrıdan rahmet diledi.

ÜSTEL: “KURUCU BAŞBAKAN OLARAK ADINI TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZDIRDI”

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ünal Üstel ise,  25 yıl önce yaşama veda eden Mustafa Çağatay’ın Kıbrıs Türk halkının yetiştirdiği büyük devlet adamı ve siyasetçi olduğunu vurguladı.

Mustafa Çağatay’ın Kıbrıs Türk halkına milli mücadele yıllarından başlayarak Türk Mukavemet Teşkilatı mensubu, hukukçu, milletvekili, bakan ve başbakan olarak büyük hizmetler verdiğini anımsatan Üstel,  Çağatay’ın 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı kararı ve bağımsızlık bildirgesi gibi iki tarihi olaya imza atarak,“kurucu başbakan” olarak adını tarihe altın harflerle yazdırdığını kaydetti.

TUNCAY ÇAĞATAY: “HER ZAMAN VE SADECE HALKIN ÇIKARLARI İÇİN ÇALIŞTI”

Merhum Mustafa Çağatay’ın eşi Tuncay Çağatay da konuşmasında, demokrasiyi içselleştirmiş, barış, hoşgörü, diyalog ve uzlaşmacı bir kişiliğe sahip olan Çağatay’ın her zaman ve sadece, halkın çıkarları için çalıştığını vurguladı.

Çağatay’ın milli mücadele yıllarından Kıbrıs Mutlu Barış Harekatı’na kadar verdiği hizmetleri anlatan Tuncay Çağatay, Mustafa Çağatay’ın demokratik ve sosyal bir hukuk devletini  kökleştirmek için uğraş verdiğini söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.