1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’NİN ULUSAL AŞI TAKVİMİNDE YER ALMAYAN MENİNGEKOK AŞISI
KKTC’NİN ULUSAL AŞI TAKVİMİNDE YER ALMAYAN MENİNGEKOK AŞISI

KKTC’NİN ULUSAL AŞI TAKVİMİNDE YER ALMAYAN MENİNGEKOK AŞISI

Aşı takviminde olmayan meningekok doktorların gündeminde

A+A-

 

KKTC’nin ulusal aşı takviminde yer almayan ancak menenjit enfeksiyonuna karşı koruyuculuk oluşturan meningekok aşısı, son dönemde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından önerilmeye başlandı.

Ülkede menenjit hastalığına rastlanmaması nedeniyle aşı takviminde yer almayan meningekok aşısı konusunda Sağlık Bakanlığı da Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu da doktorun önermesi durumunda yapılmasından yana. Doktorun önermesi durumunda isteyen aileler 170 TL olan aşıyı 1 yaşından itibaren çocuklarına yaptırabiliyor. Hedef ise ilerleyen dönemde ülkede menenjit hastalığına yol açan mikrobun taşınıp taşınmadığının saptanması için bir tarama yapmak.

5 yılda bir güncellenen ulusal aşı takviminde yer almayan meningekok aşısı, son dönemde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından ailelere önerilen aşılar arasında. 170 TL olan aşı, aralarında menenjitin de yer aldığı hastalıklara karşı çocukları koruyor. Nitekim Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Başkanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Erçal ile Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Güllüelli de doktorların önermesi durumunda, 1 yaşından itibaren çocuklara aşının yapılmasından yana. Ancak ülkede menenjit hastalığı ve buna yol açan virüslerden meningokok virüsüne rastlanmaması nedeniyle, aşı ulusal aşı takviminde yer almıyor ve devlet hastanelerinde yapılmıyor. Geçtiğimiz yıl 3. Aşı Çalıştayı’na ortak imza atan Sağlık Bakanlığı ve Pediatri Kurumu’nun hedefi ise ilerleyen dönemlerde, çocuklarda menenjit hastalığına yol açan mikrobu taşıyanların olup olmadığı konusunda ülke genelinde bir tarama yapmak.

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Başkanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Erçal, meningokok aşısının menenjit hastalığına yol açan bir virüs olan meningokoka karşı geliştirildiğinin altını çizerek, “Bu aşıda bir mecburiyet yok. Bizim aşı takvimimizde doktorun kendi inisyatifine ve aileye bıraktık bunu. Ben yapılması taraftarıyım. Önemli bir aşıdır, bana kalırsa yapılması gerekir. Böyle önemli bir hastalığın aşısı var neden yaptırmayalım?. 1 yaşından sonra yapılabilir” dedi.

Ulusal aşı takviminde yok

Dr. Gülten Erçal, bir aşının ulusal aşı takviminde yer alabilmesi için öncelikle hastalığa dair bir araştırması yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Toplumda gerçekten bir salgın var mı, durumu nedir,toplumun mikrobu taşıyıcılık durumu nedir? Öncelikle bir araştırma yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Dr. Erçal, dünyada da menenjit hastalığıyla ilgili bir salgın olmadığını, acil bir durum olmaması nedeniyle de Sağlık Bakanlığı’nın ulusal aşı takviminde aşının yer almadığını kaydetti.

Her zaman bu risk var”

Dr. Erçal, ülkede görülmemesine rağmen hastalıkla ilgili risk olup olmadığının sorulması üzerine ise şöyle konuştu:

“Göç alan, devamlı nüfus hareketi olan yerlerde bulaşıcı hastalıklar zaman zaman görülebilir. Her zaman var bu risk. Şu anda bir risk olup olmadığını bilemiyoruz. Ortadoğu’dan bir salgın çıkar, bize de gelir. Rum tarafında geçen mayıs ayında 1 vaka kaybedildiği (menejit) duyumu aldık” dedi.

Kızamık görüldü

Dr. Erçal, her zaman oluşabilecek riskler konusunda değinerek, ülkede kızamık vakası görülmemesine rağmen geçtiğimiz mayıs ve haziran aylarında Güzelyurt bölgesinde arka arkaya kızamık vakaları görüldüğünü de anımsattı.

Tarama yapılacak

Dr. Erçal, geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’yla birlikte Pediatri Kurumu’nun 3. Aşı Çalıştayı’nı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, kurumun yeni hedefinin menenjit taşıyıcılığı konusunda tarama yapmak olduğunu kaydetti.

Dr. Erçal, “Toplumda menjit mikrobu bazen boğazda kalıyor. Bluğ çağındaki çocuklarda taşıyıcılık daha fazladır. Bunların araştırmasını yapmaya çalışıyoruz. Topumdaki taşıyıcılık oranımız nedir ve ulusal aşı programımıza koyalım mı koymayalım mı bunu tartışacağız” şeklinde konuştu.

Dr. Güllüelli: “Biz çocuk hekimleri öneriyoruz”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Güllüelli de, meningokok aşısı konusunda şu açıklamayı yaptı:

“Ulusal aşı takvimimize girmedi ama biz çocuk hekimleri öneriyoruz. Bizim ülkemizde sadece doktorun önerisiyle uygulanan bir aşıdır. Aile de isterse o zaman yapılır. Risk yoktur. Risk yok ama aşıyla korunabilir hastalıklarda korunmak gerekir. Tıp felsefesinde budur. Şu anda risk yok ama çok önemli bir hastalık.”

Bilimsel tartışma yapıldı”

Dr. Güllüelli, ülkede meningekok hastalığı konusunda mevcut durumda bir risk olmaması nedeniyle aşının ulusal aşı takviminde yer almadığını, konunun Şubat 2015’te düzenlenen 3’üncü Aşı Çalıştayı’nda ele alındığını ifade ederek, “Bu tartışmayı biz bilimsel olarak yaptık. Bu bizim kararımız değil. Uzmanlardan çıkan karardır bu. Bize önerdikleri ulusal aşı takvimine konmasına gerek yok doktorlar isterse öneriyor. Ben de öneririm ama zorunlu kılmıyorum. İngilterede zorunludur ama Türkiye’de zorunlu değil” dedi.

Şu an risk yok, yarın oluşabilir”

Dr. Güllüelli, Ortadoğu:’da yaşananların anımsatılması ve Kıbrıs’ın göç yolu üzerinde yer aldığının vurgulanması ve riske ilişkin durumun sorulması üzerine ise, “Bizim ülke için şu anda risk yok yarın oluşabilir. Takibi yapılıyor. 2 yıl önceleri su çiçeği de yoktu. Ama önerirdik. Hepatit A aşısı da öyle. Ama bunlar girdi. Sıra öbürlerinde aslında. Aşı takvimine girmesi hem tehlike boyutu hem de maddi olanaklarla ilişkilidir” şeklinde konuştu.

Hastalık öldürücü

Dr. Erçal meningekok ve menenjit hastalığının tehlikeli olduğunu ifade ederek, “Meningekok menenjiti bayağı tehlikeli, ağır geçen, hatta bazen ölümlere neden olabilen bir menenjit çeşididir. Türkiye’de asistanlık yaptığım dönemde bu tür menenjitten çok çocuğun öldüğünü gördüm” derken, Dr. Güllüelli de, “Çok önemli bir hastalık. Bazen kişi hastaneye yetişemez, 24 saatte ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır” dedi.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.