1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'NİN USTASINDAN DÜNYA'DA BİR İLK...
KKTC'NİN USTASINDAN DÜNYA'DA BİR İLK...

KKTC'NİN USTASINDAN DÜNYA'DA BİR İLK...

KKTC'NİN USTASINDAN DÜNYA'DA BİR İLK...

A+A-

Dünyanın en küçük fil biblosunu yaptığını belirten cam sanatçısı Sedat Akkoyun, “KKTC tanınmadığı için Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat yapamadım” dedi.

Yolu Girne’nin tarihi ve tursitik beldesi Bellapais’e düşenlerin mutlaka gördüğü ve yaptığı işi hayranlıkla izlediği bir isim Sedat Akkoyun... Cam sanatının belki de en son temsilcilerinden olan 42 yıllık usta Sedat Akkoyun sadece Kuzey Kıbrıs’ta değil, dünyanın da en küçük fil biblosunu yapma ünvanını elinde tutuan bir sanatçı. Sedat Akkoyun, 1968’de başladığı camlarla dansını ve başarılarını  Diyalog’a anlattı. Deyim yerindeyse 7 gün 24 saat Bellapais’deki dükkanında bir birinden renkli eserlere imza atan KKTC’deki tek cam sanatçısı Akkoyun, ülkedeki sanatçılara da çağrıda bulunarak  sanatlarına sahip çıkmalarını istedi. Dünyanın en küçük fil figürünü yaptığını da belirten Akkoyun, KKTC’nin tanınmamış bir devlet olması nedeniyle  Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat yapamadığını ve böyle bir kitapta yer alamadığını dile getirdi. 
 
“Beş yıl çıraklık yaptım”
Akkoyun mesleğe 1968 yılında, kendisi gibi bir cam sanatçısı olan babasının yanında çırak olarak başladığını, 5 yıl boyunca çıraklık yaptığını, bu süre zarfında hiç ocak önüne geçmeden sürekli gözlemde bulunduğunu söyledi.
Akkoyun, “Amcamlar, babamla beraber çalışıyordu ve ben onların iş yaparken el hareketlerini, camı tutuşlarını ve tekniklerini çıraklık yaptığım sürece gözlemledim” diye konuştu.  5 yılın ardından ustaların kendisine cam eritme tekniğini öğrettiğini anlatan Akkoyun, daha sonra küçük figürler üzerinde çalışmaya başladığını kaydetti.

 

“İşin temeli fil yapımıdır”
5 yıllık çıraklık döneminden sonra teknikler üzerinde çalışmaya başlayan Akkoyun, mesleğin 7’nci yılında ilk fil figürünü yaptığını söyledi. 
Akkoyun, “Bu işin temeli fil yapımıdır. Fil figüründe her türlü el ve kol hareketini yapabiliyoruz. Her figürün ayrı bir kol hareketi vardır, fakat fil figürü yapımında bütün figürlerin hareketleri vardır. Fil yapabildikten sonra diğer figürlere geçilir, işin temeli fildir” dedi.

 

“Almasalar da hayranlıkla izliyorlar”
Kullandığı camlar arasından swarovski, yerli camlar ve murano olduğunu anlatan Akkoyun, Swarovski kristal camının diğer camlar ile renklendirilebildiğini, bir tek, yerli cam ve muranoyla birleştirildiği zaman çatlama yapmadığını belirtti. Turistlerin ürettiği eserlere büyük ilgi gösterdiğini belirten Akkoyun, “alışveriş olmasa da hayranlıkla izliyorlar” dedi.

 

En fazla ilgi fil figürüne
İnsanların en fazla uğur getirdiklerine inandıkları fil figürlerine ilgi duyduklarını ifade eden Akkoyun, bunun dışında yunus balığı, kedi, köpek gibi sevimli hayvanlara talep olduğunu söyledi.  Akkoyun, 7’li fillerin dileği, tek filin ise şansı sembolize ettiğini anlatarak, küçük bir fili 5 dakika için yapabildiğini kaydetti.  İnsanların kedi ve  köpek gibi besledikleri hayvanların fotoğraflarını getirerek figürlerinin yapılmasını istediklerini anlatan Akkoyun, bu çalışmanın bire bir ayni olmasa da figürlerin sözkonusu hayvanlara benzeyebildiğini belirtti.

 

“Siyasetçilerin ilgisinden memnunum”
Dünyanın en küçük fil figürünü yaptığını da belirten Akkoyun, KKTC’nin tanınmamış bir devlet olması nedeniyle  Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat yapamadığını ve böyle bir kitapta yer alamadığını dile getirdi. 
KKTC’deki birçok televizyon programına konuk olduğunu anlatan Akkoyun, birçok canlı yayında sanatını sergilediğini ve figürler yaptığını ifade etti. 
 
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Eski Başbakanlardan İrsen Küçük’ün, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Girne Belediyesi eski, yeni başkanlarının kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Akkoyun, gördüğü ilgiden son derece mutlu olduğunu vurguladı.
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.