1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KLERİDES SALI GÜNÜ DEFNEDİLECEK
KLERİDES SALI GÜNÜ DEFNEDİLECEK

KLERİDES SALI GÜNÜ DEFNEDİLECEK

Güney Kıbrıs’ta Cuma akşamı hayatını kaybeden Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in, cenaze töreninin Salı günü düzenleneceği belirtildi.

A+A-

GÜNEY KIBRIS’TA YAS İLAN EDİLDİ

Güney Kıbrıs’ta Cuma akşamı hayatını kaybeden Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in, cenaze töreninin Salı günü düzenleneceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Bakanlar Kurulu’nun, Rum Yönetimi Başkanlığı’na vekalet eden Meclis Başkanı Yannakis Omiru başkanlığında dün olağanüstü toplanarak cenaze töreni konusunu ele aldığını yazdılar.

Habere göre Rum Bakanlar Kurulu kararlarına göre, Klerides için, 19 Kasım Salı günü Güney Lefkoşa’ya bağlı Strovolo semtindeki Ayia Sofia Kilisesi’nde cenaze töreni düzenlenecek.

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, 16-19 Kasım tarihleri arasında ulusal yas ilan edildiğini, yas boyunca tüm devlet daireleri ve okullardaki bayrakların yarıya indirileceğini söyledi.

Stilyanidis, cenazenin gerçekleştirileceği günün de resmi tatil ilan edildiğini belirterek, Klerides’in naaşının   ise yarın Strovolo semtindeki Ayia Sofia Kilisesi’nde 09:00-19:00 saatleri arasında katafalka konacağını ifade etti.

Rum Başkanlık Köşkü’nde başta olmak üzere tüm yabancı temsilciliklerde de taziye defterlerinin açılacağını ifade eden Stilyanidis, Klerides’in ailesinin isteği üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in cenaze töreninde bir konuşma yapacağını söyledi.

Stilyanidis, açıklamasında ayrıca yas boyunca tüm resmi etkinlikler ile hükümet ve devlet yetkililerinin etkinliklere katılımının da ertelendiğini belirtti.

ANASTASİADİS VE KASULİDİS DÖNÜYOR

Fileleftheros gazetesi Commonwealth toplantısı için Sri Lanka’da bulunan ve Klerides’in hayatını kaybetmesinin ardından temaslarını yarıda kesme kararı alan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bugün adaya dönmesinin beklendiğini yazdı.

Alithia gazetesi, Anastasiadis’in adaya dönmek için dün akşam Sri Lanka’dan ayrıldığını belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise başka haberinde ise Glafkos Klerides’in hayatını kaybettiği dönemde ikili temaslarda bulunmak için Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de bugün adaya dönmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre Kasulidis, adaya dönecek olması nedeniyle 18-19 Kasım tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilecek olan AB Dışişleri Bakanları ve Genel İşler Konseyi toplantısına katılamayacak.

Güney Kıbrıs’ı toplantıda, AB’deki (Güney Kıbrıs) Daimi Temsilcisi temsil edecek.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU VE BM GENEL SEKRETERİ BAN’DAN TAZİYE

Fileleftheros gazetesi KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Glafkos Klerides’in hayatını kaybetmesi nedeniyle taziyelerde bulunduğunu yazdı.

Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Klerides’in kızı Katie Klerides’i telefonda arayarak taziyelerini ilettiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, şahsı, ailesi ve Kıbrıs Türk halkı adına Klerides ailesine başsağlığı dilediğini de belirtti.

Habere göre BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Klerides’in ailesine  gönderdiği taziye mesajında, Galfkos Klerides’in vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Klerides’in, ülkesinin ve Kıbrıs Rum toplumunun saygı duyduğu bir lider olduğunu ifade eden Ban, Klerides’in, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine güçlü destek veren ve BM çatısı altındaki müzakerelerde uzun yıllar merkezi rol oynayan bir şahsiyet olduğuna da dikkati çekti.

DİĞER TAZİYELER

Gazete, Amerika Başpiskoposu Dimitrios’un, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e taziye mesajı gönderdiğini yazdı.

Habere göre dış Rumların temsil ettiği PSEKA da Klerides için taziye mesajı yayımladı.

Yunanistan eski Başbakanı Konstantinos Mitsotakis, Klerides’in vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Politis gazetesi spor eki, Güney Kıbrıs’taki spor dünyasının, kulüpler ve federasyonların da Klerides için taziye mesajı yayımladıklarını yazdı.

RUM MECLİSİ’NDEN ÖZEL OTURUM

Fileleftheros gazetesi, Rum Meclisi’nin, Klerides’e yönelik saygı töreni amaçlı olarak cenazenin gerçekleştirileceği Salı günü saat 09:00’da, özel bir oturum gerçekleştireceğini yazdı.

Habere göre Rum Meclisi’inde yarın ve Salı günü yapılması planlanan tüm toplantılar da iptal edildi.

ULUSLARARASI BASIN DA KLERİDES’İN VEFATI HABERİNE YER VERDİ

Uluslararası basının da, Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in vefatı haberine yer verdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi BBC’nin ilgili haberi “Kıbrıs’ı AB’ye Götüren Kişi Öldü” şeklinde duyurduğunu, New York Times’ın, Klerides ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın fotoğraflarına yer vererek Klerides’in 1993-2003 yılları arasında, Akdeniz’deki adayı birleştirmeye çalıştığını yazdığını belirtti.

Habere göre “Guardian”, “Times”, “Euronews” , “Washington Post”, “The Telegraph”, “Bloomberg”, “Reuters” ve “Shanghai Daily” gibi uluslararası basın da Klerides’in vefatına ve siyasi yaşamına yer verdi.

DİSİ’DEN 40 GÜNLÜK YAS

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Glafkos Klerides’in kurucusu olduğu DİSİ’nin, Klerides’in vefatı nedeniyle 40 günlük yas ilan ettiğini yazdılar.

DİSİ Siyasi Bürosu’nun dün olağanüstü toplanarak Klerides’in vefatına ilişkin kararlar aldığını yazan gazete, bu çerçevede DİSİ’nin 40 günlük yas ilan ettiğini, yas boyunca tüm DİSİ bürolarında ve merkezlerinde bayrakların yarıya indirilmesine karar verildiğini belirtti.

Habere göre alınan kararlar arasında, Klerides için internette taziye defteri açılması, cenaze günü tüm DİSİ bürolarının kapalı olması, Glafkos Klerides Avrupa Demokrat Enstitüsü’nün isminin Glafkos Klerides Enstitüsü olarak değiştirilmesi gibi kararlar da bulunuyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.