1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KOOPERATİFLERDEN PİS KOKU YAYILIYOR!
KOOPERATİFLERDEN PİS KOKU YAYILIYOR!

KOOPERATİFLERDEN PİS KOKU YAYILIYOR!

Usulsüz işler dönüyor!

A+A-

Beyermudu Köy Kalkındırma Kooperatifi, Yeni Lefke Kooperatifi Kredi Şirketi ve Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi’nde usulsüz işlerin döndüğü iddia edildi

Gürsel Kafa adlı vatandaş,  Beyarmudu Köy Kalkındırma Kooperatifi’ndeki zaman aşımına uğramış olan ve sahte düzenlendiği iddia ettiği borç senedi için mahkemeye verildiğini dile getirerek, “Beyarmudu Kooperatifi’nde usulsüz işler yapılmaktadır. Yasaya göre açık hesapların 2 yıl senetli hesapların ise 6 yıl zaman aşımı süresi vardır” dedi

Kafa,  “Bazı kişilerden para aldılar bazı kişilerden almadılar, ayrım yaptılar. Bizden alınan paraya karşılık herhangi bir makbuz da verilmiyor” diye konuştu.

Adına düzenlenmiş olan senetlerden birinin hileli de olduğunu iddia eden Kafa, “Kooperatif sekreterinin karısı ile birlikte şahit olduğu senet sahtedir. Bu sahte senetle benim hesabımdan 15 bin TL alındı” şeklinde konuştu.

Yeni Lefke Kooperatifi’nde de yasa dışı ve usulsüz icraatlar yapıldığını dile getiren Lefkeli bir kaynak ise, kooperatifteki kredilerin yüzde 30’unun batık olduğunu savunarak, Merkez Bankası denetimlerinin acilen kooperatifler üzerinde etkili olması gerektiğini belirtti

Kooperatiflerin siyasi baskı altında işleyişini sürdürdüğünü  ifade eden kaynak, “Siyasi baskı altında olan köy kooperatifleri siyasi rant kapısı olarak görülmektedir. Bu nedenle siyasi eksende birçok partizanca istihdam yapılmaktadır” dedi.

Öte yandan gazetemize ulaşan bazı Paşaköylüler de, Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi’nde yasa dışı ve usulsüz olaylar gerçekleştiğini ileri sürerek, yetkililerin duruma müdahale etmesini istedi. Bir Paşaköylü, süt paraları ve teşviklerin hala ödenmediğini ifade ederek, paraların nereye gittiğini merak ettiklerini söyledi.

Gazeteye ulaşan bilgilere göre Beyermudu Köy Kalkındırma Kooperatifi, Yeni Lefke Kooperatifi Kredi Şirketi ve Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi’nde usulsüz işlerin döndüğü iddia edildi.

 

Beyarmudu Köy Kalkındırma Kooperatifi’nde sahte senet krizi

Beyarmudu Köy Kalkındırma Kooperatifi’ndeki zaman aşımına uğramış olan ve sahte düzenlendiği iddia edilen borç senedi için mahkemeye verildiğini dile getiren Gürsel Kafa, “Beyarmudu Kooperatifi’nde usulsüz işler yapılmaktadır. Yasaya göre açık hesapların 2 yıl senetli hesapların ise 6 yıl zaman aşımı süresi vardır. Mahkemeye verilmez ise herhangi bir geçerliliği yoktur. Bazı kişilerden para aldılar bazı kişilerden almadılar, ayrım yaptılar. Bizden alınan paraya karşılık herhangi bir makbuz da verilmiyor” dedi.

 

“Hileli senet ile 15 bin TL’mi aldılar”

Adına düzenlenmiş olan senetlerin birinin hileli de olduğunu iddia eden Kafa, “Kooperatif sekreterinin karısı ile birlikte şahit olduğu senet sahtedir. Bu sahte senetle benim hesabımdan 15 bin TL alındı” şeklinde konuştu.

 

“Mukkayitlikte ayrımcılık yapılıyor”

Mukkayitlikte de ayrımcılık yapıldığını iddia eden Kafa, “Bazılarının borcu silinirken, bazılarını mahkemeye veriyorlar. Bu kooperatife el konulması gerekiyor çünkü büyük bir usulsüzlük yaşanıyor burada” şeklinde konuştu.

 

“Beyarmudu Kooperatifinin sekreteri İngiltere’ye kaçtı”

Beyarmudu Kooperatifi’nde gerçekleştiğini iddia ettiği usulsüzlükler nedeniyle kooperatifin batırıldığını savunan Kafa, kooperatif sekreterinin de İngiltere’ye kaçtığını dile getirdi. Kafa, “3 ay önce gizli ve kaçak yolla Kıbrıs’a geldi oğlunu nişan yaptı ve yine kaçak yolla Larnaka’dan İngiltere’ye kaçtı. Her yere başvurduk ama kimse ilgilenmedi. Olay ört bas ediliyor. Daha önce de gazeteye açıklama yapmıştım ve açıklama yaptığım için de yine beni dava ettiler” dedi.

 

“Batmak üzere olan kooperatife hala istihdam yapılıyor”

Beyarmudu Kooperatifi’nde yaşananlardan tüm köylünün rahatsız olduğunu da savunan Kafa, batmak üzere olan kooperatife hala istihdam yapıldığını da sözlerine ekledi.

 

 

Yeni Lefke Kooperatifi Kredi Şirketi’nde başka hesaba para geçirildi

Yeni Lefke Kooperatifi’nde de yasa dışı ve usulsüz icraatlar yapıldığını dile getiren Lefkeli bir kaynak,  diğer kooperatiflerde yaşanan usulsüzlüklerin Lefke Koooperatifi’nde de gerçekleştiğini ileri sürdü.

 

“Yeni Lefke Kooperatifi’nde kredilerin %30’u batmış durumda” 

Yeni Lefke Kooperatifi’nde kredilerin yüzde 30’unun batık olduğunu savunan kaynak, Merkez Bankası denetimlerinin acilen kooperatifler üzerinde etkili olması gerektiği görüşünü dile getirdi.

 

“Elçilik de kooperatiflerdeki usulsüz icraatlardan rahatsız”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa  Büyükelçiliği’nin de kooperatiflerdeki icraatlardan rahatsızlık duyduğunu dile getiren kaynak, “Elçilik de kooperatiflerdeki batık paralardan ve  usulsüzlüklerden oldukça rahatsız. Elçilik küçük kooperatiflerin kapatılması, diğerlerinin de bankacılık sistemine geçmesi taraftarı” dedi.

 

“Çek defteri verme yetkisi olmazken, veriyor”

 Lefke kooperatifinin kredi şirketi konumunda olduğunu söyleyen kaynak, “Kredi şirketi konumunda olan bir yapı çek defteri veremez. Ancak Yeni Lefke Kooperatif Kredi Şirketi çek defteri vermektedir” ifadelerini kullandı.

 

Lefke Kooperatifi’nde yönetim kurulu ve denetçilerin çarkı çeviremediğinden de söz eden kaynak, “Kooperatifte çalışanlar da bazı usulsüz işlere imza attılar. Hatta bir olay davalık oldu. Bir başkasının adına kesilen çek, başka birinin hesabına geçirildi. Bu olayın davası da görülmüş ve işlemi gerçekleştirenler hakkında yasal işlem başlatılıp, sonuçlandırılmıştır. Bu yapılan düpedüz dolandırıcılıktır” diye konuştu.

 

“Mukkayitlerin teftiş raporu yönetim kuruluna verilmiyor”

Mukkayitlerin teftiş raporlarının kooperatif yönetim kuruluna sunulması gerektiğini anlatan kaynak, bunun da yapılmadığının altını çizdi. Çoğu kredilerin ipoteksiz verildiğini savunan aynı kaynak, kooperatiflerin yolgeçen hanına döndüğünü savundu.

 

“Kooperatifler siyasi rant kapısı olarak görülüyor”

Kooperatiflerin siyasi baskı altında işleyişini sürdürdüğünü  ifade eden kaynak, “Siyasi baskı altında olan köy kooperatifleri siyasi rant kapısı olarak görülmektedir. Bu nedenle siyasi eksende birçok partizanca istihdam yapılmaktadır. Bu da sonuç olarak deneyimsiz ve iş bilmez kişilerin sırf oy uğruna istihdam edilmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

 

Borçlarda yapılanmaya gidilmesi için uyarı…

Kooperatiflerin Merkez Bankası denetiminden korktuğu için, mukayyitliğin uyarısı ile borçlarda yeniden yapılandırılmaya gidildiğinden söz eden kaynak, Mukkayitliklerin kooperatiflerdeki icraatlar için rapor hazırlayarak, kooperatiflere dağıttığı ve kendilerini düzeltmelerini istediğini dile getirdi.

 

 

Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi’nde ölen kişinin parasına el konuldu

Öte yandan daha önce gazetemize ulaşan Paşaköylüler de Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi’nde yasa dışı ve usulsüz olaylar gerçekleştiğini ileri sürmüş, yetkililerin duruma müdahale etmesini istemişti. Yine Paşaköy’den gazetemize ulaşan bir köylü, süt paraları ve teşviklerin hala ödenmediğini ifade ederek, paraların nereye gittiğini merak ettiklerini söylediler.

 

 Paşaköy’de 2 milyon TL kayıp

Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi’nde yaşandığı iddia edilen usulsüzlükler köy halkını huzursuz etmeye devam ederken, önceki yönetim zamanında devredilen yaklaşık 2 milyon TL’lik paranın da hala ortada olmadığı iddia edildi.

 

“Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi batmış durumdadır”

Yine daha önce emekli olan ve parasının hesabını tutamayan bazı Paşaköylülerin, maaşlarında kesintiye gidildiğini de iddia eden köy halkı, “Parasının hesabını tutamayan birçok yaşlıya eksik ödeme yapıldı. Kimisine de yapılmadı. Bu paralar kimlerin hesabına gidiyor. Kasada eksilen parayı tamamlamak için tefecilerden borç alıyorlar ancak ödemeler eksik ya da yapılmıyor. Paşaköy Köy Kalkınma Kooperatifi batmış durumdadır. Paramızı alamıyoruz, yetkililer acilen kooperatifi incelemeye almalı” demişti.

 

“Ölen insanların parasına el konuluyor”

Tüm bu yaşananlara ek olarak maaşların doğru dürüst yatmadığı Paşaköy Kooperatifi’nde birçok yasa dışı işlemin daha yapıldığı öne sürüldü. Vefaat eden bazı kişilerin kooperatifteki paralarına el konulduğunu savunan Paşaköylüler, “Ölen insanın parasına el konuldu ve paranın kişinin yakınları tarafından çekildiği iddia edildi. Para alınmadı. Paraya kooperatif el koydu” dedi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.