1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KOPARILAN LALELERE 2 ASGARİ ÜCRET CEZA
KOPARILAN LALELERE 2 ASGARİ ÜCRET CEZA

KOPARILAN LALELERE 2 ASGARİ ÜCRET CEZA

Koparılan lalelere 2 asgari ücret ceza

A+A-

Geçitköy bölgesinde, nesli tükenmek üzere olan ve koruma altına alınan Medoş lalelerini kopardığı belirlenen aile, polis tarafından soruşturuldu.

Fehime ALASYA

Geçitköy bölgesinde nesli tükenmek üzere olan ve kesilmesi yasak olan Kıbrıs Lalelerini topladığı belirlenen ve görüntüleri sosyal medyaya düşen bir aile, duyarlı vatandaşlar tarafından engellenmeye çalışılsa da başarılı olunamadı. Onlarca lale göz göre göre kopartıldı, toplanıp eve götürüldü… Konu polisin bilgisine ulaştı, gerekli girişimler yapıldı. İncelemenin ardından kimlik tespiti yapıldığını ve aileye ceza kesildiğini belirten Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, bu olayların önüne geçmek için koruma altındaki türlerin bilgilendirmesini de arttıracaklarını ifade etti.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, çiçekleri toplayan çocuk ve ailenin defalarca uyarıldığı, tüm uyarılara rağmen aldırış etmeden yine de çiçekleri koparmaya devam ettikleri belirtildi.

Bu üzücü olayda, çevrede çiçeklerin toplanmaması gerektiğine dair hiçbir bilgi verici veya uyarıcı levha bulunmamamsı da gündeme gelirken, en büyük tepkiyi de ailenin tüm uyarılara rağmen aldırış etmemesi topladı.

2014 yılından itibaren koruma altına alınan lalelerin toplanması yasak olup, cezası ise iki asgari ücrettir.

Dün sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, Geçitköy bölgesinde bir ailenin nesli tükenmek üzere olan ve koruma altına alınan lalelerden toplaması, başta çevre örgütleri olmak üzere birçok kesimin tepkisini topladı.

Bir yandan koruyup yatmaya çalışanlar, diğer yanda bilinçsizce yok edenler…

Kıbrıs’a özgü endemik bir lale olan, zambakgiller familyasından olan Kıbrıs lalesi (Tulipa cypria), halk arasında Medoş Lalesi olarak da biliniyor. Uzun yıllardır adada yetişen bitki, soğanı ile değil, tohumu ile çoğalıyor. Adanın kuzeyinde Tepebaşı köyü ve Avtepe köyü civarında, güneyinde ise Akama yöresinde yetişen çiçek için her yıl Mart ayında, Kıbrıs lalesi adına Tepebaşı ve Avtepe köyünde Lale Festivali düzenlenmektedir.

Bir yandan festival ve çeşitli etkinliklerle Kıbrıs Lalesi’ne olan ilgi ve bilinci arttırmaya çalışırken, diğer yandan da bu denli bilinçsiz ve duyarsızca katliamlar yapılması, büyük tepkiye neden oldu.

Sosyal medyada, olay anlatılırken yapılan paylaşımda fotoğrafların yanı sıra şu ifadelere yer verildi:

“Bugün yolumuz Geçitköy Barajı taraflarına düştü. Daha arabayı park eder etmez kucağında toplanması yasak, cezası da 2 asgari ücret olan MEDOŞ LALELERİ ile yürüyen ufaklığı ve ailesini gördük. "Heey, onları toplamak yasak" dedim, "biliyorum" deyip yoluna devam etti. Yan taraftan diğer bir aile "bunlar ne ki, daha da fazlasını topladılar, biz de uyardık, polisi de aradık bekliyoruz" dediler. Hatta aileye de söylemişler "bunları kesemezsiniz koruma altındalar" diye, onlar da "ne olmuş yani, ovanın içinde daha çok var" deyip toplamaya devam etmişler.
Biz konuşaduralım, onlar fotoğrafta gördüğünüz kiralık arabaya binip uzaklaştılar. Polis aslında çok yakında, birkaç yüz metre ileride idi ama yeni gerçekleşmiş bir trafik kazasını rapor etmekle meşguldü diye yetişemedi. Kiralık araba plakasından bulunamaz mı bu doğa katliamcıları?!”

Öte yandan yapılan bu paylaşımın altına onlarca yorum geldi. Lalelerin kopartılmaması ve bu doğrultuda bilgi verici işaretler konulması gerektiğinde uzlaşan onca kişi, caydırıcı ceza uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

“Bu tarz olayların yaşanmasını engellemeye çalışacağız

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, yaptığı açıklamada şahsın tespit edildiğini ve gereken cezanın kesildiğini dile getirdi. Aktolgalı, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, bu tarz olayların yaşanmaması için koruma altındaki türlerin bilgilendirmesini de arttıracaklarını kaydetti. Aktolgalı, “Konu bize ulaştı, plaka tespiti yaptık, kişi de tespit edildi. İlgili kişi ile görüştük, iki asgari ücret ceza ayazdık. Ceza ödenmezse konu mahkemeye gider. Biz çevre dairesi olarak üzerimize düşeni yaptık. Koruma altındaki türlerin bilgilendirmesini de arttırıp bu tarz olayların yaşanmasını engellemeye çalışacağız. Bu yaşananlar bizleri de derinden üzdü…” dedi.

Konu bölge karakolunun da bilgisi dâhilinde…

Çamlıbel Karakolu’ndan alınan bilgide ise olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü ve gerek mercilerle iletişim içerisinde oldukları bilgisi alındı. Verilen bilgide plaka tespiti yapıldığı, aracın kimin kullanımında olduğunun ise araştırıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Konu Çevre Dairesi’ne iletildi. Şahıs tespit edilip, gereken neyse yapılacaktır” denildi.

Yenidüzen

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.