1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KORSAN TAKSİCİLİK YENİ EK GELİR KAPISI OLDU
KORSAN TAKSİCİLİK YENİ EK GELİR KAPISI OLDU

KORSAN TAKSİCİLİK YENİ EK GELİR KAPISI OLDU

Ekonomik koşullardan dolayı yapılan ek işler arasında “korsan taksicilikte” girdi. Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay, öğrenciler başta olmak üzere bazı meslek grupların da bu işi yaptığını söyledi.

A+A-

Ekonomik koşullardan dolayı yapılan ek işler arasında “korsan taksicilikte” girdi. Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay, öğrenciler başta olmak üzere bazı meslek grupların da bu işi yaptığını söyledi.

Ekonomik koşullardan dolayı yapılan ek işler arasında “korsan taksicilikte” girdi. Üniversite öğrencileri, muhasebeciler, hemşireler, İngilizler, hatta bazı taksiciler dahi korsan taksiciliğe başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay taksicilik sektörünün “korsan taksi” darbesi yediğini söyledi. Üniversite öğrencilerinin ulaşımının “Korsan taksicilerin” tekeline girdiğini belirten Gözay, “Üstelik yine korsan taşımacılığı öğrenciler kendileri yapıyor. Ya özel araçlarını kullanıyor ya da araç kiralıyor. Sadece öğrenciler değil, aralarında hemşire, muhasebeci gibi meslek sahibi olanlar da ek iş olarak korsan taksicilik yapıyor”dedi. Gözay, bazı kişilerin mesai saatleri bittikten sonra özel araçları ile korsan taksicilik yapmaya çıktığını söyledi.

KORSAN TAŞIMACILIK EK İŞ OLARAK YAPILIYOR

Taksi işletmeciliği ve şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan kesimin korkulu rüyası olan “korsan taksicilik” ek gelir kapısı oldu. T izni almadıkları ve vergi vermedikleri için daha ucuza yolcu taşıyabilen korsan taksiler, özellikle öğrenci ulaşımını sağlıyor. İddialara göre, kendi şahsi araçları ile özellikle öğrenci kesiminden oluşan yolcuları taşıyan korsan taksilerin Lefkoşa ve Mağusa’da sayıları giderek artıyor. Cep telefonu ile müşterilerine ulaşan ve araçlarına aldıkları müşterileri ön koltuğa oturtup, arkadaşı gibi gösteren korsan taksilerin tespiti de oldukça zor oluyor. Korsan taksiyi tercih edenler ise daha ucuz ulaşım sağladıkları için yasalara aykırı olmasına rağmen bu duruma göz yumuyor ve sürekli bu taksilerle ulaşımı sağlıyor.

ÖĞRENCİSİNDEN HEMŞİRESİ’NE HERKES KORSAN OLDU

Korsan taksiciliği ise genellikle öğrenciler, ülkede yaşayan İngiliz uyruklu kişiler ve belli bir mesai saatine kadar çalışan kişilerin yaptığı öne sürülüyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay taksicilik sektörünün “korsan taksi” darbesi yediğini söyledi.Korsan taksiciliğe karşı önlem alınması için Başbakan,İçişleri ve Maliye Bakanları ile görüştüklerini ifade eden Gözay sözlerini şöyle sürdürdü: “Korsan taksicilik giderek yaygınlaşıyor.Özellikle üniversite öğrencilerinin ulaşımı korsan taksilerin tekeline girdi.Üstelik yine korsan taşımacılığı öğrenciler kendileri yapıyor.Ya özel araçlarını kullanıyor ya da araç kiralıyor. Sadece öğrenciler değil, aralarında hemşire, muhasebeci gibi meslek sahibi olanlar da ek iş olarak korsan taksicilik yapıyor.”Gözay, bazı kişilerin mesai saatleri bittikten sonra özel araçları ile korsan taksicilik yapmaya çıktığını söyledi.

ÖNCE BİZ ŞİMDİ ONLAR DARBE VURDU

Taksi şoförlerinin bile özel araçları ile korsan ulaşım sağladığını, korsan taksiciliğin önüne geçilemez bir şekilde yaygınlaştığını ifade eden Gözay şunları söyledi“ Daha önce polis ile birlikte denetimler yapıyorduk. Denetçiler arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Sigortalar Dairesi’nden görevli memurlar vardı. Denetçi kartımızı takıp, korsan ulaşım sağlayanları tespit ediyorduk. Özellikle Metehan Sınır Kapısı’na özel araçları ile Güney Kıbrıs’a yolcu taşıyan İngiliz ve KKTC vatandaşı birçok kişiyi tespit ettik. Ancak geçmiş hükümet denetim yapmamızı engelledi. Hâlbuki denetimler sayesinde korsana biz darbe vurmuştuk, şimdi ise onlar bize darbe vurdu.”

KORKULARI KALMADI

Türkiye’de hem korsan taksiye binen hem de bu işi yapana ceza kesildiğini ifade eden Gözay,bu uygulama ile oradaki korsan taşımacılığın asgari düzeye indirildiğini, Kuzey Kıbrıs’ta da etkin cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Tüzük hazırlandığını ve ilgili bakanlıklara gönderildiğini belirten Gözay, “Daha önce korsan taksicilik yapanların araçlarına el konuluyordu. Şimdi bu uygulamada kaldırıldı. Oysaki araca el konulması suçu önlemede etkin bir yöntemdi. Korktukları için yapmaya cesaret edemiyorlardı. Şimdi ise meydan boş kaldı” dedi.

TALEPLER İLETİLDİ

Gözay hükümete taleplerini ilettiklerini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel araçlarla taşımacılığı düzenleyen yasanın onaya sunulmasını, İzin Kurulu’nun ivedi bir şekilde kurulmasını, denetleme kurulunun polis ile birlikte yeniden aktif hale getirilmesini, mazottaki fonun indirilmesini, devir işlemlerinde vergi oranının yüzde 16’dan yüzde 5’e düşürülmesini kiralık araçların taksi olarak kullanılmasını önlemek için tedbir alınmasını talep ettik. Bu taleplerimizin yerine getirileceğine dair hükümetten söz aldık. Şimdi kurultayın bitmesini bekliyoruz.”

FON DÜŞERSE FİYATTA DÜŞER

Özellikle rıhtım ve gümrük harçları ile mazottaki fonda indirim yapılmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Gözay, bunlarda iyileştirme olması halinde taksi ücretlerinde düşüş olacağını ifade etti. Gözay,fonlarda indirim yapılması halinde hem kamu araçlarının hem de taksilerin daha uygun taşımacılık yapacağını ve böylece toplu taşıma araçlarına rağbetin artacağını dile getirdi.

BU EYLEM BAŞKA EYLEM

Gözay,taleplerini kabul edilememesi durumunda ise eylem yapacaklarını söyledi. Gözay, “Sorunlarımız çözülmezse eylem yapacağız. Bizim eylemimiz geçtiğimiz gün elektrik zammına karşı yapılan eylem gibi olmayacak. Sendikalar ile Sivil Toplum Örgütleri’nin yaptığı düğün gibi eylem değil, tüm trafiği kilitleyecek bir eylem olacak” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.