1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KÖYDÜ KASABA OLDU!
KÖYDÜ KASABA OLDU!

KÖYDÜ KASABA OLDU!

Hamitköy'ün nüfusu 8 bini geçti!

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta en çok göç alan bölgelerin başında gelen Hamitköy’de, 1974 öncesi 600 olan nüfus, bugünlerde 8 binin üzerine çıktı

Çiğdem Aydın

Başkent Lefkoşa sınırları içerisinde yer alan ve son yıllarda Kuzey Kıbrıs’ta en çok göç alan bölgelerin başında bulunan Hamitköy’de 1974 öncesi 600 olan nüfus, bugünlerde 8 binin üzerine çıktı.

Hamitköy’de yaşanan konut ve nüfus patlaması beraberinde bazı sorunları da getirdi. Türk tapulu olduğu için insanların tercih ettiği Hamitköy’de temizlenmeyen yabani otlar ve hurda araçlar çirkin bir görüntü yaratıyor, yolları ise köstebek yuvasını andırıyor. 

Diyalog’a konuşan HamitköyMuhtarı Feyzullah R. Bostancı, altyapı eksikliği nedeniyle sorunlarla boğuştuklarını söyledi.

Muhtar Bostancı, köydeki nüfusun artmasının yanında geçimsiz olan toprak nedeniyle lağım sularının yollara taştığını anlattı.Kanalizasyon için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Feyzullah R. Bostancı, “Halkımızın vidanjöre her lağım sularını çektirmek için cebinden 150 TL çıkıyor. Bu köyün sağlam yolu yok. 38 kilometrelik su hattı döşendi köye bu durumda 38 kilometrelik de ol istiyoruz demektir” dedi.Köylerinin artık bir kasabaya dönüştüğünü ve 8 bin nüfusa dayandığını söyleyen Bostancı, devlet ve belediyeden daha fazla hizmet beklediklerini belirtti.

24 yıldır Hamitköy’demuhtarlık yapan Feyzullah R. Bostancı’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Soru: 1974 öncesi Hamitköy’ün nüfusu neydi, şu an nedir? 

Yanıt: 1974 öncesi Hamitköy’ün nüfusu 600 kişi civarındaydı,şu anda 8 bin nüfusumuz var. Arsalar satıldıkça yabancılar da geldi ve nüfus arttı. Bunların tümü asıl Hamitköy’den gelme değiller.

Soru:Arsa fiyatları nedir? 20 yıl önce neydi şimdi ne oldu? 

Yanıt: 1974 öncesinde dönümü 100 Kıbrıs Lirasına giderken şimdi 100 bin TL’ye gidiyor. Hamitköy Türk koçanlı olan bir bölge. Madem toprak var, büyümeye devam edecek. Şu anda Hamitköy’ün yarısı hala boş.Doğu batı uzantısı boş ve arsalar var yerleşime müsait. 

Soru:8 bin nüfuslu olan Hamitköy’ün daha fazla büyüme kaldırabileceğini düşünüyor musunuz? 

Yanıt:Hamitköy’ün yüz ölçümü 10,5 kilometre alan büyük o yüzden daha fazla büyüyebilir. 

Soru:Altyapılar ve benzeri alanlarda sıkıntılar yok mu? 

Yanıt: Altyapıları eksik. Bugün Hamitköy’de öncelikli kanalizasyon olması gerekiyor.Toprak geçirimsiz olduğundan dolayı lağım suları yollarda gidiyor. Şu anda birçok bölgemiz yerleşim olan yerler kanalizasyonsuzdur, kuyu usulüdür. Böyle olunca da sıkıntılar çok büyük. Belediye parça parça yapmaya çalışıyor. Her yıl az az yapılıyor ama yeterli değil. En büyük sorunumuz kanalizasyon, yollar, içme suyu deposu da şu anda problemli. Bu depo iki gözden oluşuyor. Deponun yarısını kullanıyoruz şu anda. Diğerinde problem var su temin edemiyoruz. Bazı noktalar bu yüzden susuz. 

Kanalizasyon meselesine gelince insanlar her ay 150 TL vidanjör parası ödemek zorunda kalıyor. Belediye bir ara abone yapmıştı daha düşük ücretle ama çok fazla talep olduğunu görünce onların da araçları yetmedi, iş yine özele kaldı. Halk cebinde her ay 150 TL vidanjör parası ödemek zorunda şu anda. Kanalizasyonun yüzde 10’luk bölümü yapıldı şu anda. Bu defa da yollarda çökmeler oldu ve yapılmadı öyle kaldı. Diğer yüzde 90’lık bölümlerdeki yollarda da ciddi eğrilikler ve çökmeler var. Durmadan yamalama yapılıyor. Bir kış geçiriliyor ardından yine aynı şekilde her yıl yama yama yapılarak geçiriyorlar. Bu köyün sağlam yolu yok. 38 kilometrelik su hattı döşendiği zaman köye bu durumda 38 kilometrelik de ol istiyoruz demektir.

Soru:Kanalizasyon problemi kaç yıldır devam ediyor? 

Yanıt: Annan Planı ortaya çıktıktan sonra baş gösteren bir sorun oldu bu sorun ve de artarak devam ediyor. Hamitköy’de yüzde 10 kanalizasyon var yüzde 90’u hala kanalizasyonsuz. 

Soru: Peki burada yerleşik olan insanlar ne ile geçiniyor?

Yanıt:Burada yaşayanları çoğu memur, yüzde 50’si de emekliden oluşuyor. Geriye kalanlar da yüzde 15’i kadar da esnaf. Yüzde 5’lik bir kısım da hayvancılık yapıyor, belki de daha az.

Soru: Hayvancılıktan geçinen kişilerin yaşadığı sıkıntılar var mı? 

Yanıt: Az bir kesimin ağıl problemi var, ağılları olanların su problemi var, bu sıcakta hayvanlar susuz kalıyor. Barajdan su alınsa hayvanlar zehirlenir veya düşük yapar bu kez öyle bir çare de bulunmaz. Ama hayvancının en büyük sorunu su. Belediye suyu 2,30’dan alıyor. Hayvancılık Dairesi depo yapacak bizim depodan su onlara pompayla verecek 2,30’un üzerine bir elektrik maliyeti daha binecek, belediye hiç kar etmezse kaça mal olacak tonu? Hayvancı zaten mağdur 3,50 ye de alsa bu işin altından kalkamaz.

Soru: Bu köyün başka ne tür problemleri vardır?

Yanıt:Yeşil alanlarımız yok parklarımız yok ailelerimizi alıp eşimizle dostumuzla çoluğumuz çocuğumuzla gidip oturabileceğimiz, belki yemek yiyeceğimiz, bir şeyler içebileceğimiz, yürüyüş yapabileceğimiz, yeşil parklarımız veya tesislerimiz ne yazık ki yok. Bu söylediğim tabi genel bir problemdir Hamitköy’ün sorunları. Hamitköy barajının yakınlarına bir mesire yapılacaktı.Belediye proje çıkaracaktı, TC Yardım Heyetinden para istenecekti ama unutuldu o da yapılmadı.

Soru:Hamitköy’de ev kiraları ne kadar?

Yanıt:Hamitköy son dönemlerde Afrika kökenli öğrencileri de ağırlıyor. Ev kiraları en az 250 Sterlinden başlıyor. Merkezi olduğu için avantajlı bir bölgedir Hamitköy. Ama ne yazık ki yöneticiler değerini bilmiyorlar. Kerpiçten birkaç tane ev vardı onlar da yıkıldı. Suç oranı Hamitköy’de pek fazla değil. Birkaç kişi onlar da yabancılar uyuşturucudan yakalandı.

Soru: Hamitköy’den çıkan ünlü var mı? 

Yanıt: Hamitköy’den yerli ünlü hiç çıkmadı. Bir vekil var o da Mehmet Çakıcı ama o yolun aşağısında kalıyor arada yukarıya da uğrar. 

Soru: Kaç yıldır muhtarsınız?

Yanıt: 24 yıldır muhtarlık yapıyorum. Arada rakip çıktı ama seçildim.

Diyalog

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.