1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTÖS: ''5 KASIM'DA GREVE GİDİYORUZ''
KTÖS: ''5 KASIM'DA GREVE GİDİYORUZ''

KTÖS: ''5 KASIM'DA GREVE GİDİYORUZ''

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen eksikliği bulunan 15 ilkokuldaki sorunların çözümü için adım atmaması halinde, 5 Kasım Salı günü bu okullarda uyarı grevlerine başlayacağını bildirdi.

A+A-

SORUN ÇÖZÜMLENMEZSE KTÖS SALI GÜNÜ 15 OKULDA GREV YAPACAK

ELCİL: “ÖĞRETMEN EKSİKLİKLERİNİN NEDENİ SİYASİDİR”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen eksikliği bulunan 15 ilkokuldaki sorunların çözümü için adım atmaması halinde,  5 Kasım Salı günü bu okullarda uyarı grevlerine başlayacağını bildirdi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yazılı açıklamasında, öğretmen eksikliği ve sıkıntıların yaşandığı söz konusu okulların; Yedidalga İlkokulu, Güzelyurt Barış İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Lapta Anaokulu, Alayköy İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Mehmetçik İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Paşaköy Eşref Bitlis İlkokulu, Değirmenlik İlkokulu, Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Necati Taşkın İlkokulu ve Arabahmet İlkokulu olduğunu kaydetti.

Elcil, Kıbrıslı Türklerin mücadele ederek kazandığı demokratik, sosyal, ekonomik hakların gasp edilmeye ve kültürel, kimliksel, din algılayışı ile sosyal anlamda dönüştürülmeye çalışıldığını savundu.

Kıbrıslı Türklerin eğitim hakkının da olumsuz etkilendiğini, eğitimin devlet eliyle “alınıp satılır” bir metaya dönüştürüldüğünü öne süren Elcil, kamusal okulların yıpratıldığını özel okulların ise semirtildiğini ileri sürdü.

Elcil, eğitime bütçeden ayrılan payın yüzde 75'inin özel veya vakıf üniversitesi ve özel okullara teşvik, hibe kalemleri ile verilirken, kalan yüzde 25 ile öğretmen ve Eğitim Bakanlığı çalışanlarının maaşlarının ödenmesi, öğrencilerin burslarının ödenmesi, taşımacılık yapan otobüs şirketlerinin ödenmesi, okullarda tamirat yapan inşaat şirketlerin ödenmesi, kitap ve mefruşatların ödenmesinin hedeflendiğini savundu.

Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın da “bütçe disiplini” adı altında Kıbrıslı Türklerin parasız eğitim hakkına ve öğretmenlerin demokratik, özlük ve ekonomik haklarına “saldırmayı” görev bilmesinin bardağı taşırdığını ifade eden Elcil şöyle devam etti:

“Sendikamızın sabır ve iyi niyetle sorunların çözümü için yürüttüğü çalışmaları karşısında, eğitimde tasarruf mantığı ile hareket eden gerici bir zihniyetin olması artık kabul edilemez.

Birleştirilmiş sınıflı okullarda çalışan öğretmenlerin emeğinin karşılığının ödenmemesi, müdürsüz okullarda yönetimin yükünü çeken sorumlu öğretmenlerimizin emeğinin hakkının karşılığının ödenmemesi, 2011 ve sonrası göreve giren öğretmenlerin başta hazırlık ödeneğinin ödenmemesi ve tüm öğretmenlerle aynı işi yapmalarına karşın emeklerinin karşılığını her ay yüzde 40 eksik alması, 2013'de göreve başlayan öğretmenlerin kadrolu değil, geçici statüde göreve başlaması artık kabul edilemez.

Kalabalık sınıfların bölünmesi ve öğretmenlerin ders yoğunluklarının azaltılması için öğretmen verilmemesi, emekliye ayrılan, yurtdışına öğrenime giden, ödeneksiz, hastalık veya doğum iznine ayrılan öğretmenlerin yerine Öğretmenler Yasası'nın aksine davranıp öğretmen yetkilerinin verilmemesi kabul edilemez.

Çocuklarımızın okullardaki öğretmen eksikliği nedeniyle fırsat eşitsizliğine uğraması artık kabul edilemez.”

Elcil, Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın eğitim alanına uyguladığı yaptırımların siyasi bir tavır olduğunu da öne sürerek, özel okullara öğrenci kaydırma anlayışı taşıdığını ve öğretmenden intikam alma zihniyetinde olduğunu iddia etti.

Yedidalga İlkokulu, G.Yurt Barış İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Lapta Anaokulu, Alayköy İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Mehmetçik İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Paşaköy Eşref Bitlis İlkokulu, Değirmenlik İlkokulu, Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Necati Taşkın İlkokulu ve Arabahmet İlkokulu'ndaki öğretmen eksikliklerinin bilinçli olarak giderilmemesinin de aynı zihniyetin ürünü olduğunu savunan Elcil, “Eğitim Bakanlığı ise sorunların çözümsüzlüğüne sessiz kalarak, bu zihniyete onay vermektedir” dedi ve şunları kaydetti:

“Bu anlamda, eğitimin elzem hizmetler sınıfında olduğunu iddia eden ve dilinden eğitimde reform kelimesini düşürmeyen CTP/BG-DP/UG Hükümeti'nden sorunların çözümü için adım atmasını beklemekteyiz.  Sorunların çözümü için adım atılmaması halinde, KTÖS 5 Kasım Salı gününden itibaren önceden belirleyeceğimiz okullarımızda uyarı grevlerine başlayacaktır.

Okullarımızın sahipsiz olmadığını hatırlatır, bilimsel, demokratik, parasız eğitim mücadelemize her koşulda devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.