1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTÖS, KTOEÖS VE DAÜ-SEN BASIN TOPLANTISI
KTÖS, KTOEÖS VE DAÜ-SEN BASIN TOPLANTISI

KTÖS, KTOEÖS VE DAÜ-SEN BASIN TOPLANTISI

Ortak bildiri okundu

A+A-

3 SENDİKA 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDENİYLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK ETKİNLİKLERİ AÇIKLADI

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) basın toplantısı düzenleyerek, ortak bildiri okudu ve 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü nedeniyle gerçekleştirilecek etkinlikleri açıkladı.

Sendikalar, öğretmenlerin toplumun aydınlık yüzü olduğu ve bu gerçekten hareketle evrensel değerlerin, barışın, kardeşliğin, insan hakları ve demokrasiye saygının yerleşmesi için uğraş ve mücadele verdiğini kaydettiler.

Sendikalar, her türlü gericilik ve yobazlığa karşı da dik durmaya devam edeceklerine de dikkat çektiler.

KTÖS Lokalinde düzenlenen toplantıda, KTÖS Genel Sekreteri Şenel Elcil, KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve DAÜ-Sen Başkanı Ulaş Gökçe’nin imzasıyla hazırlanan ortak basın bildirisini KTOEÖS Örgütlenme Sekreteri Aziz Selengin Okudu.

Toplantıda, ilk konuşmayı KTÖS Genel Sekreteri Şenel Elcil yaptı. Konuşmaların ardından örgütlerin ayrı ayrı gerçekleştireceği etkinlik programları okundu.

ORTAK 2 ETKİNLİK

Hafta boyunca örgütlerin ortak iki etkinlik düzenleneceği belirtilen basın toplantısında, bunlar hakkında bilgi verildi.

Ortak etkinliklerden ilki, aynı zamanda WFTU Dünya Eylem Günü de olan 3 Ekim Perşembe günü saat 16.00’da Ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde Umut Bozkurt ve Andreas Dimitriou’nun konuşmacı olarak yer alacağı   “Eğitim ve Sağlık” Konferansı olacak.

4 Ekim Cuma günü ise aynı yerde saat 18.00’de 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Resepsiyonu gerçekleştirilecek.

Her iki etkinlik de, KTOEÖS, KTÖS, DAÜ-SEN, OELMEK, OLTEK ve POED’in katılımıyla gerçekleştirilecek.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün 36 milyon üyesi bulunan Eğitim Enternasyonel’in ilan ettiği , çeşitli etkinlikler yapılan gün olduğunu anlattı.

Kendilerinin bu günde kutlama yapmadıklarını ifade eden Elcil, bu günde öğretmenin ve kamusal eğitimin önemini vurgulamak için, bilimsel, parasız, demokratik nitelikli eğitimin temel insan hakkı olduğunu hatırlatmak için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Kıbrıs’ın Kuzeyinde örgütlü sendikalar olarak çeşitli etkinlikler yapmayı planladıklarını ve hafta boyunca bu konuda çalıştıklarını belirten Elcil, eğitimin tüm dünyada en çok tartışılan ve siyasetin de en çok istismar ettiği konuların başında geldiğini vurguladı.

Elcil, “Adanın Kuzeyinde öğretmen eksiklikleri, yeni göreve başlayan öğretmenlerin maaşlarının geriletilmesi, haklarının budanması, kötü çalışma şartları ve en önemlisi AKP’yle gelen yobazlık ve gericiliğin ülkemize sirayet etmesi gündemimizde yer alan sıcak konulardır” dedi.
BU haftayı önemli mesajların verildiği bir hafta olarak gördüklerini belirten Elcil, düzenleyecekleri etkinliklere Güney’den de katılımlar olduğunu belirtti.

SELENGİN

KTOEÖS Örgütlenme Sekreteri Aziz Selengin de toplantıda ortak bildiriyi okudu. Selengin, eğitimin üzerinde en çok konuşulan, en çok tartışılan, toplumları bulundukları düzeyden daha ileriye götüren bir süreç olduğunu belirterek, her ülkede eğitimin gündemin birinci maddesini oluşturduğunu bununla birlikte siyasetçilerin de en çok istismar ettiği konu olduğunu söyledi.

“Eğitimin ruhu öğretmendir” diyen Selengin, öğretmensiz eğitimin olamayacağı gerçeğinin yanında, öğretmenlerin tüm meslekleri yetiştirenler olduğu için, öğretmenliği diğer mesleklerden ayıran en önemli unsurun evrensellik olduğunu kaydetti.

Selengin, dünyada yaklaşık 80 milyon eğitimci ve öğretmen olduğunu ifade ederek, bu öğretmenlerin 36 milyonunun Eğitim Enternasyoneli adı altında örgütlenmiş olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler ve UNESCO’nun 5 Ekim 1966 yılında öğretmenliğin statüsü belgesini kabul ettiğinden dolayı 1992 yılından beri tüm dünyada 5 Ekim’in Dünya Öğretmenler Günü olarak eğitimin ve öğretmenlerin önemini vurgulamak için etkinliklerle kutlandığını belirten Selengin, “Dünyadaki ekonomik kriz bahane gösterilerek toplumların geleceğini çok yakından ilgilendiren eğitim konusunda olumsuz birçok adım atılmaktadır. Ekonomik tedbir adı altında eğitime ayrılan bütcelerin azaltılması, öğretmen maaşlarının düşürülmesi, okulların kapatılarak birleştirilmesi, çalışma saatlerinin ve mesailerin artırılması, esnek ve güvencesiz çalıştırma, öğretmenlerin işten durdurulması son dönemde en çok görülen uygulamalar olmakla beraber, özel okulların teşvik edilerek eğitimin paralı hale getirilmesi de en büyük tehlikelerden bir tanesidir” şeklinde konuştu.

Selengin “Nitelikli ve parasız” eğitimin temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, “Eğitim toplumların geleceğini şekillendiren şey olduğundan dolayı ülkemizdeki kukla yönetim anlayışı Kıbrıs Türk toplumunun geleceğini tehlikeye atan arayışlar içine girmiştir” dedi.

Eğitim bütçesinin yüzde 75’inin özel okullara ve özel üniversitelere gittiğini ifade eden Selengin,  öğretmen ihtiyacı “para yok” gerekçesi ile karşılanmazken, okulların öğretmensiz olarak açılmasının gündemde olan bir konu olduğunu söyledi.

Selengin, “öğretmenlerin güvencesiz geçici statüde çalıştırılması, toplu sözleşme yapılması gereken üniversitelerde sendikalaşmaya ve toplu sözleşme hakkına saygı gösterilmemesi, yeni göreve başlayan öğretmenlerin maaşlarının yüzde 40 oranında düşürülmesi, okullara ve altyapıya önem verilmemesi ortada dururken milliyetçi ve şöven eğitimin yanı sıra artık gericiliğin ve yobazlığın eğitime girmesi için özel uğraş verildiğini” de ileri sürdü.

Selengin, bu yıl 63 okulun tamiratı ve yeni bina ilaveleri için 11 milyon TL ayrılırken, bir cami için 22 milyon TL verilmesinin bunun en güzel örneği olduğunu savunarak, “ Yobazlık ve gericilik demokratikleşme adı altında topluma devlet eli ile dayatılmakta ve Kıbrıs Türk toplumuna yeni bir şekil verilmeye çalışılmaktadır” dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.