1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KULLANILAN İLAÇ ÇEVRE DOSTU"
"KULLANILAN İLAÇ ÇEVRE DOSTU"

"KULLANILAN İLAÇ ÇEVRE DOSTU"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Orman Dairesi, ülkedeki ormanları korumak amacıyla “çamkese böceği” zararlısıyla havadan biyolojik mücadele programına başladı.

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Orman Dairesi, ülkedeki ormanları korumak amacıyla “çamkese böceği” zararlısıyla havadan biyolojik mücadele programına başladı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada,  programın, ormana, orman yangınlarına göre 5 kat daha zararlı olan “çamkese böceği”ne karşı başlatıldığı ifade edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ormanlarını kurtarmak üzere başlatılan çevre dostu “biyolojik larvasit” ile havadan mücadele çalışması için kullanılacak helikopter adaya gelerek ilk test uçuşunu gerçekleştirdi.

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu programla ilgili olarak yaptığı açıklamada, çamkese böceğinin tüm Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi, KKTC’de de çam ormanlarının ve özellikle de yeniden ağaçlandırılmış genç ormanların en önemli zararlısı olduğunu hatırlatarak, “çam kese” böceğiyle  mücadele edilmesinin  zorunlu olduğunu belirtti.

Karzaoğlu, bütün gelişmiş ülkelerde orman zararlılarına karşı mücadelede; çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilediği için kimyasal ilaçlarla mücadele yerine, sürdürülebilir ormancılık prensipleri kapsamında çevre dostu ve doğanın parçası olan “biyolojik kökenli ürünlerle havadan mücadele” yönteminin  benimsendiğini kaydetti. 

Uygulamayla ormanların güvenli şekilde korunması için dünya standartlarında biyolojik mücadele çalışmalarına devam etmeyi sürdüreceklerini ifade eden Karzaoğlu, çamkese böceğiyle mücadeleyi her yıl arttırmak ve geliştirmek istediklerini belirtti.

Karzaoğlu, biyolojik mücadele kapsamında Envirotek firması ile aralarında Kanadalı ve Fransız uzmanların da bulunduğu geniş bir teknik ekibin adaya geldiğini;  Gerçekleştirilen uygulamanın bilimsel ve operasyonel olarak uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülmesi için Kanada’dan Orman Ekolojisi ve Orman Zararlılarıyla mücadele konularında uzman Jacques Dugal ile Fransa’dan Frederic Coupe liderliğinde 4 kişilik havadan uygulama ekibi ve Envirotek firmasının 6 teknik uzmanını Orman Dairesi ekipleriyle çalışmalara başladığını anlattı.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.