1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KUŞLAR ÖLÜYOR, SUYU KESİN"
"KUŞLAR ÖLÜYOR, SUYU KESİN"

"KUŞLAR ÖLÜYOR, SUYU KESİN"

Biyologlar Derneği, Mağusa arıtma tesisinden çıkan suyun Ayluga Göleti’ne verilmesi nedeniyle göletteki su seviyesinin çok yükseldiğini belirtti ve uyardı

A+A-

Ahmet İLKTAÇ

Biyologlar Derneği, Mağusa arıtma tesisinden Ayluga Göleti’ne verilen suyun, birçok kuş türünü barındıran göletteki su seviyesini çok yükselttiğini belirterek Ilgın ağaçlarının üzerinde bulunan kuş yuvalarının su altında kaldığına dikkat çekti.

Biyologlar Derneği, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle kuş yavrularının canlarını kurtarabilmek için ağaçların tepelerine çıktıklarını, geriye kalan yavruların da su seviyesinin daha fazla yükselmesi halinde öleceklerini bildirdi.

Gazimağusa Belediyesi’nden bir yetkili ise, Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suyun Ayluga Göleti’ne verildiğini, Biyologlar Derneği’nin talep etmesi halinde bu suyun akışının durdurulabileceğini söyledi.

Türkseven: Yavru kuşlar su altında kaldı

Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven, Ayluga Göleti’nin kasımdan nisan ayına kadar özellikle birçok göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını söyledi.

Türkseven, Ayluga Göleti’nde göçmen kuşların dinlendiklerini, beslendiklerini ve göç yolculuklarını tamamladıklarını kaydetti. Hatta 2004 yılından bu yana gölette Sığır Balıkçılları türü kuşların ürediklerini anlatan Türkseven, Sığır Balıkçıllarının tüm adamızda bir tek Ayluga Göleti’nde ürediklerini bildirdi.

Türkseven, dünyanın birçok ülkesinden birçok kuş gözlemcisi ve kuş fotoğrafçısının bu kuşları görmek için Ayluga Göleti’ni ziyaret ettiklerini belirtti.

Yine Çeltikçi, Alaca Balıkçıl, Küçük Balıkçıl ve Beyaz Balıkçıl türü kuşların da gölet içerisinde Ilgın ağaçları üzerine yaptıkları yuvalarda ürediklerini ifade eden Türkseven, Mağusa atık su tesisinden çıkan suyun Ayluga Göleti’ne verildiğini belirterek, göletteki su seviyesinin çok yükselmesi sonucu birçok yuvanın su altında kaldığından yakındı.

Türkseven, su seviyesinin oldukça yükselmesi sonucu ağaçların sadece tepe kısımlarının görünür halde olduğunu dile getirdi. Kuş yavrularının bazılarının canlarını kurtarmak için ağaçların burnuna tırmandıklarını aktaran Türkseven, burada sorgulanması gerekenin toplum olarak neden çevreye bu kadar duyarsız olduğumuz konusu olduğunu kaydetti.

“Bu çevre katliamı nasıl fark edilmiyor?”

Biyologlar Derneği Başkanı Türkseven; “Mağusa’da var olan Çevre Koruma Dairesi’nin nasıl olur da bu çevre katliamını fark edip müdahale etmez? Nasıl olur da sivil toplum örgütleri veya vatandaşlar konuyu gündeme getirmez?” dedi.

Yapılması gerekenin Ayluga Göleti’ne verilen suyun derhal durdurulması olduğunu belirten Türkseven, Çevre Koruma Dairesi ve Gazimağusa Belediyesi’nin inisiyatif üstlenerek olaya derhal müdahale etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkseven, aksi takdirde geriye kalan yavruların su seviyesinin daha fazla yükselmesiyle öleceklerini dile getirdi. Ayluga Göleti’nde üreyen Sığır Balıkçılları’nın Mesarya ve İskele Bölgesi’ne kadar tarım alanları içerisinde yaşayan böceklerle beslenerek biyolojik mücadelede önemli rol oynadıklarına da değinen Türkseven, yine özellikle sığır ve koyun gibi hayvanların sırtlarının üzerine konarak üstlerindeki parazitlerle beslendiklerini bildirdi.

Türkseven, kursaklarına doldurdukları besinleri yuvalarındaki yavrularına taşıdıklarını ve ekolojik dengenin sağlanmasında çok önemli rol oynadıklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Kıbrıs Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.