1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KUZEY KIBRIS'TA PAZAR GÜNÜ NEFESLER TUTULUYOR!
KUZEY KIBRIS'TA PAZAR GÜNÜ NEFESLER TUTULUYOR!

KUZEY KIBRIS'TA PAZAR GÜNÜ NEFESLER TUTULUYOR!

Kuzey Kıbrıs’ta, Pazar günü nefesler tutuluyor! Kim evet kim hayır diyor;

A+A-

 

‘HALKA HAKARET EDEMEM’

Milletvekillerine ikinci iş yasağı getirilmesinin ilgili komitede tartışılmadığı itiraf edilirken, TDP’li Angolemli referandumda ‘hayır’ oyu kullanacağını açıkladı

Kuzey Kıbrıs’ta, Pazar günü yerel seçimlerle birlikte yapılacak olan anayasa değişikliği ile ilgili olarak konuşan milletvekilleri “ikinci iş yasağı konusu ilgili komitenin gündemine bile gelmedi” dedi.

Bazı milletvekilleri ikinci iş yasağını savunurken bazıları da bunun gereksiz olduğunu söyledi.

Milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu referandumda ‘evet’ oyu kullanacağını söylerken, TDP’li Hüseyin Angolemli oyunun ‘hayır’ olacağını belirtti. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki milletvekili de “partimizin kararı ‘evet’ oyu kullanılmasıdır. Ancak oyumuz hayır’olacak”dedi.

İşte mlletvekillerinin görüşleri:

Hüseyin Angolemli (TDP)

“Meclis genel kurulundaki oylamaya bile girmedim. Anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyeceğim. Eğer ‘evet’ dersem bunca yıllık yaşamım boyunca verdiğim mücadeleye ters düşerim. Bu resmen halka hakarettir. Vekillere ikinci iş yasağı  Anayasaya konulmalıdır. Bakın Anayasadan çıkarılan bir konu daha var vekiller vekillik yeminini ederken mal beyanını açıklayacaktı ve bu beyan gazetelerde halkla paylaşılacaktı ama gazetede yayınlanması bölümünü çıkarttılar neden?”

 

Birikim Özgür (CTP-BG)

“Anayasaya evet deyeceğim. Benim için değişim önemlidir ve bu adım değişimin ta kendisidir. Bana göre en önemli madde milletvekillerinin suç işlediğinde bu değişiklikle yargı yolu açılmış oluyor. İkinci iş konusuna gelince bunun Anayasa ile alakası yoktur. Öyle bir gündemimiz olmadı.”

 

Ferdi Sabit Soyer (CTP-BG)

“Anayasaya evet deyeceğim. Çünkü oldukça demokratik bir adım atılıyor buna hayır demek mümkün değildir. İkinci iş konusunda da Anayasa tartışmalarıyla bir ilgilisi yoktur. Yasalarla ele alınması gerekiyor. İkinci iş yasağı yanlızca milletvekilleri için değil herkese uygulanmalıdır.”

 

Arif Albayrak (CTP-BG)

“Anayasaya evet deyeceğim. Çünkü 6 aylık bir çalışmanın ürünüdür. Bence Anayasanın da değiştirilebileceğinin ihtimali bile yeter. Bugün için Anayasaya vekillerin ikinci iş yapmaması konusu konmamıştır ama ileride konabilir. 34 evet oyu ile olabilecek bir iştir bu. Kötü birşey yoktur bu Anayasada eksik vardır diye heba edilmemelidir. Yüzde 100 evet çıkmasını bekliyorum.”

 

Erkut Şahali (CTP-BG)

“Anayasaya evet deyeceğim çünkü aynı paydaşların içindeyim. Bence en önemli husus yargıya ilişkin konulardır. Vekillerin dokunulmazlığı son buluyor, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısı artırılacak, çocuk mahkemeleri kurulacak bence önemli konulardır. Vekillere ikinci iş yasağının Anayasaya konulması gerektiğini düşünüyorum. Siz ikinci iş yapıyorsanız demek ki vekilliği eksik yapıyorsunuz ben bu kanaatteyim.”

 

Salih İzbul (CTP-BG)

“Anayasaya evet deyeceğim. Bütün maddeler bana göre önemlidir. Özellikle Anayasanın 30 yıl sonra ilk kez değiştirilmeye kalkılması her şeyden önemlidir. Herkes evet demeli eksiklikler var mı evet vardır . En azından değiştirilebileceği açıktır. Vekillerin  ikinci iş yapması konusuna gelince bu uzun tartışma konusudur. Eğer böyle bir madde koyarsanız bu kez de vekillik, vekillerin işi gibi olur bu da riskli bir karardır ve tartışılması gerekir.”

 

Hüseyin Erçal (CTP-BG)

“Anayasaya evet deyeceğim. Benim için önemli olan referandumun  yapılmasıdır. Bu bile bizler için önemli bir adımdır. En önemli değişiklik çocuk haklarının ön planda tutulmasıdır. Ayrıca memura siyaset yasağının kalkması da önemlidir. Milletvekillerine ikinci iş yasağı konulacaksa herkes için konulmalıdır. Yani sadece vekiller değil doktorlar ve diğerleri. Bu bir ilktir inşallah önümüzdeki zaman diliminde o da düşünülür .“

 

Zorlu Töre (UBP)

“Anayasaya evet diyeceğiz çünkü parti kararı var bu konuda. Bana göre en önemli olan değişiklik çocuk haklarıyla ilgilidir. Milletvekillerine ikinci iş yapma yasağı Anayasaya konulmalıydı. Çünkü vekillik 24 saat süren bir iştir ve başka iş yapacak vaktiniz varsa bu işi düzgün yapmıyorsunuz demektir.”

 

Ergün Serdaroğlu (DP-UG)

“Anayasaya evet deyeceğiz. Değişikliklerin hepsi de günceldir ve güncel hayatımız içindir.

O yüzden evet diyeceğim. Ama insanları iyi bilgilendiremedik. İkinci iş genel bir konudur , genel bir sorundur. İleride bu da gündeme gelebilir.”

 

 

Menteş Gündüz (DP-UG)

“Referandumda evet oyu kullanacağım, çünkü yapılan değişikilikler hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yöneliktir. Bu anayasayla idam kaldırıldı, milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılıyor, yani iyi işler yapılacak. Referandumla ilgili tabi ki eksiklikler de oldu, örneğin sosyal medyayı kullanamayan özellikle yaşlı kesime yapılması düşünülen değişiklikler daha iyi anlatılabilirdi. Milletvekillerinin 2’inci iş yapmaması konusu bu kez değilse bile ben eminin ki gündeme gelecektir. Ama öncelikle gerekli düzenlemeleri yaparak, bundan sonra milletvekilliği seçimlerine girecek olanların hangi şartlarda vekillik yapacaklarını bilmeleri en doğru yoldur.”

 

Ali Pilli (UBP)

“Anayasa değişikliğine evet diyeceğim ama bu anayasanın çok aceleye getirildiği görüşündeyim. Şu anda gittiğimiz her yerde vatandaşların çok büyük bir çoğunluğunun nelerin değişeceğini bilmediğini görüyorum. Yani bu konuyu yeteri kadar anlatamadık diye düşünüyorum. Bana göre bu anayasa değişikliğini daha sonraya bırakarak hem daha geniş kapsamlı tartışılması hem de vatandaşa daha iyi anlatılarak bir referanduma gidilmesi daha doğru olurdu. Yine de yapılacak olan değişikliklere ben de onay verdiğim için evet diyeceğim. Milletvekillerinin ikinci işle ilgili konusu da gündeme alınabilirdi. Ancak bu konunun da geniş kapsamlı bir şekilde tartışılarak, özellikle de özel sektörden gelen vekillerin durumu tartışılarak gündeme alınması daha doğru olur.”

 

Mehmet Çakıcı (TDP)

“Ben anayasa değişiklik komisyonunda da görev aldım ve şu anda referanduma sunulan değişikliklere de onay veriyorum. Bu sebepledir ki oyum da evet olacaktır. Şimdi eğer özel sektörden gelip milletvekili olduysanız hiçbir güvenceniz yoktur, yani milletvekilliğin bittiği anda açıkta kalabilirsiniz. Bu sebepledir ki önce kamudan gelenlere sağlanan haklar özelden gelen milletvekillerine de sağlanmalıdır ki görevleri sonunda mağdur olmasınlar veya diğer ülkelerde verilmiş olan özlük hakları verilsin ki bir güvenceleri olsun”.

 

 

Kemal Dürüst (UBP)

“Yapılacak olan anayasa referandumunda evet oyu kullanacağım, hem parti kararı olduğu için hem de benim de arzu ettiğim değişiklikler olacağı için bu kararı verdim. Aslında benim daha önceden de söylediğim gibi anayasa ile ilgili çalışmalar çok daha geniş kapsamlı ve çok daha katılmcı bir şekilde, ülkedeki her kesimin de görüşleri alınarak bu çalışmayı yapabilir ve başka bir zaman referanduma gidebilirdik. Bana göre milletvekillerinin ikinci iş yapmaları konusu da gündeme gelmeliydi, hatta sadece milletvekillerinin değil tüm kamu çalışanları da bu konuya dahil edilebilirdi.”

 

İzlem Gürçağ (UBP)

“Anayasada değişikliklere ihtiyaç olunduğu kanısındayım ve yapılan bu çalışmaya da evet oyu vereceğim. Zaten UBP olarak da grup kararımız vardır. Bu değişiklikler belki çok fazla değildir ama bir adım atılıyor ve ihtiyaç duyulduk sonra gerekli diğer değişiklikler de yapılacaktır. Milletvekilliği ikinci bir meslek değildir ve mesleklerini de aralıksız olarak sürdürmeleri taraftarıyım. Özellikle özelden gelen milletvekilleri için bu oldukça önemlidir, kamudan gelenlerin ise durumları daha iyidir.”

 

Erdal Özcenk (UBP)

“Referandumda evet oyu kullanacağım, çünkü yapılacak olan değişiklikleri ben de onayladım. Ancak bana göre anayasa çalışmaları daha geniş kapsamlı, uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin de müdahil olacağı şekilde yapılabilir ve referandum da ileriki tarihlerde tek başına da yapılabilirdi. Çünkü bu anayasa biraz aceleye gelmiş gibidir ve birçok vatandaşın da çok fazla bilgisi yoktur. Milletvekillerinin ikinci işleri ile ilgili olarak eğer vekillere tüm dünyada sağlanan özlük hakları sağlanırsa bu konunun kolaylıkla kapanacağı görüşündeyim. Ancak yine de bu konu da etraflıca tartışılarak gündeme daha sonra gelebilir.”

 

Ersan Saner (UBP)

“Ben anayasa değişiklik komisyonunda idim ve referandumda oyum evet olacaktır. Aslında bunun daha uygun bir süreçte daha geniş kapsamlı ve daha çok tartışılarak yapılması tercihimdi. Ama yine de kısa bir sürede büyük emekler harcanarak hazırlanan bu değişikliğin de ülkemiz yararına olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Tüm dünyada olduğu gibi milletvekillerinin özlük haklarının verilmesi halinde ikinci iş yapmaları yasaklansın. Ancak bu olmazsa özellikle özel sektörden gelen milletvekilleri, görevleri bittiği zaman yapacak iş bulamazlar. Tabi bu konu kamudan gelenler için daha avantajlıdır, çünkü kamudan gelenleri müşavir yaparsınız ve bir yerden gelirleri olur.”

 

Dursun Oğuz (UBP)

“Alınan parti kararı doğrultusunda referandumda evet oyu kullanacağım, bana göre anayasada bir iyileştirme yapılıyor ama yeterli değildir. Şu anda gördüğüm kadarı ile vatandaşların yüzde 80’i referandumda nelerin değişeceğini bilmiyor. İşte bu sebepledir ki bu referandum başka bir zamanda, yerel seçimlerin veya başka bir seçimin gölgesinde kalmadan yapılması gerekiyordu. Bir diğer görüşüm ise yapılacak değişikliklerde gerek sivil toplum örgütleri ve gerekse vatandaşların fikirleri de alınmalıydı. Ben milletvekillerinin ikinci iş yapmamaları konusunun da gündeme gelmesi taraftarıydım, ama ikinci iş konusunda ben kamudan gelmeme rağmen özel sektörden milletvekili seçilenlerin bir mağduriyet yaşayacakları görüşündeyim.”

 

Armağan Candan (CTP-BG)

“Haftasonu yapılacak olan referandumda evet oyu kullanacağım.Çünkü yapılan değişikliklerin gerekli olduğuna inanıyorum. Yapılan bu değişiklikler eski anayasada olmayan birçok hakkı vatandaşa sağlayacaktır, bu sebeple de görüşüm olumludur. Şu an milletvekiliyim ve ikinci bir iş de yapmıyorum. Bu konuya aslında çok yönlü bakmak lazımdır. Çünkü her ülkenin kendine has özellikleri vardır, bazı ülkelerde yasak olan milletvekillerinin 2’inci bir iş yapması bazı ülkelerde tam tersi durumdadır. Bence özellikle özel sektörden gelen milletvekillerinin güvencelerinin olmaması buna sebep olabiliyor.”

 

Faiz Sucuoğlu (UBP)

“Parti kararından dolayı Pazar günü yapılacak referandumda evet oyu kullanacağım. Tabi ki sebep sadece bu değildir, her şeye rağmen anayasa bu haliyle eskisinden daha iyidir. Ancak anayasa ile ilgili vatandaşların gerekli şekilde bilgilendirilmediği de apaçık ortadadır. Ama bu bir başlangıçtır ve ilerleyen dönemlerde şu anda edindiğimiz tecrübeler ışığında, daha kapsamlı, daha çok tartışılan ve vatandaşın da daha çok bilgilendirildiği yeni anayasa çalışmasını da yaparız. Milletvekillerinin 2’inci iş yapmamaları konusunun da bu referandumda olması taraftarıydım. Ama sadece milletvekilleri değil tüm kamu çalışanlarını masaya yatırmakta fayda vardır ve önümüze gelmesi halinde benim bu konuda desteğim tam olacaktır.”

 

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.