1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LAÜ’DE HASTALIK YAPAN VEKTÖRLER KONUŞULDU
LAÜ’DE HASTALIK YAPAN VEKTÖRLER KONUŞULDU

LAÜ’DE HASTALIK YAPAN VEKTÖRLER KONUŞULDU

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, “Dünya Sağlık Günü” nedeniyle, bu yılki tema olan “Hastalık Yapan Vektörler” konulu panel düzenledi.

A+A-

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, “Dünya Sağlık Günü” nedeniyle, bu yılki tema olan “Hastalık Yapan Vektörler” konulu panel düzenledi.

LAÜ’den verilen bilgiye göre, 4 Nisan Cuma günü saat 11.00’da LAÜ Rauf Raif Denktaş Konferans Salonu’nda yer alan panelde, Sağlık Bakanlığı’ndan Dr. Fatma Ekenoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nedim Çakır ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer  “Hastalık Yapan Vektörler” hakkında detaylı bilgi verdi.

SARP

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp’ın açılış konuşmasıyla başlayan panelde Sarp, dünyada vektörel hastalıklardan her yıl bir milyar insanın etkilenmekte olduğunu belirterek bunların 1 milyonunun öldüğüne ve dünya nüfusunun yüzde 40’nın bu hastalıklara maruz kaldığına dikkat çekti.

EKENOĞLU

Dr. Fatma Ekenoğlu, 2014 yılında dünyada birçok insanın ölümüne sebep olan vektörel hastalıkların, KKTC’de az sayıda görüldüğünü söyledi ve bu konularda araştırmalara bakıldığında, sıtma hastalığının KKTC’de 1949 yılında Anofel sineğinden bulaştığını ve bu hastalığın çocukların dörtte birinde dalak ve karaciğerlerinde oluşan büyüme belirtileriyle görüldüğünü dile getirdi.

ÇAKIR

Panelde, “Vektörel Hastalıklardan Korunma ve Tedavi Yöntemleri” hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nedim Çakır, başta sıtma olmak üzere, kene, leismania, malaria ve diğer vektörel hastalıklardan korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı.

SÜER

Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer ise, dünyada “Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar”ın çeşitlerini detaylı olarak anlattı. Süer, iklim değişikliklerinin vektörlerle bulaşan hastalıkların artmasına neden olduğunu, enfeksiyon hastalıklarının yüzde 14’ünün vektörlerden bulaşması nedeniyle çok önemli olduğunu ve gelecekte bu oranın daha da artacağını belirtti.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.