1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE HURMASIYLA HAYAT BULDU
LEFKE HURMASIYLA HAYAT BULDU

LEFKE HURMASIYLA HAYAT BULDU

LEFKE HURMASIYLA HAYAT BULDU

A+A-

4 çocuk, 8 torun sahibi olan 102 yaşındaki Şevket Uzunoğlu, Lefke hurmasıyla hayat buldu.

Kıbrıs’ın ‘en yaşlı insanı’ olarak bilinen 102 yaşındaki Şevket Uzunoğlu, bugüne kadar hiç sigara içmediğini, Lefke hurmasını sofrasından eksiltmediğini ve uzun yaşamında birçok ülkeyi dolaşarak ‘moral depoladığını’ söyledi.

   Eşi Sadiye Hanım’ın kendisine iyi baktığını söyleyen Şevket Dede “hayatımda hiç sigara içmedim. İçkiyi ara sıra kullandım, ayrıca yemeklerde mızırlık çıkarmadım. Bu yaşıma geldim herşeyi yiyorum, ama aşırıya kaçmıyorum” diyor.
 
Şevket dede, 4 çocuk ve 8 torun sahibi olduğunu, oğlu sayesinde Türkiye’nin birçok bölgesini, İngiltere’yi ve daha birçok ülkeyi dolaştığını, 6 ay süre ile Amerika’da kaldığını belirtirken şöyle dedi:
   “Hiçbir şeyi kafaya takmayacak, gezip, eğlenmeye bakacaksın. Bir de uykusuz kalmayacaksın. Ben gençliğimden beri uykumu hiç ihmal etmiyorum.”

 

Uzun yıllar madende çalıştı.
 
   Yıllarca Lefke’nin ünlü maden şirketinde çalıştığını, daha sonra da emekli olduğunu söyleyen Şevket Uzunoğlu, resmi davetlerde kıravat ve ceketi ihmal etmiyor. Elindeki bastonuna asılarak yürüyebiliyor ve kendi işini kendisi görüyor.
   “İnsanlar kensilerine bakarlarsa uzun yıllar yaşayabilir” diyen Şevket Uzunoğlu, 1973 yılında kalp rahatsızlığı yaşadığını, daha sonra bu sorunu aştığını belirtirken “ancak 2 yıl önce yine bir sorun yaşadım. Çok şükür şimdi iyiyim. Tansiyon sorum var, onu da ilaçla dengeliyorum” dedi.
   “Herkes sigaradan uzak dursun ve çalışmaktan, yürümekten korkmasın. O zaman daha sağlıklı olur” diyen Şevket dede, Lefke’de hurmasız bir yaşam düşünemediğini kaydetti.

 

Neden hurma?
  Yapılan araştırmalara göre, Şevket dedenin sofrasından eksiltmediği hurma, hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. 

 

Hurma festivaline halk akın etti.
 
Lefke’de bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Hurma Festivali’nin açılışını dün 102 yaşındaki Şevket Uzunoğlu yaptı. Lefke bölgesinin yıllardır ihmal edildiği ve Cengiz Topel Hastanesi konusunda yaşanan kabul edilemez politikalardan dolayı hiçbir siyasinin festivale davet edilmediği açıklandı.
 
Lefke Belediye Pazarı’nda yer alan festivalin açılışına TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya dışında hiçbir siyasi katılmadı. Festivale hiçbir siyasinin davet edilmediği belirtildi. Halk tarafından gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşmalar yapıldı. 

 

Yerli ürünlerin tanıtımı yapıldı.
 
Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergun Taşkın, yerli ürünlerden pay almak ve tanıtmak amacında olduklarını belirtti.
 
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, festivalin, bölge halkının üretim ve dayanışmayı kültür haline getirmesinin göstergesi olduğunu söyledi. Lefke’nin en yaşlı ismi olan 102 yaşındaki Şevket Uzunoğlu da bir konuşma yaparak festivale renk kattı ve konuşmasında uzun yaşamanın sırlarını anlattı. TDP Genel başkanı Cemal Özyiğit de, festivalde politika yapmaya değil, bölge halkı ile dayanışmasını göstermeye geldiğini söyledi. Konuşmaların ardından SEÇDER folklör gösterisi sundu. Bugün tamamlanacak festivalde yerli ürünlerin satışı ile birçok etkinlik yer alıyor.
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.