1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE'DE AİLELER BİRBİRİNE DÜŞTÜ
LEFKE'DE AİLELER BİRBİRİNE DÜŞTÜ

LEFKE'DE AİLELER BİRBİRİNE DÜŞTÜ

LEFKE'DE AİLELER BİRBİRİNE DÜŞTÜ

A+A-

KİRALANIP SATILIYOR: Lefke’de maden evleri olarak bilinen CMC evlerinde sorunlar bitmiyor. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin denetiminde olan ve vatandaşlara kiralanan evlerin yasal olmamasına rağmen hava parası ile satıldığı veya kiralandığı öne sürüldü.

İHTİYAÇLILARA KİRALANSIN: Bir grup Lefkeli vatandaş CMC evlerinin devletin kiracısı konumundaki şahıslar tarafından satılması veya kiralanmasına tepki gösterdi. Devletin kira sözleşmesine göre evin kiracı tarafından kiralanamayacağına dikkati çeken vatandaşlar, “Devlet bu evleri kiralayan veya satandan alarak ihtiyaçlılara kiralamalı” dedi

YILLIK KİRA 10 BİN TL DOLAYINDA: Lefke’de Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait evlerde hayatını sürdüren Emrah Karafistan: Birçok ev sözleşmeye aykırı olarak 7 ila 13 bin TL yıllık kirayla LAÜ’lü öğrencilere kiralanıyor. CMC evini LAÜ’lü öğrencilere kiralayan komşum Gemikonağı’nda satın aldığı eve yerleşti

AİLELER BİRBİRİNE DÜŞTÜ: Lefke’de CMC evinde yaşayan annelerinin ölümünün ardından bir kardeşin evi hava parasına satması aile bireylerini birbirine soktu. Lefke Sağlık Ocağı yanındaki maden evinin 30 bin TL hava parasıyla satılmasının ardından iki kardeşin birbirini yumrukladığı belirtildi

Gürsel KARAGÖZLÜ

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne (DEMD) ait Lefke ve Gemikonağı’ndaki maden evleri yasal olmayan bir şekilde kiralanması ve satılması, vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanıyor.
1946 yılında Amerikan şirketi Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) tarafından Lefke ve Gemikonağı’nda çalışanlar için yapılan maden evlerinde sorunlar yaşanmaya devam ediyor.
1946 yılında çalışanlar için yapılan ve 1974 savaşı nedeni ile adayı terk eden Amerikan Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) maden evleri 1974 sonrasında Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi sorumluluğuna geçmişti.

 

4. madde “kiralanamaz” diyor

1974 yılına kadar madende çalışan ve hiçbir sözleşme yapılmadan bu evlerde ikamet eden çalışanlara 1974 yılı sonrasında Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından sözleşme yapılmıştı. Sözleşmelerin 4. maddesinde “Kiracı kiralayanın yazılı muvafakatini almadan kiralanan malı başkasına kısmen veya tamamen kiralayamayacağı gibi onun paralı veya parasız, kısmen veya tamamen, başkası tarafından herhangi bir şekilde işgal edilmesine müsaade edemeyecektir” ibaresi bulunmasına rağmen bu evlerde kiracı olan vatandaşların, evleri LAÜ öğrencilerine ve vatandaşlara kiraladıkları ifade edildi. Yıllık 7 bin ile 10 bin TL’ye kiraladıkları bilgisi edinilen evler ile ilgili bazı vatandaşlar tepki gösterdi.

Havadis’in Lefke bürosunu ziyaret eden Mustafa Pekri ve Emrah Karafistan, yasadışı ve haksız bir uygulama olduğunu öne sürdü.

 

Pekri: Daire, Savcılık görüşü beliyor

Lefke’de ikamet eden Mustafa Pekri isimli vatandaş, Karadağ bölgesinde bulunan Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait birçok evde oturanların rahmetli olduklarını veya evlerde oturulmadığını öğrendiklerini ifade ederek devlet yetkililerinden bu evleri ihtiyacı olanlara kiralaması isteğinde bulundu. Bazı evlerin LAÜ öğrencilerine kiralandıklarını, bazılarının ise para ile başkalarına satıldıklarını tespit ettiklerini ifade eden Pekri, bu konuyla ilgili Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne (DEMD) dilekçe yaptığını kaydetti. Bu evlerden birinin kendisine kiralanması için de dilekçe yaptığını söyleyen Pekri, yetkilinin kendisine “Bir şey yapamayız. Bu konuda Savcılık’tan görüş bekliyoruz” dediğini söyledi. Pekri, sözleşmeye rağmen bu evlerde kiracı olanların sözleşmeye uymayarak evleri başkanlarına kiralayıp, sattığını belirtti. Devletin bu konuda görevini yapmasını isteyen Pekri, “Evleri KKTC vatandaşı olmayan TC’li vatandaşlara kiralıyor veya satıyorlar, bizlere kiralanmıyor. Bu boş evleri açsak ve içine girsek daire bizlere dava açıyor ama bu evleri sözleşmeye uymadan kiralayan ve satanlara dava açılmıyor” diye konuştu.

 

Karafistan: İhtiyacı olanlara verilsin

Lefke’de Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait evlerde hayatını sürdüren Emrah Karafistan ise Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait birçok evin kira sözleşmesine aykırı bir şekilde LAÜ öğrencilere 7- 13 bin TL yıllığına kiralandığını ifade etti. Karafistan, evlerin hava parası adı altında başkalarına da satıldığını ifade ederek kendi evinin yanındaki komşusunun da evini yüksek miktarda bir kira bedeli karşılığında öğrencilere kiraladığını kaydetti. Bu durumu 10 gün önce DEMD’de görevli yetkiliye aktardığını ifade eden Karafistan, kendisine bu kişiye ihbarname gönderileceğini ve konu ile ilgileneceği bilgisini verdiğini söyledi. Aradan 10 gün geçmesine rağmen herhangi bir sonucun kendisine bildirilmediğini kaydeden Karafistan, “Komşum evi öğrencilere kiraladı ve kendi Gemikonağı’nda satın aldığı eve yerleşti. Lefke’de evi olmayan çok sayıda insan var. Madem bu insanların bu evlere ihtiyaçları yoktur ve evleri kiralıyorlar. Sözleşme gereği daire bu evleri geri alsın ve ihtiyaçlı kişilere kiralasın. Devletin malından şahıslar rant elde etmesinler” diye konuştu.

Aileler birbirine düştü

Öte yandan önceki gün Lefke’de CMC evinde yaşayan annelerinin ölümünün ardından bir kardeşin evi hava parasına birine satması aile bireylerini birbirine soktu. Lefke Sağlık Ocağı yanındaki maden evinin 30 bin TL hava parasıyla satılmasının ardından iki kardeşin birbirini yumrukladığı belirtildi. Annelerinin ölümünden sonra oturduğu maden evinin satışı nedeniyle birbirine giren iki kardeşi ayırmayı başaramayan komşular konuyu polise aksettirdi. Kavga polisin müdahalesi ile sonlandırıldı.

Havadis

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.