1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKELİLERLE GÜZELYURTLULAR ARASINDA SOĞUK RÜZGAR!
LEFKELİLERLE GÜZELYURTLULAR ARASINDA SOĞUK RÜZGAR!

LEFKELİLERLE GÜZELYURTLULAR ARASINDA SOĞUK RÜZGAR!

Lefke ve Güzelyurtluları karşı karşıya getiren durum;

A+A-

 

Güzelyurt’a hastane yapılmasına şiddetle karşı çıkan Lefke ve yöre halkının itirazlarına, bu kez bazı Güzelyurt örgütlerinden tepki geldi

Hastane tartışması, Lefke ve Güzelyurtluları karşı karşıya getirdi.

Hükümetin Güzelyurt’a tam teşekkülü hastane yapılması kararına şiddetle karşı çıkan ve bunun yerine Yeşilyurt’taki Cengiz Topel Hastanesi’nin iyileştirilip yöre halkına kaliteli hizmet vermesini isteyen Lefke halkının itirazlarına bu kez Güzelyurt örgütlerinden tepki geldi.

Örgütler, Güzelyurt’a hastane yapılmasının Güzelyurtluların en temel hakkı olduğunu bildirdi.
Güzelyurt’a yapılması planlanan tam teşekkülü hastane ile ilgili yaşanan tartışmalar üzerine Güzelyurt’ta faaliyet gösteren bazı örgüt başkanları, sağlık haklarının engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

Lefke’den hastane ile ilgili yükselen itiraz seslerinin Lefke’nin ilçe olmak istemesinden kaynaklandığını öne süren Güzelyurtlular, buna karşı olmadıklarını ancak Güzelyurt’a hastane yapılması konusunda aynı hassasiyetin kendilerine de gösterilmesini istedi.

Güzelyurtlu bazı örgüt temsilcileri, hastane konusundaki düşüncelerini  değerlendirdi.

Ese: Tepkinin nedeni Lefkelilerin ilçe olmak istemesi

Güzelyurt Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği Başkanı Ulus Ese, Güzelyurt’a hastane yapılması ile ilgili Lefkelilerin gösterdiği tepkinin, Lefke’nin ayrı bir içe olma isteminden kaynaklandığını savundu. Ese, buna hiçbir itirazları olmadığını belirterek, “ İster ayrı ilçe, isterlerse ayrı cumhuriyet, yeter ki hastane hakkımızı engellemesinler” dedi.

Ese, Güzelyurtluların sağlık hizmetlerini Lefkoşa’daki hastaneden aldıklarını, Lefkelilerin de Cengiz Topel yerine Lefkoşa’yı tercih ettiklerini öne sürerek, “Güzelyurt halkı 1974’ten kalma bir sağlık ocağına daha ne kadar mahkûm kalacaktır?” diye sordu.

Lefkelilerin, Güzelyurt’a cami yapılmasına itiraz etmediklerini ancak hastaneye karşı çıktıklarını ifade eden Ese, şunları kaydetti:

“Hastane yapılmasına itiraz eden zihniyet statükocu, bağnaz, yobaz ve gerici bir zihniyettir. Sağlık hakkı, en temel ve evrensel insan hakkıdır. Ayrıca anayasada da sağlık hakkı en temel haktır. Güzelyurt insanının sağlık hakkı engellenerek büyük bir haksızlık yapılıyor.  Lefkeliler itiraz etti diye hükümet sinip kalmıştır. Sağlık Bakanı daha ne kadar insanın yollarda ölmesini bekliyor? Güzelyurt’un hastane sorununu bile çözemeyen bir hükümet hiçbir sorunu çözemez”.

Özdeş: 1976’dan beridir çalışmalar devam ediyor

Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş, Güzelyurt’a yapılmasına karar verilen hastane ile ilgili olarak Lefke halkının gösterdiği tepkinin Güzelyurt halkını derinden üzdüğünü söyledi.

Güzelyurt’a tam teşekkülü bir hastane yapılması yönündeki çalışmaların 1976 yılından beri devam ettiği bilgisini veren Özdeş, “Hele ilçe olduktan sonra, diğer ilçelerde yapılan hastaneler gibi Güzelyurt’a bir hastane yaptırılması en doğal hakkımız olmuştur. Güzelyurt’a hastane yaptırılması kararı, hem KKTC Meclisi’nden, hem Bakanlar Kurulu’ndan oy birliği ile geçmiştir” dedi.

Güzelyurt’a hastane yapılması durumunda Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılacağı endişelerine katılmadıklarını ifade eden Özdeş, “Hastanenin kapatılmaması için her türlü desteği vermeye hazırız. Güzelyurt’a hastane yaptırılması için Lefke halkından icazet istemek, Güzelyurt halkını hiçe saymak anlamına gelir ki bu, 20 bin insana hakaret demektir. Bunu şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

Özdeş, 2000 yılından beridir tüm çalışma ve mitinglerde Lefke’ye çevre ve sahil yolu, liman ve üniversite yaptırılması için destek verdiklerini anımsatarak, Lefke halkıyla bir kavgaları bulunmadığını belirtti.

Meteci: Güzelyurt’un tam donanımlı hastaneye ihtiyacı var
Güzelyurt İlçesi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Şevki Meteci, Güzelyurt’un tam donanımlı hastaneye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Meteci, Cengiz Topel Hastanesi’nin geliştirilmesini istediklerini, Lefke halkıyla bir sorunları bulunmadığını kaydetti.

Çıdan: Devlet yetkilileri olaya et atsın

Hasan Çıdan isimli bir vatandaş da, Güzelyurt bölgesine hastane yapılmasını istediklerini söyleyerek, “Buraya yapılacak hastanenin bölgeye bir nebze de olsa hareket getireceği inancındayım. Bu karmaşa daha fazla büyümeden, devlet yetkilileri olaya el alıp, hastane yapımı içim çalışmalara başlansın” dedi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.