1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKOŞA FIR HATTI'NDAKİ SORUNLAR
LEFKOŞA FIR HATTI'NDAKİ SORUNLAR

LEFKOŞA FIR HATTI'NDAKİ SORUNLAR

Büyük bir kısmını “gasp ettiğini” savundu...

A+A-

PETRU, KKTC’NİN, “LEFKOŞA FIR HATTI”NIN BÜYÜK BİR KISMINI “GASP ETTİĞİNİ” SAVUNDU

Lefkoşa, 14 Mayıs 14 (T.A.K): Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü’nden (Eurocontrol) üst düzey bir yetkilisinin, sözde “Lefkoşa FIR Hattı”ndaki sorunların çözümü amacıyla Güney Kıbrıs’a gideceği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, Eurocontrol Network Müdürü Joe Sultana’nın Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis ile görüşmek üzere bugün Güney Kıbrıs’a gideceğini yazdı.

Görüşmenin gündeminde “Lefkoşa FIR Hattı” hava trafik kontrolündeki sorunlar ve hava trafik kontrol hizmetlerinde köklü kurumsal yeniden yapılanma konularının olduğunu aktaran gazete, ziyaretin oldukça önemli olduğunu çünkü Sultana’nın Dimitriadis’e Eurocontrol’ün önerdiği bir değişiklikler taslağı teslim edeceğini kaydetti.

Taslak tesliminin, kamuoyuyla da paylaşılması ve reformlar yapılmasına gösterilen önemin vurgulanması için özel bir törenle yapılacağını belirten gazete, bunun, son yıllarda çözülmek yerine tehlikeli bir şekilde yoğunlaşan “Lefkoşa FIR Hattı” içerisindeki uçuşlarda meydana gelen gecikmelerin gölgesinde yapılacağına işaret etti. Habere göre, Eurocontrol da bu durumdan ciddi olarak endişeleniyor.

ULUSLARARASI KONFERANS

Haberde ayrıca Doğu Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu’nun 5’inci Uluslararası Konferansı’nın yarın başlayacağı duyuruldu.

Konferansla birlikte havacılık ve uçuş güvenliğiyle ilgili tüm önemli Avrupa ve uluslararası kurumların liderliklerinin Güney Kıbrıs’ta toplanacağına dikkat çeken gazete, aralarında hükümet düzeyinde görüşmeler de yapacak Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Genel Sekreteri, Eurocontrol Genel Müdürü ve Avrupa Sivil Havacılık Örgütü (ECAC) Genel Müdürü’nün de bulunduğu onlarca ülke ve kurumdan 170 katılımcının konferansta hazır bulunacağını aktardı.

Gazete, İsrail’in konferansa, havacılık alanıyla ilgili devlet ve özel sektörden 11 kişilik heyetle geleceğine de dikkat çekti.

ERCAN HAVAALANI İLE İLGİLİ İDDİALAR

Öte yandan Simerini gazetesine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in havacılık konuları danışmanı Hristos Petru ise dün katıldığı bir programda, “Lefkoşa FIR Hattı”nda, Ercan Havaalanı’nın “yasa dışı” faaliyetlerinden kaynaklandığını iddia ettiği ciddi sorunlardan söz etti.

2012 yılında “Lefkoşa FIR Hattı” içerisinde iki uçağın havada çarpışmasının son anda önlendiğini savunan Petru, bu duruma, Ercan Havaalanı’nın faaliyetleri ve Türkiye’nin söz konusu meseledeki tutumunun neden olduğunu savundu.

Petru “İnsanları korkutmamamız gerekiyor ancak uluslararası örgütlerin Türkiye’ye baskı yapması için, Türkiye’nin ne yaptığını bilmesi gerekiyor” dedi.

Türk kontrol merkezinin “Lefkoşa kontrol merkeziyle” iletişim kurmadığını ve güvenli olmayan, alışılmışın dışında metotlar izlediğini iddia eden Petru, KKTC’nin “Lefkoşa FIR Hattı”nın büyük bir kısmını “gasp ettiğini” savundu.

Ercan uçuş kontrol merkezinin, uçuş güvenliği konusunda tehlike ve karışıklığa neden olduğunu öne süren Petru, Türkiye ve KKTC arasındaki uçuşların arttığını ancak Rum makamlarına uçuş planı verilmediğini söyledi.

Petru, Türk FIR Hattı’nın Rum havacılık şirketleri tarafından kullanılmasına izin verilmemesinden dolayı 5 milyon Euro maliyet oluştuğunu da savundu.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.