1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “LİMANLARIN TEKRAR AÇILMASI İKİ TARAFIN İLİŞKİLERİNDE, EKONOMİK İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDE BÜYÜK BİR FIRSAT YARATACAK”
“LİMANLARIN TEKRAR AÇILMASI İKİ TARAFIN İLİŞKİLERİNDE,  EKONOMİK İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDE BÜYÜK BİR FIRSAT YARATACAK”

“LİMANLARIN TEKRAR AÇILMASI İKİ TARAFIN İLİŞKİLERİNDE, EKONOMİK İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDE BÜYÜK BİR FIRSAT YARATACAK”

KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’dan dört işadamı örgütü, adada çözümün tüm kesimlerin yararına olacağını belirterek, müzakerelere iyi niyetle yeniden başlanması için taraflara çağrıda bulundu.

A+A-

KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’dan dört işadamı örgütü, adada çözümün tüm kesimlerin yararına olacağını belirterek, müzakerelere iyi niyetle yeniden başlanması için taraflara çağrıda bulundu.

KKTC’den Kıbrıs Türk İşadamları Derneği Başkanı Metin Şadi, Güney Kıbrıs’tan İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu(OEB) Başkanı Filios Zachariades, Türkiye’den Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz  ve Yunan Girişimcileri Federasyonu (SEV) Asbaşkanı Christos Komninos Lefkoşa ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, ortak toplantıyı düzenleyen İŞAD Başkanı Şadi ve OEB Başkanı Zachariades Türkçe ve Yunanca hazırlanan ortak bildiri okudu. Ortak bildiride, Kıbrıs’taki her iki taraf, “Kıbrıs sorununa kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için müzakerelere iyi niyetle başlamaya” çağrıldı.

Bildiride, siyasal ve ekonomik gelişmelerin bağlantılı olması ve bölgeye olan uluslararası ilginin yükselmekte olmasının  “Karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm için fırsat oluşturduğu” ifade edildi.

Bildiride, “Dört örgüt, Kıbrıs sorununa çözümün ilgili tüm taraflar arasında yüksek düzeyde bir ekonomik işbirliği yaratacağının altını çizmiştir. Bunun yanında Kıbrıs’ta ekonomik ve sosyal ilerlemenin tetiklenmesi ve Doğu Akdeniz bölgesinin bir bütün olarak ekonomik refahı kuşkusuz adanın ekonomik bütünleşmesine bağlıdır” denildi.

TÜSİAD BAŞKANI

Toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, KKTC, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye iş dünyasının taraflarca kabul edilebilir bir çözüme destek için “ortak irade” sergilemesinin önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs sorununun çözümsüz kalan en eski uluslararası sorunlardan biri olduğuna işaret eden Yılmaz, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmamasından dolayı tarafların pek çok kazanımdan yoksun kaldığını ifade etti.

Çözüm için alınan fakat başarısızlıkla sonuçlanan inisiyatiflere de işaret eden Yılmaz, “Bu başarısızlık Türk, Yunan, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkleri sorun çözüldüğü takdirde elde edebilecekleri kazanımlardan maalesef yoksun bıraktı” dedi.

TÜSİAD’ın çözüm perspektifine her zaman katkı koymaya gayret gösterdiğini ifade eden Yılmaz, adada ulaşılacak bir çözümün ekonomik refah açısından ve diplomatik sorunların aşılmasına büyük katkı yapacağını yurt işi ve yurt dışında defalarca ifade ettiklerini de kaydetti.

Kıbrıs’ta çözüm için hiçbir zaman olmadığı kadar iyi bir fırsat bulunduğunu belirten Yılmaz, özetle şunları söyledi:

“Tabloya baktığımızda Avrupa Birliği sürecini canlandırmak için yeni başlıklar açmayı ve bunun için Kıbrıs ile bağlantılı vetoların kalkmasını arzu eden bir Türkiye var. Maalesef izolasyonlarla yaşayan bir Kuzey Kıbrıs var. Dünya ekonomik krizinden en üst seviyede etkilenmiş, mali krizin tüm etkilerini yaşayan bir Güney Kıbrıs ve Yunanistan var. Önemli bölgesel ekonomik işbirliği ve refah potansiyeli sunan enerji konusunda gelişmeler var, umutlar var. Uluslar arası aktörlerin de bölgesel istikrar kaygısıyla sorunun çözümüne sıcak olduğunu gözlemliyoruz. Bu tablonun işbirliğini ve ortaklıkları öne çıkartacak bir şekilde değerlendirilmesi durumunda soruna taraf olan tüm kesimlerin kazançlı çıkacağına inanıyoruz.”

Enerji kaynakları konusunda uyarıda da bulunan Yılmaz, “Enerji konusunun, tarafları ayrıştıracak şekilde ele alınması halinde, sorunun çözümünü de zora sokacağından endişe duyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin süreçte öncü rol oynaması gerektiğini de belirten Yılmaz, “Türkiye’nin yeni müzakere sürecinde öncü rol oynamasının olumlu sonuçlar doğuracağı kanısındayız” dedi.

Mevcut konjonktürün çözüm ortamını geçmişte olmadığı kadar elverişli hale getirdiğini kaydeden Yılmaz, “Gerek Türkiye’nin AB müzakere sürecinde yaşanan olumlu gelişmeler, gerekse Kıbrıs’ın Güney ve kuzeyindeki ekonomik ve siyasal konjonktürün adada çözüme yönelik bir inisiyatif için son yıllarda hiç olmadığı kadar elverişli bir ortam yarattığını düşünüyoruz” dedi.

Yılmaz, TÜSİAD’ın çözüm çabalarına desteğinin süreceğini de vurguladı.

LİMANLAR

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz,ü basın toplantısının ardından soruları yanıtlarken, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs’a açması gerektiğini söyledi.

İş çevrelerinin ortak işbirliğine gidebilmesi için siyasetin işbirliği yapılabilecek ortamı temin etmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Limanların açılması, ticaretin gelişmesi için önemli bir adım olabilir. Türk tarafının bu adımı atmasını kolaylaştıracak bir ortamın yaratılmasına Rum tarafının da yardımcı olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Limanların hangi koşullar altında açılmasını öngördükleri sorusuna karşılık ise Yılmaz, “Türkiye’nin 1998’de hangi sebeple limanlarını kapattığını biliyoruz. Tekrar açılmasıyla bu adımın iki tarafın ilişkilerinde,  ekonomik ilişkilerin gelişmesinde büyük bir fırsat yaratacağını düşünüyorum” dedi.

SEV

SEV Asbaşkanı Christos Komninos da, İŞAD ve OEB tarafından başlatılan girişimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “İyi niyet ve güven arzu edilen seviyede olduğu takdirde başarılı olunmaması için neden kalmaz” dedi.

Komninos, İŞAD ve OEB’in girişimlerine mümkün olduğunca destek vermeye hazır olduklarını da kaydetti.

tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.