1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİMASOL LİMANINDAN SİNGAPUR’A HAREKET EDECEK
LİMASOL LİMANINDAN SİNGAPUR’A HAREKET EDECEK

LİMASOL LİMANINDAN SİNGAPUR’A HAREKET EDECEK

Tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) 2’nci araştırma sondajını gerçekleştiren “ENSCO 5006” platformunun, bugün bulunduğu yerden, Limasol Limanı’na gideceği haber verildi.

A+A-

Tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) 2’nci araştırma sondajını gerçekleştiren “ENSCO 5006” platformunun, bugün bulunduğu yerden, Limasol Limanı’na gideceği haber verildi.

Platformun, Rum MEB’inde yaptığı çalışmaların ardından, İsrail’in “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” de iki sondaj yaptığını yazan Fileleftheros gazetesi, “MEB Sismografik Gemilerden Temizleniyor… Ocak Sonundan Bahar Ortalarına Kadar Faaliyetlerde Durgunluk” başlıklı haberinde, son üç yıldır bölgede bulunan ve sondajlar yapan platformun, artık kesin olarak bölgeden ayrılacağını haber verdi.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, platformun sondajlarda kullandığı ve Noble Energy şirketinin malı olan bir dizi malzemeyi Limasol Limanı’nda boşaltacağını kaydeden gazete, Noble Energy şirketinin bu limanda depoları olduğunu anımsattı.

ENSCO 5006 platformunun, daha sonra özel gemiler eşliğinde Singapur’a gitmek üzere Limasol Limanı’ndan ayrılacağını kaydeden gazete, platforma burada bakım yapılacağını ve ardından 2–3 yıl boyunca kalması beklenen Avustralya’ya gideceğini bildirdi.

ENSCO 5006 platformunun bölgeden ayrılışının, Rum ve İsrail MEB’lerinde son aylarda gerçekleştirilen faaliyetlere durgunluk getiren tek şey olmadığını belirten gazete, bir sismografi gemisinin hali hazırda Rum MEB’inden ayrıldığını haber verdi.

Rum MEB’inde gerçekleştirdiği üç boyutlu sismografik araştırmaları tamamlayan ve şu an İsrail MEB’inde araştırmalar yapan RAMFORM SOVEREIGN gemisinin ise 24 Ocak’ta İsrail MEB’inden ayrılacağını ifade eden gazete, PRINCESS isimli sismografi gemisinin ise, 2, 3 ve 9 numaralı parsellerdeki sismografi araştırmaları için Rum MEB’inde bulunduğunun kaydetti.

Haberde, geminin bu ay sonunda araştırmalarını tamamlaması ve bölgeden ayrılmasının öngörüldüğü dile getirildi.

Ocak ayının sonundan bahar ortalarına kadar, denizdeki çalışmalarda durgunluk yaşanmasının beklendiğini yineleyen gazete, buna paralel olarak, sismografik araştırmalardan ortaya çıkan iki ve üç boyutlu veriler üzerinde çalışacak merkezlerde ise yoğunluk olacağını belirtti.

Gazete, bunlardan ortaya çıkacak sonuçların, 2, 3, 9, 10, 11 ve 12 numaralı parsellerde arama ve işletme hakkına sahip üç şirket ve konsorsiyumun atacağı bir sonraki adımları, önemli derecede belirleyeceğini de ekledi.

Bir sonraki “faaliyet dalgasının”, yaklaşık bir yıl içerisinde ve sondajlarla gelmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Noble Energy ve ENI-KOGAS şirketlerinin, 2014 yılı sonu ile 2015 yılının başında Rum MEB’inde bir dizi sondaj yapmayı planladıklarını anımsattı.

Öte yandan gazete, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin de, bu ay sonunda bölgeden ayrılmasının beklendiğini ekledi.

“NOBLE’IN PROGRAMINI BELİRLEYEN ÜÇ UNSUR”

Elindeki bilgilere dayanarak, Noble Energy şirketinin programını belirleyen üç unsur olduğunu da kaydeden gazete, bunları, “detaylı sismografik verilerin analizinin tamamlanması”, “petrol denemeleri için daha derine inebilme imkânına sahip bir sondaj makinesi tedarik edilmesi” ve aynı zamanda “İsrail’deki gelişmeler” olarak sıraladı.

Haberde, İsrail’den doğal gaz ihracatı yapılmasının henüz serbest bırakılmadığı da belirtildi.

İSRAİL PARSELLERİNİN SATIŞI

Politis gazetesi ise İsrail basınında yer alan haberlere dayanarak, İsrail hükümetinin, Noble, Delek ve Avner Oil şirketlerinden, İsrail’in doğal zenginliğinden yararlanırken kartel kurdukları için bir cezaya maruz kalmalarını önlemek amacıyla, “Tanin” ve “Kariş” isimli küçük parsellerde sahip oldukları hakları başka şirketlere satmalarını istediğini haber verdi.

Öte yandan gazete, Noble Energy şirketinin ise, 12’nci parselde sahip olduğu imtiyaz haklarının bir kısmını devretmek için, bu ay içinde Woodside, ENI, Total ve büyük olasılıkla Çin devlet şirketi CNOOC’dan teklif kabul edeceğini anımsattı.

ARA ÇÖZÜM

Gazete başka bir haberinde ise, daha ucuza elektrik üretilmesi için, Güney Kıbrıs’a, kendi doğal gazını elde edene kadar doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan “ara çözüm” süreciyle ilgili yeni ihale belgelerinin önümüzdeki günlerde Brüksel’e gönderilmesi için çalışmaların devam ettiğini yazdı.

TC ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ’IN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA

TC Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamaları bugünkü gazetelerde geniş bir şekilde yer bulurken, Fileleftheros gazetesi “Tartışmalı Bölgeler Dersi” başlıklı haberinde, Barbaros gemisinin sözde Rum MEB’inde gezindiği esnada, TC Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ise, 2014 yılında tartışmalı bölgelerde araştırmalar yapılmayacağını söylediğini belirtti.

Politis gazetesi habere “Barbaros 2014 Yılında Dikkatli… Yıldız, Tartışmalı Bölgelerde Araştırmalar Yapılmayacağını Söylüyor” başlıklarıyla yer verirken, Alithia ise haberi “Rota Değişikliği mi Erdoğan’ın İzlenim Yaratma Oyunları mı?” başlığıyla yayımladı.

Gazete, Barbaros araştırma gemisiyle ilgili yeni hareketlerin ve Erdoğan hükümetinin AB dönem başkanlığını devralmasından ötürü Yunanistan’a yönelik açılımlarının, “Rum-Yunan” tarafında ihtiyatlı iyimserlik yarattığını ekledi.

Haber Haravgi gazetesinde “Türkler Kelimelerle Oynuyor”; Simerini’de ise “Türkiye Enerji Bakanı Barbaros’un Tartışmalı Bölgelerden Uzak Olacağını Söylüyor” başlıklarıyla yer buldu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.