1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. LYS ÖNCESİ BESLENME ÖNERİLERİ
LYS ÖNCESİ BESLENME ÖNERİLERİ

LYS ÖNCESİ BESLENME ÖNERİLERİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ELMACIOĞLU: "SINAVDAN İKİ SAAT ÖNCE KAHVALTI YAPILMALI. ÜZÜM PEKMEZİ, PEYNİR, YARIM YAĞLI SÜT VE YUMURTADAN OLUŞAN PROTEİN AĞIRLIKLI BİR KAHVALTI ÖNEMLİ"

A+A-

"SINAV ÖNCESİ VE SABAHI TUZLU, TATLI YİYECEKLER TÜKETİLMESİ, SICAK HAVALARDA SIVI KAYBINI MEYDANA GETİRECEKTİR. SIVI KAYBI HAFIZADA KARMAŞA VE KARARSIZLIK YARATIR. BUNUN İÇİN GEREKTİĞİ ORANDA SIVI ALINMALI"

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girecek öğrencilere beslenme önerilerinde bulundu.

Elmacıoğlu, sınav öncesi öğrencilerin stressiz ve fiziki durumlarının iyi olması için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Beslenme konusundaki birkaç basit kural ile sınavda yaşanabilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılabileceğini anlatan Elmacıoğlu, "Sınav öncesi gece beslenmesi büyük önem taşıyor. Öğrenciler, herhangi bir gıda zehirlenmesine karşı mutlaka evlerinde yemek yemeli. Gece yatmadan en az 2 saat öncesinde kafeinli ve kolalı içecekler ile çay ve kahve içilmemeli. Tatlı olarak da çikolata ve pasta yerine evde hazırlanmış sütlü tatlılar tercih edilmeli" dedi.

Sınava girecek adayların evde kahvaltı yapmalarının önemine değinen Elmacıoğlu, şöyle devam etti:

“Sınav öncesi genellikle stresle beraber mide bulantısı, kabızlık, ishal, iştahsızlık gözlenebilmekte. Bu nedenle özellikle sınavdan bir gün önce şimdiye kadar hiç tüketilmemiş besinler alınmamalı. Alışkın olunan, daha önce yendiğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alınmalı. Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalı. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için bir gün öncesinde dışarıda yemek yenmemeli. Ayrıca bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalı, başarıyı etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli."

"SINAVDAN İKİ SAAT ÖNCE KAHVALTI YAPILMALI"

Mümkün olduğu kadar hafif yağlı besinler tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Elmacıoğlu, "Sınavdan iki saat önce kahvaltı yapılmalı. Üzüm pekmezi, peynir, yarım yağlı süt ve yumurtadan oluşan protein ağırlıklı bir kahvaltı önemli. Ayrıca sınav öncesi ve sabahı tuzlu, tatlı yiyecekler tüketilmesi, sıcak havalarda sıvı kaybını meydana getirecektir. Sıvı kaybı hafızada karmaşa ve kararsızlık yaratır. Bunun için gerektiği oranda sıvı alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Elmacıoğlu, şekerin ve çikolatanın başarıyı artırıcı etkisi bulunmadığını dile getirerek, dengeli ve programlı beslenmenin sadece sınav heyecanı içindeki kişilere değil hayatın normal akışı içindeki insanlara da olumlu yansımaları olacağını kaydetti.

 

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.