1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAAŞ KRİZİ DE KAPIDA
MAAŞ KRİZİ DE KAPIDA

MAAŞ KRİZİ DE KAPIDA

Maaş krizi kapıda...

A+A-

Suna ERDEN

Su anlaşması, Mali Protokolün imzalanmaması Şubat ayı maaşlarını tehlikeye sokarken, UBP’nin su anlaşmasını imzalaması için Başbakan Kalyoncu’ya verdiği süre bugün doluyor

Koalisyonun büyük ortağı CTP’nin “Su yönetimi ve idaresi” ne yönelik Türkiye ile istişare yapılarak hazırlanan anlaşma metnine karşı çıkması ile yaşanan kriz geçtiğimiz Cuma günü Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP), Parti Meclisi’ni (PM) toplayarak Çarşamba gününe (bugün) kadar Başbakan Ömer Kalyoncu’ya süre vermesi ile bir süreliğine dinmişti. Ancak Başbakana, Bakanlar Kurulu toplantı saatine kadar süre veren ve anlaşmayı imzalamaya çağıran UBP’nin verdiği süre bugün doldu. Şu ana kadar Başbakan Kalyoncu’dan su anlaşmasına imza atıp atmayacağı yönünde bir açıklama gelmezken hükümetin geleceğinin ne olacağı ise soru işareti oldu. Öte yandan su anlaşmasının yanı sıra TC-KKTC arasında ekonomik işbirliğini ön gören Mali Protokolünde imzalanmamış olmasının Şubat ayı maaşlarını tehlikeye soktuğu ifade edildi.

Kulislerde, Şubat ayı maaşlarının yarım maaş olarak ödeneceği konuşulurken, iki gün önce sosyal medyada kendisine yöneltilen eleştirilere cevap veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokolün imzalanmaması nedeniyle ay sonunda maaş ödemelerinde sıkıntıların yaşanabileceğini itiraf etti. Hükümetin, ekonomik sorunların kapıda beklediği bugünlerde bozulması durumun daha da kötüye gitmesine neden olacağı ifade edilirken, yaşanan krizin düğümü Başbakanın atacağı adımla bugün çözülecek.

SÜRE BUGÜN DOLUYOR

CTP ile UBP arasındaki “su krizi” nde sona gelindi. UBP’nin su anlaşmasını imzalaması için CTP’ye verdiği süre bugün doluyor. Geçtiğimiz Cuma günü toplanan UBP parti meclisi, Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’e gerektiğinde hükümeti bozması için tam yetki verirken Başbakan Kalyoncu’yu da su anlaşmasına imza atmaya çağırdı ve bugün gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu toplantı saatine kadar süre verdi.

KALYONCU DEĞİL TALAT GİTTİ

UBP parti meclisi toplantısının ardından Başbakan Kalyoncu’nun su anlaşmasını yeniden müzakere etmek için Türkiye’ye gitmesi beklenirken, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat Cuma sabaha karşı sürpriz bir şekilde Ankara’ya gitti. Talat, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp, hükümetlerin çabasıyla çözümlenecek su konusunda yaşanan sürece siyasi destek vermesini talep ettiğini söyledi.

Talat açıklamasında, hükümetler arası su anlaşması ile ilgili bilgi kirliliği olduğunu ifade edip, bu konuda anlaşma sağlanmadığından resmi bir anlaşma ortaya çıkmadığını söylerken, UBP’nin hangi metne imza atılması konusunda başbakana çağrıda bulunulduğu merak konusu oldu.

MAAŞ KRİZİ DE KAPIDA

Öte yandan su anlaşmasının yanı sıra TC-KKTC arasında ekonomik işbirliğini ön gören Mali Protokolünde imzalanmamış olmasının Şubat ayı maaşlarını tehlikeye soktuğu ifade edildi.

Kulislerde, Şubat ayı maaşlarının yarım maaş olarak ödeneceği konuşulurken, iki gün önce sosyal medyada kendisine yöneltilen eleştirilere cevap veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokolün imzalanmaması nedeniyle ay sonunda maaş ödemelerinde sıkıntıların yaşanabileceğini itiraf etti. Özgür, maaş ödemelerinin yerel kaynaklardan elde edilen gelirlerle ödenememesi halinde eleştiri hedefi olacağını belirterek “boynum kıldan incedir” dedi.

MALİYE BAKANI SIKINTININ SİNYALLERİNİ VERDİ

Özgür açıklamasında, “Maliye Bakanı olarak kamunun ödeme güçlüğüne düşmemesi için elimden gelenin fazlasını yaptığıma inanıyorum. Tabi ki takdir yine de sizlerindir yani halkındır. Ancak bilhassa bütçe açığımıza Türkiye'nin yaptığı katkıların öneminden hareketle Türkiye ile imzalanması gereken programı ve protokolü engelleyen değil tam aksine önünü açan pozisyonunda olmak için gayret ettim. Gelinen aşamada tüm bu çabalarıma rağmen eğer ay sonu yerel kaynaklarımızla ödemelerimizi gerçekleştiremezsek ilk eleştirilenin de yine Maliye Bakanı olacağını bilmek beni çok üzüyor. Siyasette adalet beklemek saflık olur herhalde. Sizlerin tavrı ve beklentileri doğrultusunda boynum kıldan incedir...” ifadelerini kullandı.

MEVCUT DURUMDA HÜKÜMETİN GELECEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Maaş beklentisinin yanı sıra hayvan yetiştiricileri, çiftçiler, narenciye üreticileri, süt üreticileri hükümetten teşvik ve doğrudan gelir desteği ödemelerini bekleyip, taleplerinin karşılanmaması halinde eylem uyarısında bulunurken, içinde bulunulan durumda hükümetin geleceğinin ne olacağı daha da önem kazanıyor.

GERGİN BEKLEYİŞ: ACABA NE OLACAK ?

Hükümetin, ekonomik sorunların kapıda beklediği bugünlerde bozulması durumun daha da kötüye gitmesine neden olacağı ifade edilirken tüm gözler bugün Bakanlar Kurulu toplantısına çevrildi. Ancak UBP’ye yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Başbakan Kalyoncu’nun, verilen süreye karşın UBP ile dün akşama kadar temasa geçmediği öğrenilirken bugün nasıl bir adım atacağına dair iki farklı görüş ortaya çıktığı öğrenildi. UBP’den bazı kaynaklar başbakanın su anlaşmasına imza atacağı bazı kaynaklar ise imza atmayacağı yönünde görüş belirtirken, Başbakana yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre ise su anlaşmasına imza atıp atmama konusunda kararsız olduğu öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.