1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAGARAVANK KURTARILMAYI BEKLİYOR
MAGARAVANK KURTARILMAYI BEKLİYOR

MAGARAVANK KURTARILMAYI BEKLİYOR

Bazı kaynaklara göre, Kıbrıs mimarisinin en önemli eserlerinden biri

A+A-

Alevkayası’nda merkezi piknik alanı ya da Orman Dairesi binalarına yaklaşık 3 kilometre uzakta, Beşparmak Dağları’nın Kuzey’e bakan yamaçlarında, denizden 530 metre yükseklikteki Sourp Magar Manastırı tamamen yıkılmak üzere…

Ermenilerin Magaravank adıyla andığı 11’inci yüzyılda inşa edildikten sonra, çeşitli tamiratlar, eklentilerle 1974’e kadar kullanılan manastır, bazı kaynaklara göre, Kıbrıs mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak gösteriliyor.

Manastırın 2005 yılından bu yana tamir edilmesi sürekli gündeme getirilse de, bu konuda ciddi adım atılmaması, bölgeyi ziyaret eden bazı Kıbrıslı Ermenilerin de tepkisine neden oluyor.

Bölgedeki en yakın Türk köylerinden Kalavaç’ın Muhtarı Ömer Meraklı, “yıllarca birlikte yaşadığımız Ermenilerin ve ülkedeki her iki devletin yetkililerinin ortak girişimiyle, ortak katkısıyla bu tarihi yerin korunması – onarılması şarttır” dedi.

Manastırın bahçesinde susuz kalmasına rağmen hâlâ üzümler var. Çiçekler de yıllara meydan okuyor. Bir kaç tane tarihi narenciye ağacı da yaşama direniyor.

Manastır geçmiş yıllarda özel sektöre kiralanmıştı.

Şu anda Alevkayası girişinde bariyer kullanılıyor ve yıkılma tehlikesi olduğu için turistlerin girişine kontrollü izin veriliyor. Bariyerin anahtarları, Orman Dairesi’ne ait Alevkayası’ndaki Herbarium’da tutuluyor. Kimlik karşılığı isteyene anahtarlar veriliyor. Girip gezen, tekrar bariyeri kilitleyip ayrılıyor.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.