1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAĞDURİYET YAŞANDI
MAĞDURİYET YAŞANDI

MAĞDURİYET YAŞANDI

Devlet katkı payının geç verilmesinden dolayı bazı belediyeler, personelini ancak dün ödeyebildi

A+A-

Devletin, belediyelere ödediği katkı payının bu ay gecikmeli olarak ödenmesi, birçok belediyeyi zora soktu.Aybaşında ödenmesi gereken miktar, 10 gün gecikmeli olarak belediyelerin hesabına yatırılınca personel de belediyeler de büyük mağduriyet yaşadı.

Kimi belediye devlet katkısını beklemeden kendi bütçesinden ödeme yaptı, kimi bankadan kredi çekti, kimi ise hiç ödeme yapamadı.Personel maaşlarını ödemekte zorlanan belediyelerin birçoğu İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarını da yapamıyor.

Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, Mehmetçik Belediye Başkanı Ahmet Adalıer, Yenierenköy Belediye Başkanı Özay Öykün ve Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, devlet katkı paylarının gecikmeli olarak ödenmesinden dolayı zorluk çektiklerini doğruladı.
   Belediye başkanları, maaşları ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyleyerek, devletin gecikmeli ödemesini sert sözlerle eleştirdi.

Özçınar: Tarihsel çelişki
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, devletin belediyelere rutin ödemesi gereken paralar bulunduğunu belirterek ödemelerde gecikmelerin sürdüğünü söyledi.

Yasa gücünde kararnameyle belediyelere yapılan devlet katkı payının yüzde 9.25’e yükseltilmesinde tarihsel çelişki yaşandığını belirten Özçınar, ödemedeki gecikmenin bu nedenden kaynaklandığını ifade etti.

Özçınar, yüzde 9.25 uygulamasına geçilmezse nüfus alamayan belediyelerde büyük sıkıntı yaşanacağını söyleyerek önümüzdeki aydan itibaren yeni rakamın ödenmesini beklediklerini belirtti.

Bu ay yüzde 8 üzerinden ödemelerin yapıldığını ifade eden Özçınar, “Denge sağlanacaktır ve yasa gücünde kararnamenin üç ayda yasallaşmasını bekliyoruz” dedi.

Özçınar, katkı payıyla ilgili kararın tüm belediye ve siyasi parti temsilcilerin oy birliğiyle alındığını belirtti.Özçınar, söz konusu kararnameyle İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta ve vergi ödemelerinin de düzene gireceğini ifade etti.
 
Zafer: Ödeme yaptık, vezneler kapattı
Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, devletin belediyelere ödediği katkılarla ilgili yaşanan kaos nedeniyle kendilerinin de mağduriyet yaşadığını söyledi.Kaosun çözüldüğü beklentisiyle cuma gününe kadar yatırım yapılmasını beklediklerini ifade eden Zafer, ödemelerin dün saat 14.30’da yapıldığını belirtti.Zafer, personel ödemesi için bankalara çeklerin verildiğini ancak vezneler kapandığı için personelin maaşını alamadığını söyledi.

100 personeli bulunan belediyenin aylık personel giderinin 270 milyon TL olduğunu belirten Zafer, “Çok zorda olan personelimize nakit ödeme yaptık. Kimsenin zorda kalmasını istemedik. Ödeme yapamamamızın nedeni devletten kaynaklandı” dedi.

Adalıer: Hükümet bana ambargo koydu
Mehmetçik Belediye Başkanı Ahmet Beyazıt Adalıer, kendisine iki aydır devlet katkı payı verilmediğinden şikayet ederek durumu “Bu bana belediyeyi kurtardım diye mükafattır” sözleriyle eleştirdi.Adalıer, hükümetin kendisine ambargo koyduğunu iddia ederek birçok belediye meclis üyesinin toplantılara katılmadığını söyledi.

AB’ye proje sunarak 320 bin Euro almaya hak kazandığını ancak parayı almaması için bazı belediye meclis üyelerinin toplantıya katılmadıklarını ileri süren Adalıer, “Projeleri yapamayınca AB parayı geri aldı. Beni kayba uğrattılar” dedi.

Her ay personel maaşını zorluklarla ödediğini, yerel gelirlerden karşılamaya çalıştığını belirten Adalıer, 60 civarındaki personeline her ay 150 bin TL ödediğini söyledi.  Adalıer, bugüne kadar zar zor ödeme yaptığını ancak bundan sonraki sürecin nasıl geçeceğini bilmediğini ifade etti.

Öykün: Her ay sıkıntı
Yenierenköy Belediye Başkanı Özay Öykün de, personel maaş ödemelerinde gecikme olduğunu doğruladı.Devlet katkı payı ödemelerinin dün yapıldığını ifade eden Öykün, çok az bir para ödendiğini belirtti.Personelin her ay sıkıntılar içinde maaşlarının ödendiğini kaydeden Öykün, belediyenin 117 personelinin bulunduğunu ve her ay 250 bin TL giderleri olduğunu söyledi.

Öykün, katkı paylarının adaletsizce ve eşit dağıtılmamasından şikayet ederek personelin İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarını hiç yapamadıklarını vurguladı.

Namsoy: Belediyeler de toplum parçası
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, belediyelere verilen devlet katkı payının dün yatırıldığını söyledi.Zorda kalındığından personeli ödeyebilmek için borçlanma yoluna gidildiğini belirten Namsoy, bu borcun da faizi olduğuna işaret etti.

Namsoy, katkı payının ödenmesiyle dün bankalara çeklerin iletildiğini ancak vezneler kapandığından personelin maaşını bugün eline alabileceğini belirtti.

“Üzüntü verici bir durum” diyerek yaşanan gecikmeyi eleştiren Namsoy, “Ayın 10’una gelindi ancak Maliye Bakanlığı belediyelere devlet katkısını ödeyemiyorsa, söyleyecek söz bulamıyorum. Herkes aybaşı maaşını bekliyor. Emekli ve memur nasıl ödeniyorsa belediyeler de ödenmeli” dedi.

Namsoy, uygulamanın yanlış olduğunu belirterek belediyelerin de toplumun parçası olduğunu ifade etti.Namsoy, belediyede 180 çalışanları bulunduğunu belirterek her ay 400 bin TL’ye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Kaynak:Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.