1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAĞUSA'DA İSTİHDAM BİTMİYOR!
MAĞUSA'DA İSTİHDAM BİTMİYOR!

MAĞUSA'DA İSTİHDAM BİTMİYOR!

Birçok hizmette gerileme var ama...

A+A-

Yıllardır denk bütçe ile yönetilen Mağusa Belediyesi’nde seçimin ardından ciddi bir gerileme yaşanıyor.

Yapılan istihdamlarla bütçede ayrılan hizmet kaleminde düşüş olurken, son zamanlarda yaşanan su sorunu ve yasalara aykırı yapılan okul inşası Mağusalıların canına tak ettirdi.

Son dönemde artan istihdamlara geçtiğimiz hafta yenileri eklendi. Gazimağusa Belediyesi’ne son olarak yapılan 3 istihdam da sorgulanır durumda.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Mağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali ve Toplumcu Demokrasi Partisi Mağusa İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları yapılan istihdamların ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. İstihdamların bütçede ciddi bir yer tutmaya başladığını ifade eden ilçe başkanları hizmet kaleminin de yapılan istihdamlar nedeniyle azaldığını belirtti.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise istihdamların geçici istihdamlar olduğunu kaydederek endişelenecek bir durum olmadığını belirtti. Arter, sınav tüzüğünün yasalaşmasının ardından münhale çıkarak yeni istihdam yapacaklarını da açıkladı.

İstihdamlar sorgulanıyor

Gazimağusa Belediyesi’ne gerçekleştirilen istihdamlara yenilerinin eklenmesi ile yerel yönetim seçimlerinin ardından artan istihdam bölgede sorgulanır boyuta geldi. Son olarak 3 kişinin daha belediyeye istihdam edilmesi ile toplam istihdam sayısı 60’ı buldu.
Mustafa Yiğittürk, Ali Gündüz ve Refik Hazır isimli şahısların istihdamının geçtiğimiz içinde yapılmasının ardından Mağusa’da bazı kuşkular yaşandı.

Sorunlar da istihdamlar da sürüyor

Gazimağusa’da bir türlü bitmek bilmeyen istihdamlar vatandaşın da gözüne batar niteliğe geldi. Birçok vatandaş, belediyeden aldığı hizmetten memnun kalmazken yapılan personel istihdamının da arkasının kesilmediğini ifade ediyor.

Su sorunu bardağı taşırdı

Gazimağusa Belediyesi’nde yaşanan istihdam tartışmalarının üzerine yaşanan su sorunu da eklenince vatandaşların belediyeye karşı kazan kaldırma noktasına geldiği belirtiliyor. Yaklaşık 3 gün süreyle Gazimağusa’ya su verilememesinin nedenini belediye ye b ağlayan vatandaşlar, istihdamlar nedeniyle Arıtma Tesisi’nin tam randımanlı çalışması için gereken maddi kaynağın ayrılmadığı görüşünde uzlaşıyor.

Arter: Kadrolu personel almıyoruz

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise Havadis’e yaptığı açıklamada 3 Ağustos’tan itibaren belediyeye istihdam edilen 3 kişinin birinin sözleşmeli diğer ikisinin ise geçici statüde istihdamının yapıldığını kaydetti. Geçici olanlarda bir tanesinin Glapsides Plajı’nda eylül ayına kadar görevlendirildiğini ifade eden Arter, bu istihdamları yapmamaları durumunda dışarıya hizmet parası vermek zorunda kalacaklarını belirtti. Arter istihdamların şube amirlerinden gelen talepler ışığında yapıldığını da belirterek istihdam edilenlerin arasında 48 kişinin halen daha belediyede işlediğini kaydederek “Kadrolu kimseyi almıyoruz. Sınav tüzüğü geçtikten sonra münhalleri açarak personel alımı yapacağız” diye konuştu.

Şahali: İstihdamlar sürerse belediye batacak

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Gazimağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali, istihdamın sonunun olmadığını kaydederek istihdamların bu şekilde sürmesi ile belediyenin batma noktasına geleceğini kaydetti. Şahali, Mağusa Belediyesi’nin iyi yolda olmadığını ifade ederek belediyenin teknik kapasitesinin daraldığını belirtti.

Mağusa’da her alanda sıkıntı yaşandığını kaydeden Şahali, bölgede ciddi bir susuzlukla karşı karşıya olunduğunu ve bunun sorumlusunun da belediyeye yetkin eleman alınmaması olduğunu kaydetti. Gazimağusa Belediyesi’nde ciddi bir organizasyon sorunu olduğuna da dikkat çeken Şahali, belediyenin mali olarak yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığını belirtti.

Gazimağusa’da bulunan Arıtma Tesisi’nde sıkıntılar olduğunu dile getiren Şahali, “Geçmişte böyle bir su sorunu olması durumunda Mağusa’nın su sorunu yaşamazdı” dedi.

“İstihdamlar kadroya yerleştiriliyor”

Şahali, istihdam sayısının 55’i geçtiğine vurgu yaparak Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in dediği gibi istihdamların geçici statüde olmadığını belirtti. İnsanların niteliklerine bakılmadan sadece siyasi amaç ile istihdam yapıldığını da ifade eden Şahali,  “İstihdam edilenler mevsimlik çalışan değildir. Kadroya yerleştirilmiş bordrolu çalışanlardır. Maaş tablosuna göre başlangıç baremiyle istihdam ediliyor ama yan ödeneklerle gelirleri artırılıyor. Geçmişte mali durum ve hizmetler eksiksiz yerine getirilir durumdaydı ama şimdi tahsilat yapılmıyor ve belediyenin mali durumu giderek kötüye gidiyor” diye konuştu.

“Karşı duruş sergileyeceğiz”

Şahali gerçekleştirilecek Belediye Meclisi toplantısında CTP’li üyeler olarak bir karşı duruş sergileyeceklerini kaydederek, Mağusa halkının bilmesi gerekenlerin yüksek sesle ifade edileceğini söyledi. Bugünden itibaren istihdamlara karşı bir eylem kararı alabileceklerini de kaydeden Şahali, “Yetkisiz bir şekilde işlemler yapılıyor. Mağusalı bu durumu hak etmiyor” dedi.

Emiroğluları: Hizmetlerde aksama var

Toplumcu Demokrasi Partisi Mağusa İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları ise Belediye başkanı Ater’in şeffaf olması gerektiğine vurgu yaparak “istihdam yaptıysa çıksın açıklasın” dedi. Arter’in belediyenin bütçesinin durumu ile ilgili açıklama da yapması gerektiğini ifade eden Emiroğlulları, ,istihdamları kamuoyundan saklayarak bir yere varılamayacağını ifade etti.

Emiroğluları, istihdam yaparak belediyeyi daha sonra çıkamayacağı bir duruma sokmanın doğru olmayacağını kaydederek siyasi çıkar için bunları yapılmaması gerektiğini belirtti.
Geçmiş dönemlerde Arter’i bu konuda uyardıklarını da kaydeden Emiroğluları, “Belediyenin bütçesini gelirini giderini paylaşması gerek. Mağusa’da kısa dönemde su sorunu yaşandı. Ona göre tedbir alması gerekirdi. Özellikle hizmetlerde bazı aksamalar olmaktadır” dedi.

Personel yapısını açıklamıştı

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter geçtiğimiz ay yaptığı basın toplantısında kamuoyunda sıklıkla konu edilen istihdamlara da değinmişti. Arter,  2014 yılında 341 olan personel sayısının  2015 yılında 53 geçici işçi ve 3 sözleşmeli de dahil olmak üzere 389 olduğunu kaydetmişti.

341 rakamı içerisinde geçici, işçi ve sözleşmeli bulunmadığının altını çizen Arter,  geçici istihdamların şube amirliklerinin talebi doğrultunda gerçekleştirildiğini bunların da 3 aylık süreyi kapsadığını anlattı.

İdari yapıya da değinen Arter,  göreve geldiğinden bugüne hiçbir şube amirinin görevden alınmadığını önceki yıllardaki şube amirlerinin görevlerini sürdürdüklerini ifade etmişti.

UBP ve DP kanadı sessiz kaldı

Havadis Gazetesi’nin telefonla ulaşarak istihdamlarla ilgili görüş istediği Ulusal Birlik Partisi Mağusa İlçe Başkanı Resmiye Canaltay ve Demokrat Parti Ulusal Güçler Gazimağusa İlçe Başkanı Fikri Ataoğlu konuyla ilgili bilgileri olmadığı gerekçesiyle sessiz kalmayı tercih etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.