1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MARAŞ’A KARŞILIK ERCAN VE DOĞRUDAN TİCARET”
“MARAŞ’A KARŞILIK ERCAN VE DOĞRUDAN TİCARET”

“MARAŞ’A KARŞILIK ERCAN VE DOĞRUDAN TİCARET”

Maraş’ın iadesine karşılık Ercan Havaalanı’nın doğrudan uçuşlara açılması ve Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün onaylanmasının, Anastasiadis hükümetinin dış politikası ve propagandasının parçası haline geldiği bildirildi.

A+A-

Maraş’ın iadesine karşılık Ercan Havaalanı’nın doğrudan uçuşlara açılması ve Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün onaylanmasının Anastasiadis hükümetinin dış politikası ve propagandasının parçası haline geldiği bildirildi.

Haravgi gazetesi, Fransa’nın Avrupa Konularından Sorumlu Bakanı Thierry Repenti’nin geçen ay Fransa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmayı buna kanıt gösterdi.

“Maraş’ın Açılması! İçin Hem Timbu (Ercan) Hem Doğrudan Ticaret... Avrupa Konularından Sorumlu Fransız Müsteşar Fransız Millet Meclisi’nde Ne Dedi” başlıklı haberde “Maraş’ın iadesine karşılık Timbu (Ercan) Havaalanı’nın verilmesi ve unutulmuş ‘Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün onaylanması artık Anastasiadis hükümetinin propagandasının ve dış politikasının parçası haline geldi” denildi.

Haberde şunlar kaydedildi:

“Fransa Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thierry Repenti’nin Fransız Komünist Partili Milletvekili Alan Broket’in sorusuna verdiği cevap, diplomatik etkinliklerde hâkim olan izlenimin göstergesidir.

Aynı zamanda Hristofyas’ın müzakere grubu üyesi Tumazos Çelebis’in daha önce ‘Haravgi’ye belirttiği ‘Şimdiden sonra Maraş’la ilgili herhangi bir öneri, Timbu (Ercan) havaalanını da kapsamaması halinde ciddiye alınmaz...’ değerlendirmesini ve endişesini de doğruluyor”

Gazete ayrıca Fransa Parlamentosu’nda 23 Ekim’de gerçekleşen görüşmede Avrupa Konularından Sorumlu Müsteşar Thierry Repenti’nin ortaya koyduğu görüşlere de yer verdi. Habere göre, Repenti şunları söyledi:

“Fransa, Kıbrıs sorununa siyasi çözüm bulunmasında, müzakerelerin BM tarafından kabul edilen parametrelere göre yeniden başlamasını savunarak Kıbrıs’ı destekledi ve desteklemeye devam ediyor.  Bu çerçevede yabancılar olarak Kıbrıslılara, müzakere etmedikleri bir çözümü dayatmamak için dikkatliyiz ve doğal olarak Fransa bu prosedürü samimiyetle açacak olanların yanında olacak.

Bu çerçevede, bildiğiniz gibi, Sayın Anastasiadis bize de bilgi verilen bir paket önerdi. Bu tedbirler paketi Lefkoşa’nın Maraş’ın tamamının verilmesine karşılık şu tavizleri kabul etmeye hazır olduğuna işaret ediyor:

Kıbrıslı Türklere: Mağusa limanının açılması ve 2004’ten beridir Kıbrıs tarafından bloke edilmiş olan ‘Doğrudan Ticaret’ tüzüğünün onaylanması. Timbu-Ercan Havaalanı’nın IATA denetimi altında uluslar arası dolaşıma açılması da incelenebilir.

Ankara’ya: AB üyelik müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda bir anlaşma. Bu anlaşma Ankara’nın Türkiye ile yapılan Gümrük Birliği’nden kaynaklanan Kıbrıs’a karşı yükümlülüklerine saygı göstermesi şartıyla 2009’dan beri bloke edilmiş olan 5 müzakere başlığını öngörebilecek.”

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.