1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAYIN ARANACAK!
MAYIN ARANACAK!

MAYIN ARANACAK!

Yeşil Hat’tın kuzeyinde bulunan anti-tank mayınlarının, yoğun yağmur nedeniyle kayan toprakla birlikte ara bölgeye geçmiş olabileceği belirtildi

A+A-

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), toprak kayması nedeniyle adanın kuzeyinden ara bölgeye akmış olma ihtimali bulunan mayınları arayıp imha etmek için çalışma başlattığını duyurdu. Çalışmaların 7 Nisan Pazartesi günü başlayacağı ve 21 deneyimli Kamboçyalı mayın temizleme biriminin de destek vereceği ifade edildi.

BM Barış Gücü’nden yapılan açıklamaya göre, Lübnan’daki Geçici BM Barış Gücü (UNIFIL) ve Kamboçya Kırallığı ile vardığı anlaşma sonucu, BM kontrolündeki Lefkoşa Havaalanı ve Derinya çevresinde anti-tank mayını arayıp imha edecek.

UNFICYP Sözcüsü Michel Bonnardeaux tarafından dün yapılan yazılı açıklama, 4 Nisan Uluslararası Mayın Farkındalık ve Önlem Günü’ne denk geliyor.

Projenin başında bir kadın var

Barış Gücü, çalışmaların bir kadın kurmay subayın tarafından koordine edilecek olmasından gurur duyduklarını belirtirken, BM Gebel Sekreteri Ban Ki Moon, gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, kara mayını belasının yok edilmesinde kadınların oynadığı önemli role dikkat çekti.

Kıbrıs’taki BM Mayın Önlem Merkezi (UNMACC) tarafından Yeşil Hat’tın mayından arındırılması için 2004’te proje başlatılmış, 2011’e kadar süren mayın temizleme çalışmalarında toplam 25 bin mayın imha edilmişti.

Ekip 7 Nisan’da adaya gelecek

Bulunması ihtimal mayınların temizlemsine destek olacak ekip, 7 Nisan 2014’te Lübnan’dan adaya gelecek. 180 kilometrelik Yeşil Hat boyunca yedi yıl süren bundan önceki çalışmalarda bir kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmıştı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçtiğimiz pazartesi bir araya geldiği Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e, güven yaratıcı önlemler kapsamında adanın tamamen mayınlardan arındırılması önerisini sunmuştu.

Kıbrıs Rum tarafının ise bu öneriye sıcak baktığı ancak henüz resmi bir yanıt vermediği belirtildi.

BM, 2010’dan beridir çağrı yapıyor

BM Güvenlik Konseyi, 2010’dan bu yana adadaki taraflara, ara bölgede kalan dört mayın tarlasının temizlenmesine izin vermeleri için çağrı yapıyor. Güvenlik Konseyi, 30 Ocak 2014’ta aldığı 2135 sayılı kararla bu çağrısını yinelemişti.

UNFICYP Sözcüsü Bonnardeaux, mayıs sonuna kadar sürecek olan çalışmalarda yoğun yağmur sonucu Yeşil Hat’tın kuzeyinden ara bölgeye kayan toprak ile geçme ihtimali olan anti-tank mayınlarının temizleneceğini söyledi.

Bonnardeaux, “18 ay önce çok fazla yağmur yağdıydı. Mayınların ara bölgeye akmış olabileceği kuşkusuyla Türk askeri bizi uyardı. Eğer varsa, söz konusu bölgeleri kullanan devriye araçları için oldukça büyük tehlike arz ediyorlar” dedi.

Anti-tank mayınları, tank veya diğer ağır askeri araçları etkisiz hale getirmek için kullanılıyor.

Kıbrıs

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.