1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAZERETLER ARTIK TÜKENDİ..
MAZERETLER ARTIK TÜKENDİ..

MAZERETLER ARTIK TÜKENDİ..

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, Rum tarafının Özel Temsilcisi Mavroyannis’in son günlerdeki açıklamalarını, “izledikleri çarpıtma kampanyasının çok açık bir göstergesi” olarak değerlendirerek “Sayın Anastasiades’in masaya otu

A+A-

“PAZARTESİ AKŞAMI, İÇERİSİNDE BULUNDUĞUMUZ DURUMU AŞMAK İÇİN KIBRIS RUM TARAFINA İKİ YENİ YAZILI ÖNERİ SUNDUK VE ÇIKIŞ YOLU OLARAK ÇEŞİTLİ BAŞKA GÖRÜŞLER ORTAYA KOYDUK”

“İZLENEN BU YANLIŞ POLİTİKADAN BİR AN ÖNCE DÖNMELERİNİ BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun  Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, Rum tarafının Özel Temsilcisi Mavroyannis’in son günlerdeki açıklamalarını, “izledikleri çarpıtma kampanyasının çok açık bir göstergesi” olarak değerlendirerek “Sayın Anastasiades’in masaya oturmamak için ürettiği mazeretler artık tükenmiştir” dedi.

Ertuğ, Kıbrıs Türk tarafının ön koşulsuz görüşmelere başlamaya hazır olduğunu yineleyerek, bu doğrultuda Pazartesi akşamı, içerisinde bulunulan durumu aşmak için Kıbrıs Rum tarafına iki yeni yazılı öneri sunduklarını  ve çıkış yolu olarak çeşitli başka görüşler ortaya koyduklarını kaydetti.

“KIBRIS RUM TARAFI BU OLAYI UZLAŞI İÇİN DEĞİL PROPAGANDA MAKSATLARIYLA KULLANIYOR”

Ertuğ, yazılı açıklamasında, pazartesi akşamı gerçekleştirilen liderler görüşmesi sonrasında Rum basınında yer alan yayınları “çarpıtma ve Kıbrıs Rum tarafının bu olayı uzlaşı için değil, propaganda maksatlarıyla kullandığının açık bir kanıtı” olarak niteledi. Ertuğ şunları ifade etti:

 “Geçtiğimiz Pazartesi akşamı yer alan liderler görüşmesinden sonra Kıbrıs Rum tarafında gerek resmi ağızdan gerekse basın yoluyla, bir koro halinde yapılan yayınlar tamamen bir çarpıtma olması yanında Kıbrıs Rum tarafının bu olayı uzlaşı için değil, propaganda maksatlarıyla kullandığının açık bir kanıtıdır.”

Birleşmiş  Milletler (BM)’nin katılımı olmaksızın liderler düzeyinde bu tür bir görüşmenin yapılması fikrinin, Rum eski Lideri Klerides’in vefatı münasebetiyle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun taziyelerini iletmek için Rum Lider Anastasiades’le yaptığı telefon görüşmesi esnasında ortaya çıktığını anımsatan Ertuğ, Anastasidis’in görüşmedeki tutumu ve görüşme sonrası yapılan açıklamalarla sızdırılan bilgilerin, görüşmeden, Rum tarafının amacının, çıkış yolları aramak değil siyasi bir senaryonun sahnelenmesi olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Ertuğ şunları kaydetti:

“Biz, bu toplantının ortak açıklamada karşılaşılan zorlukları aşmak ve Anastasiades’in masaya oturmamaktaki ısrarından vazgeçerek kapsamlı görüşmelerin başlaması için tarih saptamayla sonuçlanmasını beklerken, Sayın Anastasiades, Mavroyannis’in iki aydır tekrarlayıp durduğu katı tutumları yazılı kâğıttan bize okuma yolunu seçmiştir. Kıbrıs Türk tarafının bağlı olduğunu açıkladığı 2008 yılından bu yana bin bir zorlukla BM sürecinde elde edilen yazılı yakınlaşmaları ve görüşmelere kaldığı yerden devam etmeyi kabul etmediğini defalarca tekrarlamıştır.

Bir çözümün ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ile ortaya çıkabileceğini, başka bir alternatif kabul etmediğini söylemiştir. BM parametreleri dışında olan bu dayatmalarını kabul etmezsek tam teşekküllü görüşmelerin başlamayacağını ifade etmiştir. Kendi katı pozisyonlarının açıklıkla ortak açıklama metninde yer almasını talep ederken, Kıbrıs Türk tarafının haklı taleplerinin ya sulandırılması veya metinde hiç yer almamasını savunmuştur. Diplomatik çevrelerde ve kapalı kapılar ardında kendini Annan planına ‘evet’ diyen cesaretli bir siyasi olarak lanse eden Sayın Anastasiades’in bugün Annan Planı’nda yer alan unsurları kabul etmediği açıkça görülmektedir. Tüm bunlar ve görüşme sonrası yapılan açıklamalar ve sızdırılan bilgiler, bu görüşmeden Rum tarafının amacının çıkış yolları aramak değil siyasi bir senaryonun sahnelenmesi olduğunu ortaya koymaktadır.”

“İKİ YENİ YAZILI ÖNERİ SUNDUK”

Ertuğ, Kıbrıs Türk tarafının görüşmede de söylediği gibi, ön koşulsuz görüşmelere başlamaya hazır olduğuna işaret ederek, bu doğrultuda Pazartesi akşamı, içerisinde bulunulan durumu aşmak için  Kıbrıs Rum tarafına iki yeni yazılı öneri sunduklarını  ve çıkış yolu olarak çeşitli başka görüşler ortaya koyduklarını kaydetti. Ertuğ şöyle devam etti:

“MAZERETLER ARTIK TÜKENDİ... YANLIŞ POLİTİKALARINDAN DÖNMELERİNİ BEKLİYORUZ”

“Sayın Anastasiades’in masaya oturmamak için ürettiği mazeretler artık tükenmiştir. Özel Temsilcisi Sayın Mavroyannis’in son günlerdeki açıklamaları, izledikleri çarpıtma kampanyasının çok açık bir göstergesidir. Rum Liderliğinin önündeki seçenek gayet açıktır; ya masaya oturarak tam teşekküllü görüşmelerde içeriğe yönelik tüm konuları bir bütünlük içerisinde bizimle çözmeye çalışacak veya genelde Rum Ulusal Konseyi’nin, özelde ise koalisyon ortağı DİKO’nun elinde tutsak olmaya devam edecektir. İzlenen bu yanlış politikadan bir an önce dönmelerini bekliyoruz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.